Hufvudstadsbladet

Slump eller bara en algoritm

- MIKAEL SANNER

Donald Trump har gett mig nya insikter. Jag förstår det när jag sitter och skall boka sommarens semesterre­sa. Hade inte Trump varit – eller Putin för den delen – då hade jag aldrig förstått det här med Facebooks algoritmer.

Jag har visserlige­n hört och anat vad det handlar om, men jag har inte till fullo förstått vad det går ut på och hur det kan användas.

Nu kanske många av er vill kategorise­ra mig som en konspirati­onsteoreti­ker när jag berättar min tolkning av hur dessa algoritmer används, men troligen behöver världen en och annan konspirati­onsteoreti­ker för att inte helt rasa samman.

Hur används de här algoritmer­na då? Jo, och nu pratar jag inte bara om Facebooks algoritmer, utan jag tror att hela nätverksam­heten kryllar av algoritmer eller deras snarlika släktingar. Alltså intrikata virala verktyg som kartlägger allt du gör på nätet och därmed kan skapa komplexa bilder av vem du är och hur du använder Internet. Putin och Trump har visat att via nätet går det att göra snart sagt vad som helst.

Och det är då jag förstår att jag bara är en bricka i ett spel! Ett kommersiel­lt spel styrt av algoritmer och min svaghet.

Det var alltså när jag satt och bokade semesterre­san som jag kom till full insikt.

Det började med att jag i god tid kollade in flygtider och -priser för att veta när det skulle vara bäst att fara. Samtidigt gick jag förstås in och kollade boende också.

Jag gjorde några riktiga fynd, men ville inte boka flyg redan då och det var några viktiga fakta som saknades när det gällde boendet så jag mejlade i väg ett par snabba frågor.

Och det är då jag förstår att jag bara är en bricka i ett spel! Ett kommersiel­lt spel styrt av algoritmer och min svaghet.

”Det lär jag snabbt få svar på och sedan skrider jag till verket”, var min tanke.

Svaret kom inte förrän morgonen därpå och först på eftermidda­gen fick jag tillfälle igen att sätta mig vid datorn.

Då hade plötsligt resan blivit tio procent dyrare och boendet fanns inte kvar – inte för de dagar som jag ville ha.

Två veckor senare sitter jag fortfarand­e och undrar varför allting hela tiden blir dyrare och varför det inte finns någon bra kombinatio­n av resa och boende.

Och det är då jag förstår att jag bara är en bricka i ett spel! Ett kommersiel­lt spel styrt av algoritmer och min svaghet.

Nåja, vad är väl en bal på slottet? Nästa år då skall jag i alla fall resa bort, men då går jag nog ner till resebyrån – om det fortfarand­e finns sådana kvar då.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland