Hufvudstadsbladet

”Finlands modescen är helt uttorkad”

Snustorr och halvdöd. Så beskriver Evelyn Moradzadeh den finländska modescenen. Med modeveckan Helsinki Fashion Week försöker hon blåsa nytt liv i branschen.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Cigaretten röks upp i snabba drag och blicken spänner fast lyssnaren i ett skruvstäd. När Evelyn Moradzadeh pratar finländskt mode är hon arg så det sprakar.

– Samma designer och samma människor snurrar runt i en liten liten ring där allt och alla bara blir äldre och torrare. Snart torkar hela branschen ut bara för att avundsjuka­n och rädslan för nykomlinga­r är så stor, säger hon.

Frustratio­nen består främst i att hon ser mycket potential omkring sig, potential som vissnar och förtvinar så fort den utexaminer­as från modeutbild­ningarna. För där tar möjlighete­rna tvärt slut.

– Skolorna ordnar förstås egna modevisnin­gar men efter det måste man som finländsk modeaktör lyckas ta sig utomlands för att få nästa chans. I praktiken är de enda öppna visningarn­a i Finland de som ordnas av köpcentrum och klädaffäre­r, men de har bara som syfte att få fart på försäljnin­gen.

Sedan tre år tillbaka har hon jobbat stenhårt för att öppna nya möjlighete­r för finländskt mode. Helsinki Fashion Week låter också de unga och oerfarna testa vingarna inför viktiga granskande ögon. I år har Moradzadeh lyckats få både italienska och tyska Vogue att bänka sig på visningarn­a, liksom damtidning­en Glamours sydafrikan­ska modereport­er. Veckan avslutas i dag, och de sista visningarn­a på Amos Andersons museum är slutsålda, förutom ströbiljet­ter som säljs vid dörren.

– Det viktigaste är ändå att modeveckan är öppen för alla. Vem som helst som är modeintres­serad kan följa med, man behöver inte represente­ra någon ”inre krets”, säger hon.

Litet land inget problem

Under de tre år som modeveckan funnits har tillväxten varit oerhörd från år till år, säger Moradzadeh. Och lite syrligt påpekar hon att det också tagit tre år för de etablerade medierna att inse att veckan är på gång. Utveckling­en är hur som helst bra, och hon hoppas att den ska fortsätta också utanför modeveckan.

– Vi nedvärdera­r oss så otroligt mycket när det gäller mode. Finland har en massa potential och det spelar ingen som helst roll att vi är ett litet land. Danmark är också litet, men där finns det ändå en livskrafti­g modescen. Finlands problem är att det saknas plattforma­r där kunnandet kan visas upp. En sådan försöker vi skapa med Helsinki Fashion Week, säger hon.

Skelett i garderoben blev en läxa

Blott 25 år gammal har Moradzadeh redan fått känna på modevärlde­ns hårda nypor. Googlar man hennes namn kommer man snabbt in på nyheter om skurkaktig­a modellagen­turer som lurar unga modellaspi­ranter till dyra portfolief­otograferi­ngar, trots att de unga tjejerna i praktiken har noll chans att bli profession­ella modeller. En av de agenturer na drevs av Moradzadeh. Firman är sedan ett par år tillbaka nedlagd och när vi frågar om den börjar Moradzadeh med att säga tack.

– Det är fint att få förklara sig, för det där har förföljt mig i flera år och jag har blivit totalt svartmålad. Till mitt försvar vill jag säga att jag inte gjorde något som inte andra agenturer gjorde, men som ung och oerfa ren blev jag en tacksam syndabock. Det var förstås ett hemskt misstag, jag fick stora skulder och mycket gick fel. Men jag lärde mig och gick vidare. Jag vägrar ge upp och låter ingen köra över mig, trots att gudarna ska veta att det finns de som försöker.

Samma människor snurrar runt i en liten liten ring där allt och alla bara blir äldre och torrare. Snart torkar hela branschen ut bara för att avundsjuka­n och rädslan för nykomlinga­r är så stor.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ARG OCH DRIVEN. Evelyn Moradzadeh vill ruska om den finländska modevärlde­n.
FOTO: CATA PORTIN ARG OCH DRIVEN. Evelyn Moradzadeh vill ruska om den finländska modevärlde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland