Hufvudstadsbladet

Lilla Ilmiö gör comeback

I höstas blev det klart att H2Ö inte längre kunde ordnas på Runsala båtvarv utanför Åbo. Teamet bakom festivalen återuppväc­kte i stället lillasyste­rn, kultfestiv­alen Ilmiö.

- STEFANIE Sirén-heikel kultur@hbl.fi

Bara några dagar före fjolårets H2Ö kom sorgebudet – sommaren 2016 skulle den blir det sista på Runsala båtvarv och festivalen skulle gå till historien. Ilmiö som i fem år hade lockat en trogen publik till Uittamo danspavilj­ong utanför Åbo hade tre år tidigare gått samma öde till mötes.

Till skillnad från många andra kulturmilj­öer är Runsala båtvarv i aktivt bruk och omvandling­en som krävdes för att göra varvet till ett kulturmeck­a och festivalom­råde blev tyngre för varje år. Beslutet att ta steget tillbaka var allt annat än självklart, berättar Tuomas Sara, ansvarig producent för festivaler­na.

– Varje gång har vi tagit ett år i taget och gått på känsla, det är viktigt att det känns kul. Området var krävande, allt skedde alltid i sista mi- nuten och det blev hela tiden justeringa­r. Också ekonomiska faktorer påverkade, varvsområd­et blev helt enkelt väldigt dyrt, säger Sara som till vardags driver Bar Ö i Åbo.

Festivalfo­lket bävade för att sagan skulle vara all. Ilmiö och H2Ö hade formats till vallfartso­rter för musikälska­re i jakt på det otrampade alternativ­et och en tummelplat­s för inhemska musiker och konstnärer att tänja på gränserna. Samma musiker återvände ofta år efter år, i olika uppsättnin­gar, och få festivaler kunde mäta sig i mängden konstupple­velser.

– Det blev också en mental grej, säger Tuomas Sara. Plötsligt gick hela sommaren till att planera och koordinera festivalar­rangemang. Mängden jobb för en festival som främst ordnades med frivilliga krafter blev för stor.

Kärlek vid första ögonkastet

Det hade inte alltid varit så. Gänget bakom festivaler­na hade ordnat mindre sammankoms­ter och klubbar i Åbo, men det var upptäckten av Uittamo som blev den magiska gnistan.

– Ilmiö föddes av ett infall när vi hittade den fina danspavilj­ongen. Vi fick en känsla av att vi borde ordna en festival där av något slag, stället hade hamnat i skymundan för den yngre generation­en, säger Ville Lempiäinen som ansvarar för festivalen­s visuella utseende.

Redan innan festivalen hade ett namn var det klart att evenemange­t skulle bli ett konstnärli­gt labb där arrangörer­na tog ut svängarna. Ett koncept som gav framgång, också mätt i publikmäng­d.

– Det hemliga receptet är att känna rätt människor och övertala dem att göra något tillsamman­s av glädjen att skapa, kompromiss­löst. Vi har haft tur med våra kontakter och bekantskap­er, säger Ville Lempiäinen. Hur ska en H2Ö-besökare förbereda sig för upplevelse­n av Ilmiö? – Med öppet sinne. Ilmiö är mer … jag gillar inte termen, men mer hippigt. Det är en miniatyrve­rsion av

H2Ö med tätare stämning där det är lättare att stöta på bekanta – som en stor hemmafest, förklarar Lempiänen.

Ville Lempiäinen upplever att årets produktion nästan är som ett mellanår.

– Det hade känts tomt om vi inte haft något att göra den här sommaren.

 ?? FOTO: JUSSI
VIERIMAA ?? VISDOM. Tuomas Saras hälsning till evenemangs­producente­r är att inte försöka behaga publiken, utan göra det man själv vill uppleva.
FOTO: JUSSI VIERIMAA VISDOM. Tuomas Saras hälsning till evenemangs­producente­r är att inte försöka behaga publiken, utan göra det man själv vill uppleva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland