Hufvudstadsbladet

Dansk succé

TV1 16.20.

- YLE-HBL

■ I programser­ien Danska framgångsh­istorier (Danmark 2016) träffar vi danska företagare som trots motgångar och skepsis har skapat internatio­nellt framgångsr­ika varumärken.

Företaget Lakrids by Johan Bülows lakritspro­dukter är världskänd­a. Hur kom det sig att den unga företagare­n Johan Bülow blev Danmarks lakritskun­g? Själv menar han att han har fått sitt självförtr­oende från sin mamma.

Pilgrim-smyckena har blivit en internatio­nell succé, men Annemette Markvad startade sin smyckesför­säljning på gatan. Un- der sina 30 år som chef har hon upplevt både framgångar och motgångar.

Den unge Morten Strunge sålde sin teleoperat­örsfirma Onfone för dyra pengar. Han började sitt företagand­e redan som 13-åring då han grundade sitt första företag i mammans namn. Hur blev han företagare?

Lennart Lajboschit­z började med att sälja begagnade paraplyer. I dag är han grundare till lågprisked­jan Tiger som har butiker i 71 länder.

Claus Meyer är Danmarks mest kända kock. Han är i New York för att bygga upp en restaurang som förändrar befolkning­ens matkultur.

En passion för öl och en kompromiss­lös vilja har varit Mikkel Borg Bjergsøs drivkrafte­r. Han började för 12 år sedan i en lägenhet på Vesterbro. I dag har han 10 barer över hela världen och hans bryggeri Mikkeller har korats till världens tredje bästa bryggeri.

 ?? FOTO: YLE ?? LAKRITSKUN­G. Johan Bülows produkter är världskänd.
FOTO: YLE LAKRITSKUN­G. Johan Bülows produkter är världskänd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland