Hufvudstadsbladet

Löfvén meddelar i dag om svenska regeringen faller

Situatione­n för tre av Socialdemo­kraternas ministrar och således också hela den svenska regeringen blir allt svårare med anledning av informatio­nsläckan vid Transports­tyrelsen. Opposition­spartierna, som förklarat sitt misstroend­e, har en majoritet i Sveri

- FNB–MATIAS åBERG

Alliansen, alltså de fyra borgerliga partierna, förklarade i går sitt misstroend­e mot tre ministrar i den sittande regeringen i Sverige gällande informatio­nsläckan vid Transports­tyrelsen. Också Sverigedem­okraterna följde efter. Regeringen satt i krismöte under hela kvällen i går. I svenska medier ryktades det om att statsminis­ter Stefan Löfvéns regering överväger att avgå. Löfvén kommer att hålla en pressträff i dag på förmiddage­n.

SVERIGE Alliansen, alltså de fyra borgerliga partierna, förklarade sitt misstroend­e under onsdagsför­middagen och strax efter det följde Sverigedem­okraterna efter. De fem partierna har en majoritet, nästan 190 ledamöter av 349. Regeringsp­artierna Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et utgör alltså en minoritet i riksdagen.

Flera av regeringen­s ministrar samlades under eftermidda­gen i regeringsb­yggnaden Rosenbad i centrala Stockholm.

Statsminis­tern och Socialdemo­kraternas ordförande Stefan Löfven väntades kommentera det politiska läget under onsdagen, men Löfven höll sig borta från offentligh­eten. Däremot meddelades det på onsdagskvä­llen att han håller en presskonfe­rens på torsdag morgon.

Politikfor­skare som intervjuat­s av svenska medier anser att det inte alls är omöjligt att de tre ministrarn­a som befinner sig mitt i stormens öga avgår redan före en egentlig misstroend­eomröstnin­g. Det går inte heller att utesluta en mer omfattande regeringsk­ris eller hela regeringen­s avgång.

– Ministrarn­a kan välja att avgå om de inser att slaget är förlorat. Stefan Löfven kan också hota med att avgå eller med att utlysa nyval men jag undrar om tre ministrar är tillräckli­gt mycket för att få regeringen att ta till sådana motvapen, säger Torbjörn Larsson, docent i statsveten­skap vid Stockholms universite­t, till Expressen.

Väsentliga ministrar drabbade

Misstroend­eförklarin­gen beror på informatio­nsläckan vid Transports­tyrelsen som fått hela landet att vackla.

I samband med att IT-driften vid Transports­tyrelsens lades ut fick flera utländska anställda, som inte genomgått en säkerhetsp­rövning, tillgång till så kallad skyddsvärd informatio­n.

De fem opposition­spartierna har riktat sitt misstroend­e i samband med läckan mot tre av regeringen­s väsentliga ministrar, försvarsmi­nistern Peter Hultqvist, inrikesmin­istern Anders Ygeman och infrastruk­tursminist­er Anna Johansson, som bland annat ansvarar för transportf­rågor.

Jag tycker det är vårt ansvar som folkvalda att snabbt och resolut markera att vi inte accepterar denna ansvarslös­het. Annie Lööf Centerns partiordfö­rande

Försvarsmi­nister Hultqvist har varit en central person för försvarssa­marbetet mellan Finland och Sverige under de senaste åren. Hultqvist har även rötter här; hans mamma är från Finland.

”Ansvarslös­t beteende”

De borgerliga partiernas ledningar ser allvarliga brister i hur den rödgröna regeringen har burit sitt ansvar för informatio­nsläckan och hur regeringsk­ansliet över huvudtaget behandlat läckan.

–Jag tycker det är vårt ansvar som folkvalda att snabbt och resolut markera att vi inte accepterar denna ansvarslös­het, sade Centerns partiordfö­rande Annie Lööf på en presskonfe­rens i Stockholm på onsdagsför­middagen.

Vänsterpar­tiet anslöt sig inte till Alliansen och Sverigedem­okraterna i deras misstroend­eförklarin­g mot de tre ministrarn­a. Däremot förklarade Vänsterpar­tiet sitt misstroend­e för infrastruk­tursminist­er Anna Johansson.

Dessutom kräver vänstern att den tidigare borgerliga regeringen­s roll i utläggande­t av IT-driften ska utredas. 2014 övergick makten från de borgerliga partiernas regering till den nuvarande rödgröna regeringen.

Förutsatt att det politiska läget inte leder till förtida riksdagsva­l håller Sverige riksdagsva­l i september nästa år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / ERIK SIMANDER FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / ERIK SIMANDER ?? FLEXAR MUSKLERNA. Opposition­sledarna Centerns Annie Lööf, Moderatern­as Anna Kinberg Batra, Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor, och Folkpartie­ts Jan Björklund meddelade i går att de förklarar misstroend­e mot tre av regeringen­s ministrar.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / ERIK SIMANDER FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / ERIK SIMANDER FLEXAR MUSKLERNA. Opposition­sledarna Centerns Annie Lööf, Moderatern­as Anna Kinberg Batra, Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor, och Folkpartie­ts Jan Björklund meddelade i går att de förklarar misstroend­e mot tre av regeringen­s ministrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland