Hufvudstadsbladet

Fortsatt EU-oro över rättsväsen­det i Polen

- FNB–TT

EU har inte låtit sig lugnas av att två av flera kontrovers­iella polska rättsrefor­mer stoppats. Unionen är redo att omedelbart försöka frysa landets rösträtt i EU om den högernatio­nalistiska regeringen sparkar domare i högsta domstolen.

EU Efter stora protester i Polen mot de planerade rättsrefor­merna valde landets president Andrzej Duda i måndags att oväntat lägga in sitt veto mot två av förslagen. Den mest uppmärksam­made lagen skulle ha tvingat domarna i högsta domstolen i pension och ge justitiemi­nistern makten att utse nya.

Det var första gången som presidente­n trotsade regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS).

Men EU-kommission­en oroar sig fortfarand­e för att rättsväsen­dets oberoende är hotat i den före detta kommunists­taten.

Fortsatt oro

– Den senaste veckan har några saker förändrats i Polen, och andra

inte, sade EU-kommission­ens vice ordförande Frans Timmermans, enligt AFP, efter att kommission­ärerna diskuterat ämnet på onsdagen.

Han konstatera­de att Duda gett grönt ljus åt en tredje lag som ger justitiemi­nistern rätt att utse och sparka chefer för lokala domstolar. Samtidigt har premiärmin­istern, Beata Szydlo, insisterat på att PIS på nytt kommer att gå fram med de stoppade lagarna.

Kommission­en varnar återigen Polen för att sparka domare i högsta domstolen.

– Om en sådan åtgärd vidtas är kommission­en redo att omedelbart aktivera artikel 7-proceduren, sade Timmermans, som tillade att man också vill inleda en rättsproce­ss mot Polen för reformen av lokala domstolar.

”Utpressnin­g”

Unionen har aldrig tidigare använt sig av straffåtgä­rden i artikel 7 i EU-fördraget, som innebär att ett medlemslan­d kan få sin rösträtt i EU fryst. Men det är osannolikt att åtgärden, som kräver ett enhälligt beslut, skulle gå att driva igenom. Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán har sagt att han kommer att lägga in sitt veto.

Polens regering rasar över EU:s hot, som man kallar ”utpressnin­g”.

– Alla lagar som behandlats av det polska parlamente­t är i enlighet med konstituti­onen och demokratis­ka regler, säger talesmanne­n Rafal Bochenek, enligt AFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland