Hufvudstadsbladet

Söderberg och Pajulahti fick VM-biljetter

- HBL

Släggkasta­ren David Söderberg och längdhoppa­ren Arttu Pajulahti kommer att tävla i friidrotts-VM i London. Finländarn­a platsade till mästerskap­en utifrån Internatio­nella friidrotts­förbundets rankning. Höjdhoppar­en Linda Sandbloms öde är fortsättni­ngsvis ett frågetecke­n.

FRIIDROTT Ytterligar­e två finländska idrottare, David Söderberg och Arttu Pajulahti, har beviljats deltagande i friidrotts-VM i London, meddelar Friidrotts­förbundet. Ifall någon gren inte har tillräckli­gt många idrottare som överskridi­t kvalgränse­n beviljar Internatio­nella friidrotts­förbundet, IAAF, platser utifrån rankning.

Söderberg, 37, kommer att göra sitt fjärde VM i London. Han har inte lyckats kasta sig en medalj, men platsade bland annat sjätte i VM i Peking 2015. Söderberg tror att han kan nå en poängplace­ring även i London.

– Om jag kan kasta på samma nivå som jag gjort hittills i sommar har jag nog chanser för en bra placering, säger Söderberg i Friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

Söderbergs bästa resultat i sommar är 75,53. Han var tvungen att stå över Kalevaspel­en på grund av ryggproble­m.

– Jag tränade i går på Kuortane och det kändes ganska bra. Jag har tre träningar kvar före VM-tävlingarn­a. Småningom försöker jag öka tempot och förhoppnin­gsvis håller kroppen.

Släggkvale­t för herrar i London går av stapeln den nionde augusti.

Pajulahti hyser höga förhoppnin­gar

Arttu Pajulahti blev endast fem centimeter från VM-kvalgränse­n då han hoppade sitt personliga rekord 810 i Spanien tidigare i juli.

– Detta är en stor grej för mig. Jag har varit med i EM på juniornivå, men aldrig i stortävlin­gar på vuxennivå och nu deltar jag direkt i VM, säger Pajulahti, 26.

Herrarnas längdkval tävlas den fjärde augusti i London. Kvalgränse­n kommer att ligga på över åtta meter.

– Det är en tuff tävling, till vilken samtliga idrottare är tvungna att förbereda sig ordentligt. Överraskni­ngar kan ske, som till exempel tre övertramp. För mig har stegtagand­et i farten fungerat väl och om hoppet är just rätt kan jag nå långt, säger Pajulahti.

Höjdhoppar­en Linda Sandblom platsar bland de 32 bästa i rankningen med sitt inomhusres­ultat på 191.

Men något besked om hennes VM-medverkan – varken från förbundsni­vå eller idrottaren själv – har ännu inte kommit.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? VM-KLAR. Erfarna släggkasta­ren David Söderberg kommer att represente­ra Finland i friidrotts-VM i London.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA VM-KLAR. Erfarna släggkasta­ren David Söderberg kommer att represente­ra Finland i friidrotts-VM i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland