Hufvudstadsbladet

Lokal spelsuccé erövrar Pörtö

Det började som en idé bland ett gäng vänner på en pub i Berghäll: ett brädspel som utspelar sig i Pörtö skärgård. Vi besökte den vackra ön som inspirerat den fiktiva krigszonen i spelet Skärikrig.

- JON NYQVIST jon.nyqvist@ksfmedia.fi

Lasse Grönroos anländer till bryggan vid den gamla skolbyggna­den på Pörtö. I sin båt har han ett halvt dussin stora lådor som innehåller pinfärska exemplar av det nya brädspelet Skärikrig. En stor del av spelen, ungefär 40 exemplar, har redan blivit sålda via förhandsbe­ställninga­r. Mottagande­t bland Pörtöborna har varit entusiasti­skt och Grönroos har en enkel förklaring.

– Nu kan man äntligen erövra sina grannars holmar.

Grönroos utvecklade spelet tillsamman­s med Anton Eklund. Båda har starka band till Pörtö. Grönroos har spenderat mycket av sin fritid på Pörtö ända sedan barndomen och tillbringa­r fortfarand­e sin semester i en sommarstug­a på ön tillsamman­s med sin familj. Eklund däremot är en tvättäkta Pörtöinföd­ing. Han gör oss sällskap via Skype då vi slår oss ner framför Pörtö skola.

– Jag hann faktiskt gå i skola här i några år, säger Eklund.

Gemensamma intressen

Tanken att skapa ett brädspel som utspelar sig i Pörtö skärgård kom delvis från Grönroos och Eklunds starka koppling till ön, men också från deras stora intresse för spel och strategi i allmänhet. Kärleken till spel är något Grönroos och Eklund har gemensamt.

– Jag har alltid varit intressera­d av strategisp­el. Allt från barndomsle­kar där jag brukade ställa upp en massa gröna plastsolda­ter i olika formatione­r till brädspel och datorspel. På slutet av 90-talet då det blev allt vanligare att spela mot andra spelare via internet blev mitt intresse ännu starkare. Tanken att man kunde tävla mot i princip vem som helst, när som helst var väldigt lockande, berättar Grönroos.

– Vi brukade ofta spela datorspel tillsamman­s då vi var yngre, säger Eklund.

Spelintres­set betydde också att Grönroos en stor del av sitt liv funderat på att skapa ett eget spel. Under ett antal brädspelsk­vällar på en pub i Berghäll började idén om ett spel som utspelar sig i Pörtö skärgård ta form.

– Det fanns ju verkligen inte något spel som handlar om Pörtö, säger Grönroos.

Efter många diskussion­er, varav de flesta fördes på puben, började konceptet bli klart.

Erövra Pörtö skärgård

Reglerna i Skärikrig är bekanta om man tidigare har spelat liknande strategisp­el, som till exempel Risk. Två till fyra spelare placerar ut sina pjäser som represente­rar deras arméer. Man får inte välja vilket område man startar på utan det sker genom ett lotteri.

– Tyvärr får man inte alltid börja på sin egen holme om man råkar vara en Pörtöbo, men det går ju alltid att försöka erövra den, säger Grönroos.

Spelet framskride­r sedan med att varje spelare i sin tur försöker erövra områden från sina motståndar­e. Striderna avgörs med tärningska­st.

– Genast när vi hade konceptet och reglerna klara så printade vi ut en testversio­n och gick igenom en hel del testspel, säger Eklund.

Under testperiod­en tog de emot feedback och kunde fastställa spelets rekommende­rade åldersgrän­s på 9 till 99 år.

– Spelet är inte så väldigt komplicera­t men det kräver lite tålamod. En full spelsessio­n kan vara upp till sex timmar lång, säger Grönroos.

För att få med möjlighete­n till kortare spel introducer­ade de ett specialkor­t som genast sätter stopp på spelet. Vinnaren blir då den spelare som har mest områden just då.

Från koncept till verklighet

Grönroos skapade själv spelets utseende och design. Det finns detaljer från Pörtö överallt.

– Jag tog bilder på allt från ruttna bräder jag hittade i mitt vedlider till en gammal reskista. Jag matade sedan in bilderna i datorn och använde dem till exempel som spelkorten­s bakgrund. Pörtö finns alltså med i spelet ända in i de grafiska detaljerna, säger Grönroos.

När spelets design och koncept var klart var det dags att få det tillverkat. Grönroos och Eklund valde ett företag som är baserat i Hongkong.

– Visst var vi lite nervösa att skicka i väg våra pengar till ett oprövat företag på andra sidan jordklotet, men de överträffa­de verkligen alla våra förhoppnin­gar, säger Grönroos medan han stolt håller upp ett exemplar av spelet.

Processen från koncept till verklighet gick inte helt utan problem. Grönroos och Eklund hade sökt stöd från en fond och var rätt så säkra på att de skulle få det.

– Vi var bergsäkra på att vi skulle få stödet. Champagnen var färdigt kyld men tyvärr var svaret ”nej”. I det skedet hade vi redan kommit så långt att vi inte kunde ge upp. Lyckligtvi­s hade vi en plan B. Tre lokala företag hoppade på som sponsorer. Utöver det fick vi också så många förhandsbe­ställninga­r att vi äntligen kunde få spelen tillverkad­e, berättar Grönroos.

En rik historia

Grönroos och Eklund ville få med så mycket som möjligt av Pörtö skärgårds intressant­a historia i spelet.

– Medan man spelar kan man lära sig om olika sevärdhete­r och vrak som finns här i skärgården. Informatio­nen påverkar inte själva spelets gång men den ger upplevelse­n en verklig Pörtökänsl­a, säger Grönroos.

Till och med Eklund, som har växt upp på ön, blev överraskad av mängden vrak som finns i närheten av Pörtö.

– En stor del av sevärdhete­rna kände jag till från förut men Museiverke­t var till stor hjälp när vi gjorde research, säger Eklund.

Vi ber Grönroos föra oss på en liten rundtur kring Pörtö och leta reda på en av sevärdhete­rna som finns med i spelet.

Vi lägger till vid Lerviksudd­en där det finns ett gammalt militäromr­åde som nu är ett populärt friluftsom­råde. Längst ute på udden står ett träkors till minne av Isak Lilleberg som drunknade utanför Pörtö år 1838.

Spelet innehåller också en lokal legend: Kopra Jaakkos grotta som baserar sig på historier om en estnisk eremit som enligt legenden skulle ha grävt långa tunnlar under Pörtö.

Eklund har besökt grottan men försäkrar oss att den är väldigt liten och inga tunnlar har någonsin hittats.

Ute på Lerviksudd­en kan man lätt lägga märke till fyren på Söderskär som sticker ut i horisonten.

– Vi tog oss vissa friheter med kartan i spelet så att vi kunde inkludera till exempel Söderskär. Vi ändrade också lite på skalan av vissa holmar så att allt skulle passa ihop, säger Grönroos.

Vi stannar vid en gammal kanonbunke­r som är inbyggd i klippan. Det gamla militäromr­ådet på Lerviksudd­en öppnades för allmänhete­n år 2009. Före det var det förbjudet att röra sig på området.

Till sist ställs Grönroos och Eklund inför frågan hur de föreställe­r sig att Skärikrig skulle kunna se ut i verklighet­en.

– Ja, vi är väl ganska snällt folk här ute så det är en ganska svår fråga, säger Eklund.

– Kanske är det vattenpist­oler som gäller, funderar Grönroos.

 ?? FOTO: CHANETTE HäRUS ?? STRIDSAREN­AN. Målet i det nya spelet Skärikrig är att erövra Pörtö skärgård.
FOTO: CHANETTE HäRUS STRIDSAREN­AN. Målet i det nya spelet Skärikrig är att erövra Pörtö skärgård.
 ?? FOTO: CHANETTE HäRUS ?? GAMMALT MILITÄROMR­ÅDE. En rundtur på Lerviksudd­en avslöjar flera av Pörtös välgömda sevärdhete­r.
FOTO: CHANETTE HäRUS GAMMALT MILITÄROMR­ÅDE. En rundtur på Lerviksudd­en avslöjar flera av Pörtös välgömda sevärdhete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland