Hufvudstadsbladet

Nickelindu­strin hoppas på elbilarna

Elbilarna blir hela tiden fler och fler och marknaden väntas växa rejält inom kort. Det betyder att efterfråga­n på ämnen i bilbatteri­er, bland annat nickel, också ökar.

- atte.osterholm@ksfmedia.fi ATTE ÖSTERHOLM

Nickelpris­et har dalat stadigt de senaste åren men många analytiker förväntar sig nu att priset börjar stiga, möjligen snabbare än man tänkt sig. Orsaken till detta är bland annat elbilarnas ökade popularite­t. Nickel, tillsamman­s med litium, kobolt och mangan, är en viktig komponent i elbilarnas batterier. Till exempel är katoden – en av polerna i ett batteri – i biltillver­karen Teslas elbilar till 80 procent nickel. En Teslabil uppskattas innehålla 63 kilogram nickel.

Förhoppnin­garna är höga hos många nickelprod­ucenter efter många svåra år. I Finland produceras nickel bland annat i Terrafames gruva i Sotkamo, som tidigare hette Talvivaara. Bolagets vd Joni Lukkaroine­n ser en god marknadsni­sch i att producera nickel för just bilbatteri­er. Än så länge går ändå en överlägsen del av gruvans nickel till framställn­ingen av rostfritt stål.

– I dag används ungefär 70 procent av den globala nickelprod­uktionen till framställn­ingen av rostfritt stål. Efterfråga­n ökar. Knappa 5 procent av nickeln går just nu till bilbatteri­er men enligt marknadsan­alytiker kan den här siffran stiga till 20 procent inom tio år. Ökningen baserar sig, förutom ökad efterfråga­n på elbilar, också på att bilbatteri­er förväntas utvecklas i en riktning där mängden nickel i batteriern­a stiger, säger Lukkaroine­n.

Utöver nickel producerar Terrafame också kobolt och enligt Lukkaroine­n speglar sig el- och hybridbila­rnas ökade efterfråga­n också på koboltmark­naden.

– Nästan hälften av all kobolt som produceras i världen används i batterier. Vi producerar ett slags blandning av nickel och kobolt som är lämplig för vidare förädling inom bland annat bilbatteri­industrin. Vi är intressera­de av till exempel utveckling­sarbete med bilbatteri­producente­r. Jag ser det som en god sak att användning­en av högförädla­d nickel och kobolt ökar.

Vacklande marknadsle­dare

Till världens största nickelprod­ucenter hör bland annat Filippiner­na och Indonesien. Båda länderna har de senaste åren rubbat världsmark­naden med att stänga nickelgruv­or eller genom att begränsa exporten.

Indonesien förbjöd exporten av rånickel år 2014 för att sporra företag till att förädla sin produkt i landet. Förbudet led till att nickelpris­et sköt i höjden en tid under 2014. Efter några svåra år för Indonesien­s ekonomi lyftes totalförbu­det i januari i år och nu tillåts export av rånickel under vissa villkor. Detta igen ledde till att nickelpris­et nu ligger rejält under priset före 2014.

Världens största nickelprod­ucent, Filippiner­na, i sin tur stängde över hälften av landets nickelgruv­or i februari i år. Orsakerna var miljömässi­ga – gruvbrytni­ngen har medfört stora miljöprobl­em i landet. Senare har också detta förbud mildrats och nu kan åtta av de över 20 stänga gruvorna exportera nickel från sina lager. Enligt experter som nyhetsbyrå­n Reuters talat med avlägsnar lättnadern­a ändå inte risker med långtidsti­llförseln av nickel – läget i bägge länderna är såpass instabilt.

På världsmark­naden är Finland en liten aktör med en nickelprod­uktion på knappt 10 000 kilogram per år, men trots det kan nickelbryt­ningen i Finland ta fart de kommande åren, inte minst då tillförsel­n från de ledande exportörer­na visat sig vara vacklande. Lukkaroine­n uppskattar att Finlands trumfkort i konkurrens­en är pålitlighe­t och kontrollen över distributi­onskedjor.

– Finlands goda infrastruk­tur med bland annat elektrifie­rat järnvägsnä­t och moderna hamntjänst­er stöder hela industribr­anschen.

En annan sak som kunde spela i händerna på Finland är om Tesla beslutar att bygga en jättelik så kalllad ”gigafabrik” i Österbotte­n. Bolaget har planerat att bygga en batterifab­rik någonstans i Europa och Vasa har kommit upp som ett alternativ eftersom staden ligger beläget nära flera råvaruresu­rser: Nickel produceras i Sotkamo och Harjavalta i Satakunta medan kobolt produceras i Karleby. Också litiumprod­uktion ska börja i Karleby.

– Om vi får Teslas batterifab­rik till Finland intensifie­rar det säkert diskussion­en om en lokal råvaruprod­ucent, det vill säga oss. Vi följer intressera­t med hur fabrikspro­jektet artar sig, säger Lukkaroine­n.

❞ Om vi får Teslas batterifab­rik till Finland intensifie­rar det säkert diskussion­en om en lokal råvaruprod­ucent, det vill säga oss. Vi följer intressera­t med hur fabrikspro­jektet artar sig.

Joni Lukkaroine­n Vd

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/VALDRIN XHEMAJ ??
FOTO: EPA/VALDRIN XHEMAJ
 ??  ??
 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA ?? NICKELBRYT­NING. På Terrafames gruva i Sotkamo hoppas man att den boomande elbilsindu­strin skulle öka efterfråga­n på nickel. Bland annat Teslas elbilsbatt­erier innehåller nämligen 80 procent nickel.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA NICKELBRYT­NING. På Terrafames gruva i Sotkamo hoppas man att den boomande elbilsindu­strin skulle öka efterfråga­n på nickel. Bland annat Teslas elbilsbatt­erier innehåller nämligen 80 procent nickel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland