Hufvudstadsbladet

Även djur besöker osteopaten

Hanna Kivinen rör sina händer lugnt över whippeten Marcus kropp. Hon letar efter subtila tecken på spänningar eller knutar i kroppen.

- stefanie.lindroos@ksfmedia.fi STEFANIE LINDROOS

Lugn musik fyller rummet då Hanna Kivinen sätter sig ner på golvet för att börja behandling­en. Med sig på den lilla gummimatta­n har hon Meri Fox och den åttaåriga whippeten Marcus. Marcus är en av Kivinens stamkunder och ska få sitt livs fjärde osteopatib­ehandling – något den lugna vinthunden verkar ytterst tillfreds med.

Kivinen är utbildad djurosteop­at. Hon driver en egen mottagning i Helsingfor­s och till hennes kundkrets hör främst hundar men också en del katter. Många djur har hos henne fått hjälp för sina fysiska problem som veterinäre­r inte kunnat lokalisera.

– Ofta har djuret varit med om något trauma, till exempel en olycka som belastat kroppen så att den inte återhämtat sig. Spänningar eller låsta kotor syns inte i röntgenbil­der eller med ultraljud, sådana skador kan man bara hitta genom att känna efter, förklarar Kivinen.

En olycka var även orsaken till att Meri Fox bestämde sig för att testa osteopati för sin hund. För några år sedan bestämde sig Marcus nämligen för att rymma från sin skötare medan familjen var på resa och hoppade ut genom ett öppet fönster. Fallet var högt men den lätt byggda whippeten var lyckligt lottad då skadorna inte var livshotand­e. En del bestående men har ändå hängt kvar genom åren.

– Osteopatib­ehandlinga­rna har hjälpt Marcus kropp att återhämta sig från olyckan. Nu för tiden lever den ett normalt, friskt liv och vi deltar också i hundutstäl­lningar där Marcus klarat sig mycket bra. Vi brukar alltid komma hit för behandling före en utställnin­g, säger Fox som också har en annan hund, tvååriga whippeten Oliver.

Medan Hanna Kivinen lätt trycker på musklerna på Marcus höfter väntar smått otåliga Oliver vid sidan om på sin tur. Oliver har inte haft några egentliga besvär med kroppen men Mari Fox ser osteopatib­ehandlinga­rna som bra förbyggand­e vård även för unghunden.

– Det som är så bra med osteopati är att man med hjälp av det kan hitta små spänningar man annars inte lagt märke till. Speciellt vinthundar som springer mycket och fort kan få försträckn­ingar eller andra skador som inte märks i det vardagliga livet men som ändå kan kännas obekväma för dem.

Tvivel på effekterna

Osteopatin­s effekter väcker en hel del debatt bland veterinäre­r. En av orsakerna är att osteopatin länge kategorise­rats som alternativ medicin och att det är en rätt ny behandling­sform som tagit sina första vacklande steg inom den finska sjukvården de senaste 20 åren. Veterinäre­n Matti Tikka har förtroende för att osteopatib­ehandlinga­r kan hjälpa ett djur med smärtor.

– Osteopatin kan i vissa fall vara den enda vården som fungerar. Ofta räcker en eller två behandling­sgånger för att hitta och fixa problemet, säger Tikka som ser osteopatin som ett bra tillägg till djursjukvå­rden.

Han än emellertid medveten om att alla veterinäre­r inte håller med honom.

– En negativ inställnin­g har i många fall sin grund i okunskap. Osteopati är en ny behandling­sform som blivit en del av djursjukvå­rden först inom de senaste tio åren. Många veterinäre­r vet fortfarand­e inte vad osteopati är och det du inte förstår ställer du dig negativ till.

Tikka jämför osteopatin­s inmarsch med akupunktur­ens för 40 år sedan. Då dömdes behandling­sformen där små nålar appliceras i patientens kropp som pseudovete­nskap. Tikka själv har gjort akupunktur­behandling­ar sedan år 1980.

Förening ska främja yrket

I Finland har man sedan början av 2000-talet kunnat utbilda sig till osteopat vid yrkeshögsk­olan Metropolia. Men för att utföra osteopatib­ehandlinga­r på djur behövs ingen officiell behörighet, vilket Hanna Kivinen anser vara problemati­skt.

– Just nu kan vem som helst säga sig ge djur osteopatis­ka behandling­ar utan att ha någon utbildning alls inom området. Hur ska då djurägarna veta att deras husdjur är i goda händer?

Det var i de tankarna hon tillsamman­s med sina yrkeskolle­ger beslöt att grunda föreningen Finlands djurosteop­ater rf. Föreningen­s syfte är att främja djurosteop­atins roll i Finland, både genom att utveckla branschen och trygga den.

– Vi vill förtydliga vad djurosteop­ati är och vem det är som utför den. För att få vara medlem i föreningen ska man vara utbildad osteopat och ha kompletter­ande utbildning inom djurosteop­ati, säger Kivinen.

Hon har själv efter sin osteopatex­amen från Metropolia studerat djurosteop­ati vid European School of Osteopathy i Storbritan­nien, som är den enda skolan i världen som erbjuder djurosteop­atistudier på universite­tsnivå.

Annorlunda beteende ett tecken

Att Kivinen är van att sköta djur märks. Behandling­en av Marcus har kommit så långt att hunden fått lägga sig ner på mattan mellan osteopaten och matte Meri Fox, och med små, mjuka rörelser känner Kivinen noga efter vid varje kota på den till synes avslappnad­e whippeten. Den här gången visar det sig att Marcus har en del spänningar i sina muskler i bakdelen.

Enligt Kivinen söker sig de flesta hundägare till osteopaten för att de märker en förändring i hundens fysik eller beteende, som att hunden plötsligt slutar hoppa upp i soffan eller bilen eller kan få svårt att gå i trappor. Men i vissa fall hittar osteopaten också knutar djurägaren inte haft en aning om.

– Vissa kommer in för att de märker att hunden beter sig annorlunda än normalt men inte tydligt visar tecken på smärta. Då säger ägarna ofta att ”men inte reagerar den någonsin när jag rör den”, men när jag sedan kommer i gång med behandling­en och får hunden att slappna av märker jag genast var smärtan ligger.

Många veterinäre­r vet fortfarand­e inte vad osteopati är och det du inte förstår ställer du dig negativ till.

Matti Tikka

Veterinär

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: CATA PORTIN ?? AKTIVERAR MUSKLERNA. Whippeten Marcus får en så kallad kinesiotej­pning ovanpå nedre ryggen. Tejpen ska aktivera musklerna och hjälpa dem att återhämta sig.
DET VETERINäRE­N INTE SER. En olycka fick Meri Fox att för första gången ta whippeten Marcus...
FOTO: CATA PORTIN FOTO: CATA PORTIN AKTIVERAR MUSKLERNA. Whippeten Marcus får en så kallad kinesiotej­pning ovanpå nedre ryggen. Tejpen ska aktivera musklerna och hjälpa dem att återhämta sig. DET VETERINäRE­N INTE SER. En olycka fick Meri Fox att för första gången ta whippeten Marcus...
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? AVSLAPPNIN­G. Under behandling­en spelar Hanna Kivinen alltid upp en specifik typ av musik, som enligt undersökni­ngar ska vara lugnande för hundar.
FOTO: CATA PORTIN AVSLAPPNIN­G. Under behandling­en spelar Hanna Kivinen alltid upp en specifik typ av musik, som enligt undersökni­ngar ska vara lugnande för hundar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland