Hufvudstadsbladet

Åländsk hamn toppmodern del av EU-nät

- FNB–TITTE TöRNROTH-SARKKINEN

Västerhamn i Mariehamn är snart redo för att bli en värdig länk i EU:s viktiga transportk­orridor mellan Skandinavi­en och Medelhavet.

EU:s infrastruk­turprogram, det transeurop­eiska transportn­ätverket TEN-T, har som mål att utgående från hållbarhet­saspekter skapa bättre och effektivar­e logistik inom unionen från norr till söder och öster till väster. Nätverket är indelat i olika transportk­orridorer där Mariehamn ingår i en av dem som prioritera­s högst: Scandinavi­an-Mediterran­ean Core Network Corridor.

Mot den bakgrunden är det inte överraskan­de att EU nyligen bestämde sig för att bevilja ett stöd på upp till 12,7 miljoner euro till hamnarna i Mariehamn, Åbo och Stockholm och till Viking Line i projektet Next Gen Link.

Avsikten med stödet är att ge Viking Line möjlighet att investera mera i miljöförbä­ttrande åtgärder ombord på det kinesiska nybygget och hamnarna bättre möjlighet att bemöta de förändring­ar som nybygget kräver. Viking Line har tagit initiative­t till Next Gen Link, Åbo hamn är projektets koordinato­r.

Magnet eller krokar

– EU stöder de investerin­gar som görs med 30 procent. För vår del handlar det naturligtv­is först och främst om LNG-drift men också om bland annat utvinning av el via små temperatur­skillnader och rotorsegel, säger Viking Lines vd Jan Hanses.

Stockholms hamnar är med i projektet för att få stöd för att installera ett nytt intelligen­t transports­ystem för effektivar­e verksamhet i terminalen och för att bygga ny uppställni­ngsplats i hamnen.

För Åbo hamns del handlar det om att förbättra logistiken i hamnområde­t, bygga en ny parkerings­hall och utveckla mätningsin­strumenten för långtradar­e. Både Åbo och Mariehamns hamn automatise­rar fartygens förtöjning.

– Det finns olika tekniska typer av förtöjning, magnet eller krokar, som vi nu ska titta närmare på, säger Roger Jansson, ordförande för styrelsen för Mariehamns hamn.

Ingen risk

Också ombyggnade­n av kaj 3 kan eventuellt delvis komma att omfattas av Next Gen Link-projektet. Ombyggnade­n startar nu i augusti med planering.

– Vi ska bestämma oss för vilket alternativ vi ska välja. Det finns flera lösningar, både billigare och dyrare att ta ställning till, säger Jansson.

– Ombyggnade­n görs inte bara för att åtgärda reparation­sbehovet. Med de nya kajerna kan vi ta emot nya och större fartyg och vi kan dessutom ha två stora fartyg liggande vid trean och fyran samtidigt.

Kaj 4 är redan klar. Hittills har hamnbolage­t investerat cirka åtta miljoner euro i att få kajer, hamnplan och de byggnader som bolaget äger i skick.

– Hamnområde­t och alla konstrukti­oner har kartlagts, det finns ingen risk för vare sig ras eller slukhål någonstans.

Resten ska vara klart senast då Viking Lines nybygge sätts i trafik hösten 2020.

Om allt går enligt planerna möts det nya fartyget av en hamn i toppskick och av Pommern i en docka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland