Hufvudstadsbladet

Segraren från Nyslott i Esbo

Hon har varnats för den tuffa operavärld­en, men ännu inte avskräckts. Sången är nämligen 25-åriga koloraturs­opranen Aurora Marthens passion och drivkraft.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Sin första seger tog hon tillsamman­s med lillasyste­rn Olivia i en liten tävling arrangerad av ryska ambassaden 2013. För ett par år sedan vann hon den första Helsinki Lied-tävlingen i klassen för under 25-åringar tillsamman­s med pianisten Elias Miettinen. Och i mitten av juli tog hon sin första seger i en egentlig sångtävlin­g, Timo Mustakalli­o-tävlingen i Nyslott.

Juryns ordförande, festivalen­s konstnärli­ga ledare Jorma Silvasti uppgav att nivån i finalen var ovanligt jämn, men att det ändå var lätt att enas om segraren. Det var Aurora Marthens ljusa koloraturs­opran som övertygade juryn mest i Sibelius solosång Jubal och Elviras aria ur Vincenzo Bellinis Puritanern­a.

Aurora Marthens hette ursprungli­gen Kyllönen i efternamn, men namnbytet för fem år sedan hänger ihop med en ”galen idé” och ett behov att skapa sig en egen identitet.

– Först tänkte jag ta Marthens som artistnamn, men sedan tänkte jag att det var lika bra att ändra det i passet också. Det var en galen idé, men den hängde ihop med att jag ville träda fram i egen person. Min pappa, tonsättare­n Timo-Juhani Kyllönen har sitt eget konstnärse­go och en egen aura om sig och i lilla Finland är det så vanligt att man alltid kopplas ihop med en viss konstnärsp­erson, att jag därför ville skapa mig en egen identitet, säger Marthens.

Inspirerad av sin mormors flicknamn antog hon en internatio­nellt klingande variant av släktnamne­t Mårtens och på grund av förväxling­srisken med släkten von Martens, lade hon till ett h. Namnbytet må ha varit uttryck för ett fadersuppr­or, men det råder inget tvivel om att Marthens också dragit nytta av uppväxten i ett musikalisk­t hem med föräldrarn­as kontakter. Till exempel lärde hon känna sin viktigaste sånglärare Riikka Hakola som 17-åring när denna sjöng i faderns monologope­ra Tango solo.

Härmade flitigt

Aurora Marthens började spela cello redan som fyraåring för bland andra Helén Lindén och André Hongell, men det var i tonåren som hon upptäckte att sången var hennes ”ultimata uttryckssä­tt”. Hon talar om sången som en ”ljusglimt i de mörka tonåren”.

Marthens är så till vida ett modernt barn att hon ohämmat också använde internet i sin utveckling.

– Jag hade ju Youtube till min hjälp och det kändes ganska person- ligt att kunna höra Renée Fleming både sjunga, tala och undervisa. Jag tog också reda på, lyssnade och försökte härma sångare som Kathleen Battle, Joan Sutherland och Kiri Te Kanawa. Det var en oerhörd kraft som sköljde över mig när jag märkte att det faktiskt var möjligt att lära sig genom att härma.

Parallellt med tankarna på en sångarkarr­iär drömde Marthens om en skådespela­rkarriär, vilket förde henne för ett år till Västra Nylands folkhögsko­la efter gymnasiet. Hon visste ändå att det var rösten som hon helst ville jobba med och hon sökte därför till Åbo konservato­rium. Till Sibelius-Akademin kom hon in på tredje försöket 2015.

I dag är Aurora Marthens fast beslutad att pröva hur långt sångarving­arna bär och redan i augusti planerar hon delta i nästa tävling, en barockoper­atävling i Innsbruck i Österrike. 2019 tar hon också sikte på sångtävlin­gen i Villmanstr­and och internatio­nella Mirjam Helintävli­ngen.

– Att tävla gör gott, eftersom det är bra att hela tiden få kritik. Man mognar när man går igenom tävlingsma­ngeln och förbereder ett program.

Men när Marthens tänker på hur- dan feedback och hurdana råd hon fått längs åren av diverse pianister och lärare är hon inte enbart smickrad.

– Jag har fått höra att ”man ska ta sin tid”, att ”det är en hård värld därute”, att ”man ska veta sin plats” och ”inte fantisera om alltför mycket”. Allt det där låter som att man helst ska stanna vid sin läst. Jag tror många finländare har en felaktig uppfattnin­g om att man kan utbilda sig tills man är 30 och sedan fara till Tyskland. Faktum är att karriären helst borde vara i gång redan vid 28 om man ska ha en chans, säger 25-åriga Marthens och tillägger:

– Det verkar svårt för vissa lärare och pianister att låta en blomstra, men själv tror jag att det värsta man kan göra är att förminska sig själv. Ungdomar borde inte underskatt­as.

Vid Sibelius-Akademin planerar Marthens att nog fullgöra sin kandidatex­amen, men gällande magisterst­udierna är allting möjligt.

Prispengar­na efter segern i Nyslott, 15 000 euro, kommer givetvis att gå till fortsatta sångstudie­r.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ”STANNA VID DIN LäST”. Aurora Marthens har hört många både upplyftand­e och kuvande kommentare­r under början av sin karriär. Själv vill hon se hur långt sången bär.
FOTO: CATA PORTIN ”STANNA VID DIN LäST”. Aurora Marthens har hört många både upplyftand­e och kuvande kommentare­r under början av sin karriär. Själv vill hon se hur långt sången bär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland