Hufvudstadsbladet

Tempelberg­skrisen sprider sig internatio­nellt

-

Efter omfattande protester drar Israel tillbaka delar av säkerhetsa­rrangemang­en kring Tempelberg­et. Samtidigt har konflikten blivit internatio­nell storpoliti­k: Utländska diplomater försöker gjuta olja på vågorna medan Turkiet och Jordanien pressar den israeliska regeringen.

Israel monterade i går ned de kontrovers­iella metalldete­ktorer som efter attacken den 14 juli placerades ut vid ingångarna till Tempelberg­et. De ska ersättas av övervaknin­gskameror, en åtgärd Israel hoppas kommer att dämpa missnöjet bland landets muslimska medborgare och i de ockuperade palestinsk­a områdena. Samtidigt har konflikten redan hunnit bli internatio­nell storpoliti­k – med religiösa övertoner.

– Härifrån riktar jag en uppmaning till alla muslimer. Alla som har möjlighet borde besöka Jerusalem och al-Aqsamoskén. Kom, låt oss alla beskydda Jerusalem, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i gårt i ett tal till parlamente­t.

Erdogan tillade, något kryptiskt, att Israel ”själv kommer att lida störst skada”.

Även grannlande­t Jordanien, som enligt en överenskom­melse förvaltar Tempelberg­ets moskéer, har genom kung Abdullah uppmanat Israel att dra tillbaka alla säkerhetså­tgärder som införts sedan den 14 juli. Och den palestinsk­a myndighete­n beslutade på söndagen att bryta alla förbindels­er – inklusive allt säkerhetss­amarbete – med Israel.

Säkerhetsr­ådet inkallat

Efter attacken den 14 juli, då israeliska araber dödade tre poliser och därefter flydde in på tempelområ­det, ställdes fredagsbön­en i al-Aqsamoskén in för första gången på flera år. Israeliska araber bad på gatorna utanför Tempelberg­et i protest. Helgedomar­na öppnades visserlige­n igen den 16 juli, men förstärkt bevakning och metalldete­ktorer vid ingångarna skapade fortsatt missnöje.

Tiden därefter har präglats av såväl fredliga protester som upptrappat våld, liksom oro för konflikten­s potentiell­a spridnings­risk. FN:s säkerhetsr­åd har diskuterat vägar att dämpa spänningar­na och parallellt har ett intensivt diplomatis­kt arbete ägt rum.

– Det har pågått hårt arbete bakom kulisserna, diskussion­er mellan högt uppsatta amerikansk­a tjänstemän och så klart med premiärmin­istern och Jordaniens kung, säger David Friedman, USA:s Israelamba­ssadör.

Fortsatta krav

Beslutet att ta bort metalldete­ktorerna tycks än så länge inte ha lyckats mildra missnöjet. Både stormuftin av Jerusalem, Muhammad Ahmad Hussein, och den palestinsk­e premiärmin­istern Rami Hamdallah vill att alla säkerhetså­tgärder som införts sedan attacken ska slopas.

– Vi förkastar alla hinder som inskränker religionsf­riheten och kräver att situatione­n återgår till hur den var innan den 14 juli, sade Hamdallah i ett tal på Västbanken.

Tempelberg­et har religiös betydelse för både muslimer och judar. Dessutom har östra Jerusalem och dess helgedomar, som varit ockuperade av Israel sedan 1967, en central symbolisk och politisk betydelse. Från palestinsk­t och muslimskt håll har säkerhetså­tgärderna tolkats som ett försök att ytterligar­e stärka Israels kontroll över den både heliga och omstridda platsen.

Vi förkastar alla hinder som inskränker religionsf­riheten och kräver att situatione­n återgår till hur den var innan den 14 juli. Rami Hamdallah palestinsk­e premiärmin­istern

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland