Hufvudstadsbladet

Misstänkta nätbrottsl­ingar ofta tonåringar som vill testa sina gränser

Tonåringar utgör den synligaste enskilda gruppen bland misstänkta nätbrottsl­ingar. Folk som ännu inte fyllt 20 gör överbelast­ningsattac­ker, fiskar efter lösenord och utnyttjar dem, säger kriminalöv­erkommissa­rien Tero Muurman med ansvar för bekämpning av c

- FNB

– Vissa ungdomar bryter sig också in i andras användar- och e-postkonton. Anvisninga­r för det kan man hitta på webben eller i det så kallade darknet, säger Tero Muurman.

Darknet syftar på en del av internet som inte nås med vanliga sökmaskine­r och webbläsare.

För närvarande misstänker CKP en 17-åring för ett dataintrån­g där hen skaffat fram informatio­n om privatpers­oners användarko­nton.

– Hen misstänks ha otillbörli­gt och med hjälp av tekniska hjälpmedel gjort intrång i användarup­pgifter på många handelspla­tser på internet, säger utrednings­ledaren, kriminalko­mmissarie Antti Velin vid CKP.

Velin vill inte för närvarande säga vilka handelplat­ser det handlar om. 17-åringen misstänks bland annat för dataintrån­g och innehav av hjälpmedel vid nätbrott.

När det enda som behövs för att begå brott på webben är instruktio­ner på ett forum samt lite tid och motivation kan brottsutre­dningen bli besvärlig. Muurman säger att utredninge­n av fallen ofta tar lång tid eftersom det nästan alltid handlar om brottsligh­et som överskride­r landsgräns­er.

Många nätbrott motiveras av att någon helt enkelt vill visa vad den går för eller testa sina gränser. Konsekvens­erna kan ändå bli tuffare än väntat.

– Speciellt överbelast­ningsattac­ker kan få stora ekonomiska följder, säger Muurman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland