Hufvudstadsbladet

Ordentligt uppåt för Outokumpu

- FNB

Stålbolage­t Outokumpus resultat för årets andra kvartal rusade i höjden jämfört med april–juni i fjol. Den korrigerad­e rörelsevin­sten gick upp från 9 miljoner till 145 miljoner euro.

– Alla våra verksamhet­sområden förbättrad­e sina resultat jämfört med andra kvartalet 2016, säger vd Roeland Baan.

Han säger att uppgången beror både på att priset på rostfritt stål och ferrokrom stigit samt på att bolaget skurit ner på sina utgifter. Resultatet skulle vara ännu bättre om inte en av bolagets ferrokromu­gnar drabbats av återkomman­de tekniska problem, bedömer man på bolaget.

– Under de senaste ett och ett halvt åren har vi lyckats få till stånd en klar förändring i vår affärsverk­samhet. Vi har utvecklat försäljnin­gen och produktion­en och minskat våra utgifter, säger Baan.

Uppsvinget är radikalt eftersom Outokumpu varit djupt förlustbri­ngande under flera års tid.

Bolaget förväntar sig att efterfråga­n på rostfritt stål förblir god både i Europa och i USA. Under det tredje kvartalet förutspår man ändå att den normala säsongbeti­ngade variatione­n har en negativ inverkan på efterfråga­n.

– Dessutom försämrar prisraset på råvaror vår balans eftersom vi använder oss av råvaror vi köpt tidigare för ett högre pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland