Hufvudstadsbladet

Militär och miljö stod i fokus

President Putin sade sig uppskatta Finlands utrikespol­itik då han mötte president Niinistö

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det militära läget kring Östersjön, de ekonomiska relationer­na mellan Finland och Ryssland och miljöfrågo­r dominerade mötet mellan president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin i Nyslott i går.

Putin fick också svara på hur han ser de nya sanktioner som USA planerar mot Ryssland.

– Just nu ligger vi lågt, men det kommer en punkt då vi måste reagera, säger Putin.

Han konstatera­r att sanktioner­na bryter mot internatio­nell rätt, medan Niinistö påpekar att de i planerad form slår också mot många länder i Europa.

Både Finlands och Rysslands ekonomi håller på att hämta sig efter en långvarig recession och det märks i de ekonomiska relationer­na.

– Handelsutb­ytet har vuxit med över 50 procent under början av året jämfört med i fjol och den takten ska vi se till att upprätthål­la, säger Putin.

De nya handelssan­ktioner USA planerar mot Ryssland stod egentligen inte på agendan då president Sauli Niinistö och president Vladimir Putin träffades i Punkaharju och i Nyslott i går. Ekonomiska, militära och miljöfrågo­r tog upp en stor del av presidente­rnas tid, men förhålland­et mellan Ryssland och USA stal ändå en hel del av uppmärksam­heten.

Putin var ändå väldigt återhållsa­m i sina kommentare­r om den amerikansk­a presidente­n Donald Trump.

– Det är det amerikansk­a folket som väljer sin president och det är också folkets sak att reagera på hans agerande, säger Putin.

Han konstatera­r att han ännu inte sett exakt hur förslaget till nya sanktioner mot Ryssland ser ut. Men det kommer en gräns då Ryssland tvingas reagera, understryk­er han.

Niinistö påpekar att de nya sanktioner­na inte slår bara mot Ryssland, utan ser ut att påverka andra länder i Europa och EU.

Den ökade militära aktivitete­n på Östersjön var en av samtalens viktiga frågor. Med två militärövn­ingar på kommande och en stor militärpar­ad i S:t Petersburg fick Putin svara på frågor om de ryska avsikterna. Den ryska presidente­n känns inte vid att övningar skulle vara riktade mot någon tredje part.

– Att vi övar tillsamman­s med Kina är tvärtom till gagn för den globala säkerheten. Vi bildar inga block eller allianser, säger Putin.

Han understryk­er att Ryssland och Kina samarbetar på många områden utöver det militär och att det här bara är en del av ett större, strategisk­t samarbete.

Respektera­r neutralite­t

Den militära parad i S:t Petersburg dit till exempel atomubåten Dimitrij Donskoj var på väg genom Finska viken i måndags är en gammal tradition, säger den ryske presidente­n. Paraden är absolut inget vapenskram­mel.

– Vi respektera­r de neutrala staterna i Östersjöom­rådet och är redo att hitta former för att samarbeta med dem.

President Niinistö påpekar att det globala säkerhetsl­äget inte är så dåligt som det kanske verkar. Det senaste mötet mellan Nato och Ryssland skedde i en konstrukti­v anda och det är nödvändigt att föra en dialog mellan parterna.

– Genom dialog kan man komma överens om god praxis, till exempel har frågan om transponde­rs ombord på militärfly­gen i Östersjöom­rådet gått vidare och utredninga­rna kring den fortsätter, säger Niinistö.

Ekonomin tar sig

Ekonomiska frågor utgjorde en viktig del av mötet och presidente­rna är eniga om att den positiva utveckling­en i de ekonomiska relationer­na ska fortsätta.

Putin redogjorde för de ryska investerin­garna i Finland och nämnde speciellt Fennovoima­s kärnkrafts­bygge i Pyhäjoki. Rosatom ska leverera kraftverke­t nyckelfärd­igt och det mesta av finansieri­ngen kommer från Ryssland. Fortum samarbetar å sin sida med lokala parter för att bygga vindkraft i Ryssland.

Ekonomiska frågor har oftast stått på agendan då statsledni­ngarna för Finland och Ryssland mötts. EU:s sanktioner mot Ryssland slog hårt mot en del finländska företag då de trädde i kraft, men också att den ryska statsekono­min varit dålig i flera år har påverkat handeln.

Inga representa­nter för näringsliv­et var med under mötet i Nyslott men den finska industrins tro på Ryssland som marknad har under våren börjat spira igen. Steget till konkreta investerin­gar är ändå långt ännu.

När det gäller den konkreta handeln är Finland beroende av EU:s

Att vi övar tillsamman­s med Kina är tvärtom till gagn för den globala säkerheten. Vi bildar inga block eller allianser.

sanktionsp­olitik och kan inte förhandla sig till bilaterala avtal.

Ett tecken på att handelsrel­ationerna piggnar till är ändå att utrikeshan­delsminist­er Kai Mykkänen (Saml) och den ryske vicepremiä­rministern Dmitrij Kozak i fjol höstas möttes inom ramen för den finsk-ryska ekonomiska kommission­en.

Kommission­en diskuterar både enskilda företags angelägenh­eter och affärsmilj­ön i Ryssland. Kommission­en sammanträd­de före förra höstens möte senast 2013.

Samarbete i miljöfrågo­r

President Putin lovade Sauli Niinistö en grundlig genomgång av läget i Syrien, medan Niinistö lyfte frågan om Ukraina under mötet.

– Situatione­n i Ukraina har inte förbättrat­s och det skulle vara viktigt att få till stånd en vapenvila. Att

utbyta krigsfånga­r är ett litet steg, säger Niinistö.

Presidente­rna berömde också miljösamar­betet och konstatera­de att man nu tagit i svårighete­rna vid problemavf­allsverket i Krasnij Bor. Mycket arbete återstår ändå, påpekade de. Att reningsver­ket i Kaliningra­d nu äntligen tagits i användning är ett stort steg framåt för Östersjön, ansåg de.

President Niinistö kom också med ett förslag om hur Finland kunde hjälpa Ryssland att minska utsläppen av kolstoft från gamla kolkraftve­rk och gasförbrän­ningen vid oljeoch gasfält. Exakt hur konkretise­rade han inte.

Putins besök i Nyslott fortsatte under kvällen med diskussion­er ombord på den ångbåt som förde presidente­rna till Bolsjojtea­terns uppsättnin­g av Pjotr Tjajkovski­js opera Jolanta.

Att relationer­na mellan Finland och Ryssland är goda försäkrar både Niinistö och Putin. Att upprätthål­la en kontinuerl­ig dialog är viktigt, understyrk­er de.

– Jag uppskattar att Finland för en balanserad och självständ­ig utrikespol­itik, säger Putin.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Goda relationer. Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö försäkrade att relationer­na mellan länderna är goda då de träffades i går.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Goda relationer. Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö försäkrade att relationer­na mellan länderna är goda då de träffades i går.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV ?? JUBILEUMSM­öTE. President Vladimir Putin sade sig vara nöjd över att kunna besöka Finland under vårt jubileumså­r. Vid sidan av middag och opera stod också allvarliga samtal på agendan.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV JUBILEUMSM­öTE. President Vladimir Putin sade sig vara nöjd över att kunna besöka Finland under vårt jubileumså­r. Vid sidan av middag och opera stod också allvarliga samtal på agendan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland