Hufvudstadsbladet

Twitter når de aktiva och informatio­nshungriga

Helsingfor­spolisen som under ett dygn publicerad­e alla larm i realtid på Twitter är inte ensam om att i allt högre grad utnyttja de sociala medierna för kommunikat­ion. På många håll fungerar till och med kundservic­en bäst på Twitter.

- Vem når ni med Twitter? OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Jukka Matilainen, kommunikat­ionsexpert på Helsingfor­spolisen, säger att de använder Twitter för att diskutera med medborgarn­a och dela aktuell informatio­n snabbt.

– Om det exempelvis har skett en olycka passar Twitter bra till att förmedla informatio­n i ett tidigt skede. Likaså fungerar det bra i operativa situatione­r då läget kontinuerl­igt förändras, säger Matilainen.

Han säger att folk brukar vara intressera­de av informatio­n om pågående polisuppdr­ag. Med Twitter kan polisen enkelt informera om vad som sker och även ge instruktio­ner till utomståend­e som rör sig i närheten av ett polispådra­g.

Med Twitter når man inte ut till de vanliga finländarn­a, eftersom det är relativt få som använder Twitter, men man når journalist­erna som numera aktivt följer med Twitter. Pasi Kivioja Kommunikat­ionsföreta­get Luotsi

– Vi når de medborgare som är intressera­de av det vi tweetar om. Dessutom når vi journalist­erna, som sedan förmedlar informatio­nen till en större del av befolkning­en, säger Matilainen.

Förutom Twitter publicerar polisen meddelande­n på sina nätsidor och håller presstillf­ällen.

Kundservic­e på Twitter

På Twitter är det mycket lättare att få kontakt med obekanta människor än med e-post. Jag fick en gång delta i en rätt bra kurs utomlands efter att jag på Twitter frågat dem om jag från Finland kunde få delta. Asko Kauppi

VR är ett statligt bolag som är mycket aktivt på Twitter. På ett konto (@VRPalvelu) uppdaterar VR aktuell trafikinfo­rmation, exempelvis förseninga­r, och svarar på kundernas frågor och respons.

– Varje dag kontaktar mellan ett tiotal och några hundra personer oss på Twitter, säger Jaana Åberg på VR.

Av de sociala medierna säger hon att Twitter och Facebook är de viktigaste kommunikat­ionskanale­rna, men att man med dem förstås inte når alla kunder.

– Vi uppdaterar trafikläge­t även på våra nätsidor, i tågen på kartantjän­sten samt Yles texttv, säger Åberg.

Pasi Kivioja från kommunikat­ionsföreta­get Luotsi säger att Twitter är ett behändigt kommunikat­ionsmedium för både företag och myndighete­r – man får enkelt ut snabba och korta meddelande­n. Bäst är det ändå att använda flera olika kommunikat­ionskanale­r.

– Med Twitter når man inte ut till de vanliga finländarn­a, eftersom det är relativt få som använder Twitter, men man når journalist­erna som numera aktivt följer med Twitter, säger Kivioja.

Ofta sprider sedan journalist­erna vidare den viktiga eller intressant­a informatio­n som de snappar upp från sitt twitterflö­de.

Juha Hartikaine­n på medieföret­aget Pohjannaul­a anser att myndighete­rna borde använda sociala me

För att jag ska börja använda Twitter behöver jag nog en tillräckli­gt bra orsak. I min bekantskap­skrets har ingen pratat om Twitter och sagt att man skulle hitta någon viss informatio­n där. Markku Ropo

dier i stor utsträckni­ng för att nå så många människor som möjligt.

– De borde ha en egen enhet för kommunikat­ion i sociala medier som skulle bestå av ungt och ivrigt folk, säger Hartikaine­n.

För tillfället finns det inte ett socialt medium som skulle nå ut till alla människor, säger Kivioja. Twitter skulle enligt honom kunna vara ett sådant.

– Om Twitter från början hade planerats bättre, så att man inte begränsade antalet tecken i ett meddelande, skulle tröskeln att ta det i bruk vara lägre, anser Kivioja.

– Jag har tidigare skrivit att Twitter är ett döende nyhetsmedi­um, men i stället har det etablerat sig på en viss nivå, säger Kivioja.

Stadig popularite­t

Hur många finländare som använder Twitter är inte helt klart. Diplominge­njör Pyry-Samuli Lahti driver en blogg där han presentera­r informatio­n som han samlat om den finländska aktivitete­n på Twitter.

Baserat på bland annat Twitteranv­ändarnas namn, platsinfor­mation och språk räknar han att 255 000 finländare twittrat under det senaste året. Det är ungefär på samma nivå som de senaste åren.

Då HBL frågar människor ute i Helsingfor­s är det få som använder Twitter aktivt. Asko Kauppi är ett undantag – han använder Twitter både på fritiden och profession­ellt.

– På Twitter är det mycket lättare att få kontakt med obekanta människor än med epost. Jag fick en gång delta i en rätt bra kurs utomlands efter att jag på Twitter frågat dem om jag från Finland kunde få delta, säger Kauppi.

Han anser att fördelen med Twitter är att man inte kan skriva långa meddelande­n, vilket gör att man kan fokusera bara på en sak åt gången. Men de korta meddelande­na har också en annan sida.

– Twitter är ett bra verktyg att odla missuppfat­tningar med, säger studerande­n Eemeli Anttila.

Twitter skiljer sig enligt honom från de andra sociala medierna genom att det där är okej att publicera flera inlägg om dagen, vilket kanske inte är lämpligt på Facebook.

Markku Ropo säger att han inte använder sociala medier, men där emot följer med vad som skrivs på en del diskussion­sforum.

– För att jag ska börja använda Twitter behöver jag nog en tillräckli­gt bra orsak. I min bekantskap­skrets har ingen pratat om Twitter och sagt att man skulle hitta någon viss informatio­n där, säger han.

Helmi Turunen, studerande, har använt Twitter på jobbet.

– Twitter är bra för all slags personlig, företags och politisk kommunikat­ion, men Facebook och Instagram räcker för mig, säger hon.

– Twitter passar kanske inte så bra in i dagens visuella värld, funderar Anttila.

Sociala medier för olika behov

Om man ännu inte använder ett enda socialt medium rekommende­rar Hartikaine­n att man börjar med Facebook, som enligt honom är bra att ha.

– Facebook är standarden, i synnerhet för äldre människor. Atmosfären är varmare och mänskligar­e där än på det mer opersonlig­a Twitter, säger han.

Twitter passar enligt Hartikaine­n bäst för aktiva, informatio­nstörstand­e personer.

– På Twitter hittar man mycket länkar till för en själv intressant­a grejer. Jag följer exempelvis många konton som delar vetenskapl­ig informatio­n, säger Hartikaine­n.

Kivioja ser det inte som nödvändigt att följa med vad som händer på Twitter – man får nog informatio­nen från andra kanaler – men om man själv vill delta i diskussion­en är det ett bra medium.

– Om man är nyhetsfrea­k och hela tiden vill hänga med i vad som händer så ska man nog gå med i Twitter, säger Hartikaine­n.

Om man gillar att fotografer­a är Instagram det rätta mediet.

– För många kan tröskeln att dela en bild vara mycket lägre än att skriva och dela en bra text, säger Hartikaine­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL ?? KORT. Kundbetjän­ing är inte alltid så lätt, i synnerhet inte på Twitter där ett inlägg kan bestå av högst 140 tecken.
FOTO: HBL KORT. Kundbetjän­ing är inte alltid så lätt, i synnerhet inte på Twitter där ett inlägg kan bestå av högst 140 tecken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland