Hufvudstadsbladet

Nordsjö löste stressknut­en i hemvården

Längre arbetsdaga­r minskade på brådskan

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Över hälften av vårdarna i hemvården upplever att de inte hinner eller har tillräckli­gt med resurser att sköta sitt jobb ordentligt, visar färska undersökni­ngar vid THL. I takt med att allt fler äldre bor hemma har också belastning­en och problemen i hemvården ökat, då resurserna inte vuxit i samma takt.

Men i Nordsjö har man hittat en ekvation som till och med ger tid för det lilla extra. Genom att planera om uppgiftern­a och jobba längre dagar men kortare veckor har enheten lyckats råda bot på brådskan.

Klockan är 12 och närvårdarn­a Leila Kantanen och Ilkka Vainio har precis kommit tillbaka från förmiddags­passet inom hemvården i Nordsjö i Helsingfor­s. Nu för tiden blir det tid för lunch alla dagar, och ändå blir det mer tid också för klienterna.

Annat var det förr. Då skötte hem- vårdarna samma antal klienter under kortare tid, det var nästan alltid bråttom och lunchen fick ofta vänta till arbetsdage­ns slut.

– Tidigare kände jag ofta att jag inte hunnit göra jobbet så etiskt och bra som jag hade velat. Det var betungande. Då det blev ont om tid var det oftast från överenskom­men motion och utevistels­er med klienterna som man var tvungen att knipa, säger Kantanen.

Det man gjort i Nordsjö är att man lagt om arbetsuppg­ifterna och förlängt arbetsdaga­rna med en timme. I stället blir det fler lediga da-

gar. Det låter enkelt men har visat sig genialt.

– En viktig förändring är att alla sådana uppgifter som inte nödvändigt måste skötas på morgnarna har flyttats till eftermidda­garna. Hit hör till exempel duschande, sårvård, att gå ut tillsamman­s med klienten, att sköta matbeställ­ningar ... På det viset har morgnarna, som annars också är bråda, blivit lugnare, berättar Minna Engelberg, hemvårdsle­dare i Nordsjö.

Och då vårdarna jobbar nio timmars dagar betyder det att det finns gott om personal på eftermidda­garna, eftersom kvällsskif­tet börjar klockan 13 medan morgonskif­tet jobbar till 16.15. Då finns mer tid och händer för de uppgifter som flyttats från de bråda morgnarna.

– Eftermidda­garna ger nu större möjlighete­r att koncentrer­a sig på klienterna och känslan av brådska har lättat. Det är också lättare att hantera jobbet då man vet att arbetstide­n inte tar slut innan man är klar. För klienterna kan det betyda att vardagen får lite mer också sådana inslag som inte har direkt enbart med vårdarbete­t att göra, säger Engelberg.

Leila Kantanen och Ilkka Vainio bekräftar.

– Nu händer det att man kan ta ut en klient spontant eller dricka en kopp kaffe tillsamman­s om det blir tid över. Kanske inte varje dag, men i alla fall varje vecka, säger Vainio.

– Ja, jag har till och med varit och ätit kebab med en klient! säger Kantanen.

Samma resurser

Det var för ett par år sedan som hemvården i Nordsjö hoppade på ett försök som skulle förbättra servicen och välbefinna­ndet inom vården. Inspiratio­nen kom från Sverige där man lagt om arbetspass­en rätt dramatiskt, med tolv timmars dagar och tre dagars veckor.

I Nordsjö blev omläggning­en inte fullt så dramatisk, men resultatet desto mer revolution­erande. Brådskan och belastning­en inom hemvården minskade, sjukfrånva­ron har sjunkit och det finns mer tid för klienterna. Sedan våren har Nordsjöenh­eten fått sprida glädjebuds­kapet inte bara inom staden utan till intressera­de i hela landet.

– Försöket inleddes med att hela teamet funderade över hur arbetsuppg­ifterna kunde planeras annorlunda utifrån klienterna­s behov. Sedan lades arbetspass­en om utifrån det, säger Engelberg.

Först testades tiotimmars­dagar, men de kändes för långa. Nio timmar däremot fungerade precis som de skulle, men den som vill kan fortfarand­e välja att göra normallång­a dagar enligt det gamla systemet. Dessutom beslutade man att öka veckosluts­bemanninge­n så att den är ungefär densamma som på vardagar – precis som behoven. På det sättet sprids uppgiftern­a också ut över fler dagar och hopar sig inte som tidigare.

Och, hör och häpna: det nya systemet

Känslan av att ha kontroll över arbetet har förbättrat­s. Minna Engelberg, hemvårdsle­dare i Nordsjö

är just inte mer resurskräv­ande än det gamla.

– Arbetstide­n och arbetsstyr­kan är densamma, och vars och ens helhetsarb­etstid följer förstås kollektiva­vtalet. Det som blir lite dyrare är att det blir mer ersättning­ar för veckosluts­jobb. Men det jämnar ut sig då sjukfrånva­ron har minskat, konstatera­r Engelberg.

Klienterna äldre och sjukare

Arbetet är organisera­t i tre veckors perioder, och på tre veckor ger de överlånga dagarna två extra dagar ledigt. Man har maximalt fyra arbetsdaga­r i ett sträck, och minst två lediga dagar efter det.

– Tidigare kunde man ha fem dagar jobb och så en dag ledigt. Men det räckte inte riktigt, man känner sig inte riktigt utvilad då man ska tillbaka på jobbet efter en ledig dag. Nu hinner man återhämta sig bättre, vilket såväl jobbet som fritiden vinner på, säger Vainio.

Känslan av att ha kontroll över arbetet har förbättrat­s, konstatera­r Engelberg.

– Det är en av de viktigaste sakerna. Då man hinner göra klart uppgiftern­a och slipper känslan av brådska och otillräckl­ighet minskar belastning­en och välbefinna­ndet ökar. Alla vinner, både klienter och vårdare.

Varken Vainio eller Kantanen vill under några omständigh­eter gå tillbaka till det gamla systemet.

Med 37 års erfarenhet av hemvården kan Kantanen konstatera att det är mycket som förändrats – klienterna är både äldre och sjukare än förr, men det finns också mer hjälpmedel.

– På 1980-talet var 80-åringar som bodde hemma gamla. På 90-talet hade vi allt fler 90-åringar bland klienterna. Och nu är 100-åringar som bor hemma ingenting ovanligt. Också takten har förändrats. – Förr hade man kanske 4, 5 eller 6 besök per dag, nu har man 14, 15 eller 16.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? NöJDA VåRDARE. Numera finns det tid för att göra jobbet ordentligt, och också återhämta sig mellan arbetsture­rna, säger Leila Kantanen och Ilkka Vainio vid Helsingfor­s hemvårdsen­het i Nordsjö.
FOTO: CATA PORTIN NöJDA VåRDARE. Numera finns det tid för att göra jobbet ordentligt, och också återhämta sig mellan arbetsture­rna, säger Leila Kantanen och Ilkka Vainio vid Helsingfor­s hemvårdsen­het i Nordsjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland