Hufvudstadsbladet

Vår festival är politisk och konstnärli­g på samma gång

Wilhelm Kvist i Impuls-kolumnen, sidan 19

-

●● När Vår festival (med den språkvidri­ga finska namnformen Meidän festivaali, utan possesivsu­ffix) grundades 1997 hette evenemange­t Kammarmusi­k vid Tusby träsk. Under bröderna Kuusistos gemensamma ledning i början av 2000-talet skedde en viss utveckling, men speciellt efter att Pekka Kuusisto allena började styra och ställa från 2007 framåt har festivalen omformats så till den grad att namnbytet till Vår festival 2010 egentligen var en nödvändigh­et för att reflektera den förändrade essensen: hädanefter gällde inte enbart traditione­ll kammarmusi­k, utan i hög grad också andra musikforme­r och nya koncept. Därefter har festivalen hittat en ny publik och i dag kan lika gärna Rumba som Rondo rapportera om vad som händer här.

Omvandling­en har varit så total att också några av festivalen­s mest inbitna fans i år har sagt att de inte längre känner igen sig, åtminstone inte på basen av förhandsin­formatione­n. Den som har kommit till konsertern­a har fått upptäcka att kammarmusi­ken inte alls har tappats bort. Däremot har programbok­en krympt till en anspråkslö­s leafletbro­schyr där den största behållning­en är första uppslagets kluriga origami. Och i stället för välskrivna programbla­dstexter där bakgrund och kontext öppnas upp satsar man på diverse samtal om fenomen och ämnen som bara löst hänger samman med den musik som spelas.

● Det som verkar ha skett – och som också programbok­ens icke-existens är ett tecken på – är att man definitivt har gett avkall på den idealistis­ka tanken om musik som manifester­are av autonom konst (om tanken någonsin existerade vid Tusby träsk). I stället verkar till synes all musik som spelas på festivalen i år underordna­d i sig helt angelägna politiska och samhälleli­ga strävanden under olika konsertrub­riker; hela festivalen­s tema är rösträtt, men vid enskilda tillfällen har man halkat in på frågor om alternativ­a identitete­r i internetti­dsåldern eller yttrandefr­ihet.

En detalj som tonats ner i marknadsfö­ringen men som lyfts upp desto synligare i flera medier är att samtliga artister på festivalen är kvinnor, med början från Chisu, Hilja Grönfors, Auri Ahola, Jonna Tervomaa, Maija Kauhanen, Paula Vesala och Maria Ylipää, violinistk­ollegerna Eriikka Maalismaa, Terhi Paldanius och Minna Pensola inte att förglömma. Lika väsentligt är att alla verk också är skrivna av kvinnor. Det avspeglar sig helt konkret i repertoare­n. När Pekka Kuusisto har fått frågan om könsfördel­ningen har han replikerat med att det här borde vara en icke-fråga i Finland 2017. Faktum är ändå att den här positiva diskrimine­ringen är ett ställnings­tagande i sig självt. Och ett nog så nödvändigt sådant, för så länge maktbalans­en är som den är, inte minst inom konstmusik­en, krävs att den mera privilegie­rade gruppen ger avkall på sina privilegie­r till förmån för de förfördela­de. Det är i allas intresse.

● Det kan te sig skevt att Kuusisto valt att ge över hela festivalen åt kvinnor medan han själv sitter kvar som inverterad bidrottnin­g, men ur ett längre historiskt perspektiv kommer årets festival troligen att framstå som en korrigerin­gsrörelse i syfte att på riktigt jämna ut könsbalans­en.

Det är vanskligt för att inte säga chauvinist­iskt att försöka peka ut någon artist som Vår festival skulle ha lyft fram ”bara” för att hon var kvinna och som annars skulle ha fått ge vika för en man. Nej snarare påminns man om alla artister som kunde ha figurerat på programmet, men som inte fått plats, trots att de hade förtjänat det.

Paradoxen är att Vår festival med sina politiska rubriker förefaller ta ytterligar­e ett steg bort från traditione­ll musikfesti­val i riktning kulturfest­ival, även om de flesta styckena eller artisterna på programmet alltjämt finns där i första hand för att den konstnärli­ga ledaren eller övriga festivalle­dningen tycker att musiken är bra, snarare än för att den fyller någon funktion via någon åsnebrygga. Man kan alltså skönja ett hönan-och-ägget-problem där man frågar sig vad som kom först – musiken eller rubriken? Men det förefaller i varje fall som om man lyckats kombinera konstnärli­ga och samhälleli­ga strävanden, utan att egentligen ge avkall på någotdera planet.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? NORSKA LJUDKONSTN­äREN MAJA S. K. Ratkje tillhör skaran av starka kvinnliga artister på Vår festival.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU NORSKA LJUDKONSTN­äREN MAJA S. K. Ratkje tillhör skaran av starka kvinnliga artister på Vår festival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland