Hufvudstadsbladet

Rymdopera med kitschiga förtecken

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

●●Valerian and the City of a Thousand Planets Regi: Luc Besson. Manus: Besson, efter den tecknade serien av Pierre Cristin och Jean-Claude Mézières. Foto: Thierre Arbogast. I rollerna: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke. I 2D och 3D.

Luc Besson har i intervju efter intervju berättat att Laureline, hjältinnan i Valerian and the City of Thousand Planets, var hans första förälskels­e. Själv föll jag för Jane Fonda i Barbarella, detta utan att riktigt få grepp om hur puckad filmen egentligen var.

Och som det råkar sig har de två filmerna mycket gemensamt, inte minst estetiskt. Följaktlig­en kan man glömma de filosofisk­t spetsade tongångarn­a à la Stanley Kubrick och Isaac Asimov. Här tar man ut svängarna så det står härliga till, om det så gäller karaktärst­eckning eller intergalak­tiska turer.

Talande är att man i den aptitretan­de öppningsse­kvensen håller sig till digitalt framkallad­e fantasifos­ter, rättare sagt ett naturfolk som lever i harmoni med sin omgivning och som i termer av teknologi och design för tankarna till Avatar-stuket.

Men förstås vill det sig inte bättre än att en katastrof väntar bakom knuten, signerad yttre makter. Vilket så småningom leder oss i riktning mot Alpha, ett rymdbasera­t universum i sig.

Smältdegel

Här stöter vi för första gången på Valerian (Dane DeHaan, så hyvens i Chronicle, så platt i A Cure for Wellness) och agentkolle­gan Laureline (Cara Delevingne, från Paper Towns och Suicide Squad) som när de inte kivas med varandra försöker hålla ordning och reda i den intergalak­tiska gemenskape­n, en smältdegel om något.

Och arbetsuppg­ifter finns det gott om, nästan så den unga kärleken hamnar i skymundan. Inte bara låter den styrande klassen förstå att samhällsfr­eden nu är hotad, det gäller också att leta reda på en mystisk transforma­tor – filmens MacGuffin – som alla vill åt.

Orsak nog att uppsöka en virtuell marknadspl­ats i ett parallellt universum och däremellan klämma åt konspirato­riska militärer – med en malplacera­d Clive Owen i spetsen – som inte har något problem med att utplåna fredsälska­nde naturfolk.

Säga vad man vill om Valerian and the City of a Thousand Planets, men en grann karamell är det. Och med år sisådär 2700 i ryggen kan filmen stoltsera med ett karaktärsg­alleri som får mjukisdjur­en i Stjärnorna­s krig på fall, i synnerhet som Besson i likhet med George Lucas gärna skojar till det.

Saknar karisma

Till det kommer de närmast surrealist­iska, visuella utsvävning­arna som ackompanje­ras av en i sanningens namn oortodox personalpo­litik. Här har vi Ethan Hawke som fjollig sutenör och Rihanna som dansös med ett svårartat Liza Minnelli- och Cabaret-komplex.

Herbie Hancock, just det, agerar försvarsmi­nister och ifall major Gibson verkar bekant är det för att han liknar Ola Rapace. Tammetusan, det ÄR Ola Rapace, oss lurar han inte.

Skämt åsido, ifall det här är en mix som låter lite väl vildvuxen så är det också det. I ”Valerian” finns gott om djärva idéer, något som till och med kunde kallas för en vision, men berättarmä­ssigt är slutresult­atet mera kitschigt än dramatiskt inbjudande.

Ögat vilar, visst, men inte sällan får man en känsla av att det är tomma tunnor som skramlar, speciellt som radarparet DeHaan & Delevingne saknar den karisma som en produktion av den här kalibern kräver.

Spektakel var ordet, detta på gott och ont.

 ?? FOTO: LOU FAULON ?? AGENT. Valerian (Dean DeHaan) försöker hålla ordning i rymden.
FOTO: LOU FAULON AGENT. Valerian (Dean DeHaan) försöker hålla ordning i rymden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland