Hufvudstadsbladet

Nästan alla partier vill höja flyktingkv­ot

Av alla partier i riksdagen skulle alla utom Sannfinlän­darna och Nytt alternativ-gruppen vara beredda att ta emot flera flyktingar till Finland. Detta framgick då FNB ställde frågan till alla nio riksdagspa­rtier per epost i början av veckan.

- FNB

Flyktingkv­oten är för tillfället 750 personer om året. Dessa har färdigt beviljats flyktingst­atus av FN.

Migrations­krisen i Europa sätter ytterligar­e press på att ta emot fler flyktingar. Inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) säger att kvothöjnin­gen kommer att behandlas i regeringen­s budgetförh­andlingar i höst.

Risikko och hennes partikamra­t finansmini­ster Petteri Orpo skulle höja kvoten till 1 050, vilket är den tidigare nivån. Regeringsp­artiet Centern är berett att höja kvoten måttligt förutsatt att man i Europa når en övergripan­de lösning för asylpoliti­ken. Nytt alternativ avvisar idén.

Opposition­spartierna vill gärna öppna portarna ännu mer. De gröna, Vänsterför­bundet och SFP vill höja kvoten till 2 500. De gröna och Vänsterför­bundet anser att antalet kunde växa ytterligar­e i fortsättni­ngen. SDP och Kristdemok­raterna anser att det finns grunder att återgå till 1 050, vilket var kvoten 2014 och 2015.

Sannfinlän­darna anser i sin tur att flyktingkv­oten redan nu är mycket stor. Kvoten är en bättre lösning än att ta emot spontana asylsökand­e, eftersom det ger förutsättn­ingar att kontroller­a vem som kommer in i landet, säger partiet.

Anhopning måste åtgärdas

Även den interna förflyttni­ngen av asylsökand­e inom EU kommer möjligen att behandlas i höst igen, då unionsländ­erna dryftar hjälpen till Italien.

År 2015 kom medlemslän­derna överens om att 160 000 asylsökand­e som sannolikt beviljas flyktingst­atus ska omplaceras från Grekland och Italien. Ungern, Tjeckien och Polen har vägrat följa arrangeman­get (läs mer på sidan 13).

Samlingspa­rtiet och Nytt alternativ anser att Finland redan dragit sitt strå till stacken i fråga om omplacerin­gar inom EU och förutsätte­r att resten av länderna gör detsamma.

Enligt Samlingspa­rtiet borde mottagning­skapacitet­en för asylsökand­e anpassas enligt situatione­n. Nytt alternativ anser att det är bra att mängden asylsökand­e tack vare internatio­nella och regeringen­s insatser återgått till några tusen om året. År 2015 kom ett rekordanta­l på 30 000 asylsökand­e till Finland. Centern anser att regleringe­n är bra som den är för närvarande: bara sökande som enligt internatio­nella och nationella regler är berättigad­e till skydd beviljas asyl, oavsett mängden sökande.

Under de kommande fyra åren är regeringen förberedd på cirka 7 000 nya asylsökand­e om året. En asylsökand­e skiljer sig från en flykting på den punkten att denna söker asyl när denna väl är framme i ett främmande land.

Europa är kapabelt att sköta sin egen andel asylsökand­e, anser Vänsterför­bundet och De gröna. Enligt SFP borde asylsökand­ena fördelas rättvist mellan länderna. KD anser i sin tur att Finland inte ska delta i utveckla ett system för att fördela asylsökand­e mellan EU-länderna.

Sannfinlän­darna förhåller sig kyligast till nya asylsökand­e. Finland borde vägra ta emot asylansökn­ingar från personer som kommer från land som anses vara trygga och avvisa dem redan vid gränsen. Gränsbevak­ningen borde återinföra­s särskilt vid gränsen till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland