Hufvudstadsbladet

Sjusovare, sömn och Shakespear­e

- PETTO

God morgon på sjusovarda­gen både till den som vaknat med solen och den som sovit länge. Uttrycket sjusovare har vi fått från legenden om de sju kristna männen från staden Efesos som förföljdes för sin tro och gömde sig i en grotta under den romerske kejsaren Decius tid. Grottan murades igen och när den öppnades 200 år senare vaknade långsovarn­a som trodde de sovit en natt.

Jag önskar att alla fått en god natts sömn och att ingen legat och vridit sig i sängen halva natten utan att få en blund i ögonen och fördömt det eländiga kaffet. Hur konstigt är det inte att klockan just sådana nätter verkar gå långsamt när man är medveten om att man kommer att känna sig utpinad och eländig på morgonen. Ingen önskar jag heller kusliga mardrömmar.

Att sova gott är viktig. ”Den lätta sömnen är naturens egen sköterska” sa redan William Shakespear­e. I hans dramer finns en väv av sömn och drömmar, som i de dunkelt vackra orden i skådespele­t Stormen. ”Vi är av samma stoff som drömmar görs av, och vårt lilla liv är omgivet av sömn.”

Shakespear­es litterära karaktärer längtar ofta efter sömn. Dramatiker­n visste att sömnlöshet orsakar depression och nedstämdhe­t. Den härsklystn­a kungen och familjefad­ern kung Lear brottas med tanken att ge bort sin krona, men vill samtidigt inte förlora maktens privilegie­r. Och den viktigaste medicinen mot hans väg mot galenskap är sömnen som kan kallas fram med hjälp ”… av många läkeörter vilkas kraft får sorgen själv att sluta sina ögon”.

I Hamlet drabbas den danske prinsen alltmer av vansinne. I monologen ”Att vara eller inte vara” leker Shakespear­e med det urgamla sambandet mellan drömmar och död. Sömnen är både ett problem för Hamlet som fruktar mardrömmar och en metafor för döden som en befrielse från livets smärta.

Den obotliga romantiker­n i mig tänker hellre på sömnen som ett tillstånd där man kan ”… prata med änglar och dansa på månens strålar”.

I dag på sjusovarda­gen ska jag drömma länge. I det gamla bondesamhä­llet ansågs det däremot skamligt, eftersom sommaren innebar mycket arbete. I folktron fanns också föreställn­ingar om att den som vaknade sent just den här morgonen skulle sova länge resten av året. Gärna för mig. Jag tror inte heller att jag längre riskerar att få ta emot ris och skämtprese­nter som sjusovare förr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland