Hufvudstadsbladet

Minskad personal inom hemvården

Samtidigt som antalet klienter inom hemvården har ökat har personalen minskat, visar en undersökni­ng vid THL. Enligt en annan undersökni­ng som THL publicerad­e i början av sommaren upplever drygt hälften av hemvårdarn­a ofta att de inte hinner göra sitt job

- JENNY BäCK

Under den vecka som forskarna vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, undersökt hade hemvården i snitt 3 000 klienter fler per dag än två år tidigare. Antalet hemvårdare hade däremot sjunkit med 400 under samma tid. Undersökni­ngen publicerad­es i våras och täcker merparten av hemvården i Finland.

Enligt en nationell strategi ska äldre vårdas hemma så länge som möjligt, och under de senaste två åren har dygnetrunt­vården skurits ned med 2 800 platser. Resurserna har ändå inte överförts till hemvården.

– Man hemförlova­r patienter fortare från sjukhusen, akuta situatione­r sköts allt oftare i hemmet och rehabilite­ringen förflyttas också till hemvården. De här uppgiftern­a kräver resurser, konstatera­r forsknings­chef Sari Kehusmaa vid THL.

Stress och sömnlöshet

En annan undersökni­ng som THL publicerad­e i början av juni visar att drygt hälften av personalen inom hemvården upplever att de mycket eller ganska ofta inte hinner göra sitt jobb ordentligt. Det är en större andel än inom serviceboe­nde och olika former av dygnetrunt­vård, även om många upplever brådska också där.

Sextio procent av de anställda inom hemvården upplever att personalst­yrkan matchar behoven dåligt eller nöjaktigt. Nästan två av fem upplever att de är tvungna att bryta mot regler och principer för att få arbetsuppg­ifterna utförda. Hemvårdarn­a gav också sig själva sämre betyg för utfört arbete än kollegerna inom andra vårdformer, och uppgav oftare att de upplevde symtom som stress och sömnlöshet.

– Klienterna inom hemvården är i allt sämre skick, och personalmä­ngden har inte ökat i samma takt som antalet klienter. Det syns också i personalen­s belastning, säger forsknings­chef Timo Sinervo i ett pressmedde­lande.

Sammanlagt deltog drygt 2 103 vårdare vid 273 olika enheter i undersökni­ngen, som utfördes vid årsskiftet 2015–2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland