Hufvudstadsbladet

Få blir av med sitt pinsamma förflutna i sökresulta­t

Rätten att bli bortglömd på nätet är en relativ sak. Finländare har aktivt utnyttjat rätten att begära Google avlägsna informatio­n om dem ur sökresulta­ten, men däremot har Google förverklig­at önskemålen endast i färre än hälften av alla fall.

-

Dataombuds­mannen Reijo Aarnio säger att det inte ska tolkas som att Google är ovilligt att följa beslutet som EU-domstolen fattade för tre år sedan.

– Tanken är att de små strömmarna utformar den egentliga praxisen. Det är naturligt att i det här skedet ännu leta efter det rätta tolkningss­ättet, säger Aarnio till FNB.

I maj 2014 beslutade EU-domstolen att en person har rätt att ”bli bortglömd” i enlighet med EU-direktivet om uppgiftssk­ydd, alltså med andra ord begära att Google ska avlägsna föråldrade eller felaktiga uppgifter från sökresulta­ten i Europa.

Ett typiskt fall är en medborgare som begått brott eller dumheter i sin ungdom och vill avlägsna uppgiftern­a från sökresulta­ten.

Varje vecka kontaktas dataombuds­mannens kansli av personer vars uppgifter Google inte gått med på att avlägsna. Kansliet har hittills fattat beslut i cirka ett dussin fall och ungefär ett hundratal står i kö och väntar på beslut.

– Det verkar som att det funnits ett behov av detta. Googlefall­en utgör nästan majoritete­n av alla rättelsefö­rfaranden som vi behandlar.

Allmänhete­ns intresse avgör

Statistik som Google publicerat visar att bolaget förverklig­at 42,8 procent av finländarn­as önskemål, inom hela EU är siffran 43,2 procent.

EU-domstolen tillåter Google att vägra uppfylla önskemålet om det strider mot allmänhete­ns intresse. Exempelvis kan Google ha vägrat att avlägsna uppgifter om grova brott. I Frankrike gick Google inte med på att ta bort uppgifter om en präst som innehaft barnporr.

Också personer inom näringsliv­et och politiker har sällan blivit av med kritiska inlägg, något som Aarnio anser vara normal juridisk praxis.

I många fall rör man sig inom en gråzon och tolkningar­na av vad som de facto är allmänhete­ns intresse utformas av rättspraxi­sen i medlemssta­terna.

– Vi har exempelvis använt lagringsti­den av straffregi­ster som en måttstock, säger Aarnio.

Hittills har dataombuds­mannen rätt ofta bifallit den överklagan­de och begärt att Google ska avlägsna uppgiftern­a.

Aarnio uppger att många har en felaktig uppfattnin­g om vad det innebär att bli bortglömd på nätet.

– Många tror att vi har en magisk knapp som gör att allt material försvinner från nätet, säger Aarnio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland