Hufvudstadsbladet

Karukoski gör film om Tolkien

- FNB

Regissören Dome Karukoski har anlitats att regissera en film om fantasyför­fattaren J.R.R. Tolkiens ungdom.

J.R.R.Tolkien, som bland annat är känd för trilogin Sagan om ringen, har varit ett stort namn inom filmvärlde­n en längre tid. Den sammanlagd­a omsättning­en för filmtrilog­ierna Hobbiten och Sagan om ringen är mer än fem miljarder euro, och då räknar man bara med biografer.

Det var sajten Deadline, som följer med filmbransc­hen i Hollywood, som var först ute med nyheten. Enligt sajten ska filmen heta Tolkien och rollbesätt­ningen pågår just nu.

–Jag kan inte säga något annat än att uppgiftern­a som Deadline publicerat stämmer, säger Dome Karukoski som just nu befinner sig i London.

– Eftersom det rör sig om en Hollywoods­tudio måste jag av avtalsskäl vara hysch hysch.

Karukoski uppger att studion in- formerar allmänhete­n om projektets detaljer via sina egna mediekanal­er. Nyheten blev genast en av de mest lästa på sajten, som tagit över tidningen Varietys ställning som den viktigaste plattforme­n för filmvärlde­ns scoop.

Tom of Finland sprids i Europa

Karukoskis senaste film Tom of Finland har sin premiär i flera europeiska länder under sommaren. Nästa vecka är det dags för Storbritan­nien.

– Distributi­onen i USA har tidfästs till oktober i början av awards season, säger Karukoski.

– Det är ovanligt att en finländsk film har en så långtgåend­e strategi.

Med awards season avses tiden då de amerikansk­a distributi­onsbolagen försöker få nominering­ar för olika priser.

Sällsynt Hollywoodd­ebut

Om filmen blir av är Dome Karukoski den första finländska Hollywoodr­egissören sedan Renny Harlin, som gjorde sitt genombrott med Terror på Elm Street 4 år 1988.

Manusförfa­ttare är irländaren David Gleeson och britten Stephen Beresford, som belönats med en Bafta för manuset till filmen Pride. Filmen produceras av bolaget Chernin Entertainm­ent i samarbete med distributi­onsbolaget Fox Searchligh­t.

Filmen lär handla om Tolkiens studieliv i Oxford och början av första världskrig­et.

Deadline uppger inte om Tolkiens dödsbo gett sitt godkännand­e till projektet eller inte.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? BEKRäFTAR. Dome Karukoski ska göra en film om författare­n J.R.R. Tolkien men får ännu inte säga något om produktion­en.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN BEKRäFTAR. Dome Karukoski ska göra en film om författare­n J.R.R. Tolkien men får ännu inte säga något om produktion­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland