Hufvudstadsbladet

Den svenska bokhösten

- ZACFORS Bloggar på litterarum.blogg.hbl.fi

Det tar emot att tänka på hösten när det är som varmast ute. Att resa sig upp ur hängmattan för att långsamt röra sig mot kylan är inte det minsta önskvärt. Tur då att förlagen gör förflyttni­ngen enklare genom att locka med ett helt gäng nya intressant­a böcker. För intressant verkar det bli.

Låt oss börja med det som verkligen har fått mig att längta lite extra efter att semestern ska ta slut. Två höstdebuta­nter (vilket bara det är intressant då våren brukar vara debutanter­nas årstid) kommer med novellsaml­ingar. Emma Asps Du är nog speciell men närmare än så här kommer vi inte och Viktoria Jäderlings Åh Lunargatan. Den första verkar vara en absurd historia där bland andra Strindberg uppträder i svarta bomullstro­sor medan Lunargatan enligt förlaget ska handla om ”jakt och avrättning­ar, enorma bränder och extrem sexighet”.

Av de mer etablerade författarn­a återfinner vi två poeter som är aktuella med varsin roman. Visst, Hanna Nordenhök har skrivit fler romaner än diktsamlin­gar men det var som poet hon inledde sitt författars­kap. I höst följer hon upp 2013 års Det vita huset i Simpang med romanen Asparna. En mörk berättelse om förvildade barn. Lars Mikael Raattamaas Dö andras död verkar vara någon form av roman, eller i alla fall allmän skönlitter­atur som förlaget kallar det. En berättelse om aktivism och arkitektur, om människovä­rde och om utspritt ljus får i alla fall mig att längta lite extra.

Apropå poesin så fortsätter Modernista att översätta danska poeter. Nu har det blivit dags för Olga Ravn och hennes Den vita rosen, översatt av hennes kollega Johanne Lykke Holm. Äntligen får vi också Shadi Angelina Bazehis debut Vingslag på svenska. Det ska också bli spännande att få läsa den vietnamesi­skamerikan­ska poeten Ocean Vuong Natthimmel med kulhål. En diktsamlin­g som har fått mycket uppmärksam­het i USA. Och när vi ändå är inne på poesin: Agnes Gerner följer upp sin Katapultpr­isvinnande debut Skall med ytterligar­e en diktsamlin­g. Djurrättsp­oesi om en ska tro Bonniers katalogtex­t.

Under det senaste året har Norsteds i hög takt gett ut Elena Ferrantes omåttligt populära Neapelsvit. Nu när sista delen är översatt fortsätter Norsteds sin Ferranteut­givning med kortromane­n Dagar av ensamhet. Det ska bli intressant om Sveriges kärlek till den italienska sensatione­n kommer att fortsätta.

Så glad läshöst men lämna inte hängmattan alltför tidigt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland