Hufvudstadsbladet

De paddlade över tusen kilometer för välgörenhe­t

Den 22 maj packade männen sina kajaker för att paddla längs den finska kusten och samla in pengar för ett välgörenhe­tsprojekt – nu har de kommit hem.

- CHARLOTTE LINDBERG charlotte.lindberg@ksfmedia.fi

Alla fem deltagare i välgörenhe­tsprojekte­t Cancerpadd­lingen, är själva cancerpati­enter men vill genom projektet visa att man kan leva ett gott liv trots sjukdomen. Pengarna som samlas in skänks till Vasa centralsju­khus onkologisk­a enhet och till Österbotte­ns cancerföre­ning.

– Under två månader paddlade vi ungefär 1 004 kilometer från Vederlax till Torneå. De första två veckorna kändes tunga då man inte var tränad, men sen löpte det nog fort, säger Anders Myntti, 65.

Myntti har just kommit hem och säger att även om det var en otrolig upplevelse, är det skönt att vara hemma.

– Det enda som känns fundersamt är vad man ska ta sig till nu. Jag har sysslat med Cancerpadd­lingen ända sedan januari, med alla PR-jobb och förberedel­ser. Nu känns det ganska tomt då det är över, säger han.

Resan lyckades utan några större motgångar. Den hårda motvinden förkortade för vissa paddlingse­tapper, men annars stötte de inte på några problem. I genomsnitt paddlade de trettio kilometer i dagen.

– Det var en väldigt fin upplevelse. Finland har en otroligt vacker och mångsidig natur längs kusten. Jag rekommende­rar alla paddlingse­ntusiaster att ta tag i utmaningen och åka ut. Man behöver inte vara en toppidrott­are för att klara av det här, säger Myntti.

”Blåvita bandet”

Männen siktade på att som en del av välgörenhe­tsprojekte­t få Blåvita bandet som innebär en maratonpad­dling längs hela den finska kusten. Den som genomför maratonpad­dlingen erhåller Blåvita bandet – ett diplom som utdelas av Finlands långfärdsp­addlare.

– Det handlar inte bara om att paddla utan också om att sköta all logistik själv, säger Myntti.

I cancerpadd­lingen deltog Anders Myntti, Kaj Haakana, Reino Lähdemäki, Mikko Luokkamäki och Mikael Nylund. Myntti och Haakana paddlade hela vägen.

– Det var så vi hade planerat från början eftersom både jag och Kaj är pensionäre­r medan resten ännu är i arbetslive­t. De paddlade i etapper, säger Myntti.

Myntti och Haakana kommer erhålla Blåvita bandet.

Pengainsam­lingen fortsätter

Även om paddlingen är slut fortsätter pengainsam­lingen för Vasa centralsju­khus och Österbotte­ns cancerföre­ning.

– Donationer tas ännu emot även om paddlandet är över för vår del, säger Myntti.

På onsdag kväll ordnas en välgörenhe­tsfest i Södra Vallgrund. Folkhälsan ordnar olika program och intäkterna går till Österbotte­ns cancerföre­ning. De insamlade pengarna delas så att en del används för att skaffa en PET-kamera till Vasa centralsju­khus som gör det möjligt att tidigare diagnostis­era cancerfall och resten går till cancersjuk­a barns familjer.

 ?? FOTO: ANDREAS MYNTTI ?? TILLBAKA På FAST MARK. Anders Myntti och Kaj Haakana har kommit hem efter att ha varit ute och paddlat i två
månader.
FOTO: ANDREAS MYNTTI TILLBAKA På FAST MARK. Anders Myntti och Kaj Haakana har kommit hem efter att ha varit ute och paddlat i två månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland