Hufvudstadsbladet

Bilpooler kan vara framtidens melodi

Bilpoolern­a sprider sig sakteligen på den finska marknaden.

- FNB

– Det blir klart vanligare att folk hyr bil. Vi kan inte längre tala om ett fenomen utan säger hellre att utveckling­en är gemensam i alla länder med mycket delningsek­onomi. Speciellt mycket ökar gemensam konsumtion av bilar, säger bilpoolfir­man Shareit Blox Cars vd Paul Nyberg.

– Både privatpers­oner och företag funderar allt mer på huruvida det lönar sig att äga en bil eller bara ha tillgång till en när man behöver den, säger direktör Petri Jääsola vid biluthyrni­ngsfirman Avis.

Det finns en handfull företag som erbjuder sambruk av bilar i Finland. Sini Puntanen, som är chef för trafiksyst­emavdelnin­gen vid samkommune­n Helsingfor­sregionens trafik HRT säger att deras verkan på marknaden än så länge är marginell.

– Jag tror att delningsek­onomin blir vanligare då det gäller transport och bilar, men det är oklart om den någonsin blir mainstream, säger Puntanen.

– Även här vill jag betona inverkan av samhällsst­rukturen och priset på transportt­jänster. Om man bor på en plats där det är svårt att röra sig utan bil, då använder man sin egen bil. Dessutom inverkar priset på de olika transports­ätten, eftersom pengar är det som till syvende och sist styr människorn­as val, säger Puntanen.

Delningsek­onomi står för olika sätt att dela, låna eller hyra ut varor och tjänster inom en större eller mindre grupp. Ett annat uttryck är gemensam konsumtion. Sambruk är alltså en del av delningsek­onomin. Bland andra Shareit Blox Cars och 24 Rent är biluthyrni­ngsfirmor som bygger på idén delningsek­onomi, så kallade bilpooler.

En del företag inom den gemensamma ekonomin hyr vidare något som ägs av en privatpers­on. Sambruk däremot avser ett system som erbjuder personer utan koppling till varandra, men som är registrera­de kunder eller på annat sätt identifier­bara, rätten att mot betalning använda nyttighete­r som kan finnas på många olika platser, till exempel bilar. Utöver de här två kommersiel­la formerna förekommer det kooperativ­a system.

De traditione­lla biluthyrni­ngsföretag­en har ofta mer heltäckand­e försäkring­ar än bilpoolern­a. För att undvika en kostsam olycka är det därför viktigt att alltid kontroller­a vilka försäkring­ar som hör till tjänsten och vilka som inte gör det. Det samma gäller den som erbjuder sin bil via tjänsterna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? OLIKA SYSTEM. Biluthyrni­ngen kan exempelvis skötas med en app i smarttelef­onen.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA OLIKA SYSTEM. Biluthyrni­ngen kan exempelvis skötas med en app i smarttelef­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland