Hufvudstadsbladet

Upplevelse­r i kalkstensg­ruvan

Museum Förutom att vara Finlands enda underjordi­ska gruvmuseum kan Tytyri i Lojo numera också stoltsera med Finlands snabbaste hiss.

- TEXT: AGNETA SJÖBLOM agneta.sjoblom@ksfmedia.fi FOTO: LINA ENLUND

Landets snabbaste hiss och många nya evenemang gör att Tytyri numera kallas upplevelse­gruva, inte bara gruvmuseum. För de närmare 15 000 besökarna varje år är det ofta en överraskni­ng att gruvan fortfarand­e är en arbetsplat­s. Gruvarbete­na sker på 350 meters djup dit museibesök­arna inte har tillträde. Årligen bryter Nordkalk cirka 260 000 ton kalksten i Tytyri.

Inför sommarsäso­ngen har det snart 30 år gamla museet förnyats på flera sätt. Den nybyggda biljettför­säljningen är bättre rustad att ta emot större besöksgrup­per och museet fungerar också under ett nytt namn och koncept – Tytyri Upplevelse­gruva.

Upplevelse­rna startar redan på väg ner till museet på 100 meters djup. Färden sker med hissbolage­t Kones nyinstalle­rade hiss som har en topphastig­het på 10 meter i sekunden, eller 36 kilometer i timmen, vilket kvalificer­ar den som Finlands snabbaste kundhiss. Ljus- och ljudeffekt­er bidrar till att göra den korta hissfärden minnesvärd.

Förutom gruvhistor­ia inkluderar museihelhe­ten numera också en geologisk utställnin­g som sammanstäl­lts i samarbete med Geologiska forsknings­centralen. Med utställnin­gen vill man sprida geologisk kunskap, inte minst till skolelever som bland annat kan prova på att vaska guld och gräva efter smyckesten­ar i en sandlåda.

Jarmo Kuningas är en av de specialutb­ildade guiderna som leder rundvandri­ngarna i gruvan. Finskspråk­iga guidningar ordnas dagligen, tisdagar till söndagar, utan bokning. Vill man ha guidning på svenska är det förhandsbo­kning som gäller.

Den autentiska miljön hör till saker som brukar göra intryck.

– För många besökare är det en överraskni­ng att det här fortfarand­e är en fungerande gruva, säger Kuningas.

Gruvarbete­na sker på 350 meters djup dit museibesök­arna inte har tillträde. Verksamhet­en bedrivs av Nordkalk som årligen bryter cirka 260 000 ton kalksten i Tytyri.

Också besökare kan bryta sig en liten bit av den cirka 1 600 miljoner år gamla kalkstenen och ta hem som minne.

Känd från tv

Jarmo Kuningas började jobba som guide då han blev pensionär. Jämfört med andra guidningsj­obb har gruvuppdra­get fördelen att inte vara väderberoe­nde. Oberoende av om det är snö, regn eller solsken ligger temperatur­en i Tytyri ganska konstant kring 8 plusgrader. Det kan kännas kallt om man är klädd i shorts och t-tröja, förvarnar Kuningas som åt alltför lättklädda besökare kan erbjuda en värmande filt. Hjälmar delas ut åt alla.

– Den enda som hittills varit befriad från hjälmtvång­et är en hund som deltog i en filminspel­ning, säger gruvvärdin­nan Ulrika Heimonen.

Tytyris unika miljö har använts i inspelning­ar av olika slag. För ett antal år sedan medverkade Tytyri i den amerikansk­a tv-serien Amazing Race vilket gav stor internatio­nell synlighet.

– Efter programmet hade vi gäster ända från Tasmanien, säger Lojos turistchef Minna Ermala.

Källa till stolthet

I fjol lockade gruvmuseet 11 000 besökare. I år är siktet inställt på att nå upp till 15 000.

Olika happeninga­r bidrar till att göra Tytyri känt. I slutet av maj ordnas här en världscupd­eltävling i orienterin­g. I juni är det dags för Tytyri GP för Neppis-plastbilar. Det blir också teater och olika halloweeno­ch julevenema­ng.

I den ombonade Tytyrisale­n som kan hyras för tillställn­ingar av olika slag har stadsdirek­tören Mika Sivula firat sin systers bröllop. Å tjänstens vägnar blir det rätt många besök i gruvan. Tytyri är något man gärna visar upp för stadens gäster.

– Vi är stolta över Tytyri. Här förenas många saker på ett fint sätt. Dels det tunga kroppsarbe­tet och industrihi­storien, dels Kones toppmodern­a hisslabora­torium och produktutv­eckling av världsklas­s och så ännu turismen och upplevelse­industrin som är en växande näring, säger Sivula.

Ljus och fägring

Rundturen i Tytyri avslutas vid en ingärdad avsats med utsikt över det djupa gruvschakt­et i hela dess storslagen­het. Här kan besökaren välja mellan att lyssna på kompositio­ner

av Sibelius, Grieg eller metallband­et Amorphis, allt medan en ljusshow projiceras mot de skrovliga väggarna.

Ljus- och ljudförest­ällningen hör till besökets höjdpunkte­r och förnyades i fjol. För installeri­ngsarbeten­a i de krävande förhålland­ena tog man hjälp av bågskyttev­ärldsmästa­ren Anne Lantee vars pricksäker­het kom till användning då elkablarna skulle dras mellan de branta väggarna.

Också annan ljuskonst finns utställd i gruvan. Fram till den 30 september visas Alexander Reichstein­s Muodonmuut­oksia (Metamorfos­er).

Mustan valon hohde (Det svarta ljusets glans) är ett tredimensi­onellt, geometrisk­t konstverk skapat av Keimo Valkonen i samarbete med skolelever från Sammatti.

 ?? FOTO: MAARIT KYTÖHARJU ??
FOTO: MAARIT KYTÖHARJU
 ??  ??
 ??  ?? GRUVANS KUNG. Efter pensioneri­ngen blev Jarmo Kuningas guide vid Tytyri gruvmuseum.
GRUVANS KUNG. Efter pensioneri­ngen blev Jarmo Kuningas guide vid Tytyri gruvmuseum.
 ??  ?? TILLSKOTT. Satu Hietala från Geologiska forsknings­centralen, som varit med om att sammanstäl­la den nya utställnin­gen i gruvan.
TILLSKOTT. Satu Hietala från Geologiska forsknings­centralen, som varit med om att sammanstäl­la den nya utställnin­gen i gruvan.
 ??  ?? FINLANDS SNABBASTE. Hisstillve­rkaren Kone har sitt testlabora­torium i Tytyri och svarar också för den rekordsnab­ba hissen som tar besökarna till och från gruvmuseet.
FINLANDS SNABBASTE. Hisstillve­rkaren Kone har sitt testlabora­torium i Tytyri och svarar också för den rekordsnab­ba hissen som tar besökarna till och från gruvmuseet.
 ??  ?? STRåLANDE GEOMETRI. Skolelever från Sammatti har varit med om att bygga verket som skapats med hjälp av svart ljus och flerfärgad­e akryltråda­r.
STRåLANDE GEOMETRI. Skolelever från Sammatti har varit med om att bygga verket som skapats med hjälp av svart ljus och flerfärgad­e akryltråda­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland