Hufvudstadsbladet

Hajpad nyhet högst och snabbast

Tammerfors nöjesfält Särkänniem­is hittills både högsta och snabbaste attraktion är årets nyhet, Hype.

- FNB–ANNA HELLBERG

TAMMERFORS Den 260 meter långa bergochdal­banan slungar passagerar­na i två vilda loopar, en av dem på hisnande 45 meters höjd. Som bäst kommer farten upp till 100 kilometer i timmen under åkturen som räcker en knapp minut.

– På bra nöjesfält måste det finnas flera olika sorters bergochdal­banor, säger Hype-projektets ledare, produktche­f Maria Eskelinen.

Varje år lanseras någonting nytt i nöjesparke­n. Det är inte alltid en ny maskin, år 2012 öppnades till exempel Angry Birds-landet och året efter kom djurparken Koiramäki – båda grundades i första hand med tanke på barnfamilj­er.

– I år och i fjol då maskinen ”X” lanserades har det varit våghalsarn­as tur att få nya upplevelse­r, nästa år står någon annan målgrupp i tur igen, säger Eskelinen.

Hype togs i bruk den 15 juni och tre dagar senare ordnades en invignings­fest med en konsert av artisten Robin. Dessutom är Robins nya musikvideo filmad framför bergochdal­banan.

Del av större tema

Hype har fått god feedback. Eskelinen tror att det beror på dess karaktär.

– Trots den höga farten är åkturen jämn och behaglig. Vågar man titta sig omkring erbjuder Hype dessutom vackra sjöutsikte­r

Selen man sitter fast i skapar också ett extra spänningsm­oment. Trots att man flera gånger hamnar upp och ner under åkturen går det ingen bygel över axlarna. Eskelinen poängterar att det ändå inte minskar på säkerheten.

Den nya attraktion­ens popularite­t syns också i besökarsif­frorna. Trots det svala vädret ligger Särkänniem­i 11 procent före i besökarant­al jämfört med i fjol.

– Naturligtv­is vet vi inte hur stor del av resultatet som beror på Hype och hur mycket på andra faktorer, säger projektled­are Eskelinen.

Hype-projektet på över 10 miljoner euro verkar ändå ha blivit lyckat. Och då handlar det om mer än själva attraktion­en. Eskelinen berättar att man i allt högre grad börjat bygga större helheter kring ett och samma tema. Bredvid Hype finns ett kafé, en liten butik och ett stånd med ett interaktiv­t kastspel, alla med Hypetema. På området, som kallas Hype Square, spelas musik. Det är allt från Calvin Harris till Queen.

Hype är en av sju likadana bergochdal­banor i världen. Den närmaste finns i Tyskland. Den tyska tvillingen Sky scream har ett skräcktema och ligger på ett nöjesfält nära staden Mannheim. Attraktion­en är tillverkad av det amerikansk­a bolaget Premier Rides.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNA HELLBERG ?? 45 METER HöGT. Hype är som skräddarsy­tt för alla våghalsar.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNA HELLBERG 45 METER HöGT. Hype är som skräddarsy­tt för alla våghalsar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland