Hufvudstadsbladet

Rigorös säkerhet inför Putins ankomst

Avstängda vägar, förbud mot att gå ut på hotellbalk­onger och soldater vid alla korsningar. Säkerhetså­tgärderna inför president Vladimir Putins besök i Nyslott var rigorösa.

- KATARINA KOIVISTO

Den som ville ta sig fram i trakten kring Nyslott och Punkaharju på torsdagen gjorde klokt i att reservera gott om tid. Polisen hade stängt av många gator och vägar och upprättat säkerhetsk­ontroller. I närheten av hamnen fick man inte ha fönstren öppna och på hotellen vid hamnen fick man inte gå ut på balkongern­a.

Många nyfikna åskådare hade ändå samlats på förmiddage­n längs vägen från Nyslott flygplats till Punkaharju, väl bevakade av polis och militär.

Helt befogat med tanke på alla terroratta­cker, ansåg en del av dem HBL talat med, medan andra ansåg att säkerhetså­tgärderna var överdrivna.

– Det tog betydligt längre än normalt för min man att ta sig till jobbet i morse, han måste ta en lång omväg eftersom han jobbar i närheten av Olofsborg, säger Johanna Fofannah som tillsamman­s med sina barn besökte torget i Nyslott.

Fofannah ansåg att säkerhetså­tgärderna kanske var lite överdrivna, men påpekade att mötet var viktigt och att det ändå var bättre att ta det säkra för det osäkra.

Liisa Bergman som var i sällskap med henne hoppades att mötet mellan presidente­rna Sauli Niinistö och Vladimir Putin ger mer än bara vackra ord.

– Världsläge­t är sådant att det är viktigt att presidente­rna diskuterar politiska frågor, säger Bergman.

President Putin besökte Nyslott med anledning av Finlands 100-årsjubileu­m. Niinistö och Putin överlade en timme under eftermidda­gen och åkte sedan till Olofsborg för att på kvällen se och höra den ryska Bolsjojtea­tern uppträda.

 ?? FOTO: KATARINA KOIVISTO ?? GOD TID. Liisa Bergman och Johanna Fofannah med sonen Noel hoppas att presidente­rna pratar om viktiga frågor när de träffas i Punkaharju.
FOTO: KATARINA KOIVISTO GOD TID. Liisa Bergman och Johanna Fofannah med sonen Noel hoppas att presidente­rna pratar om viktiga frågor när de träffas i Punkaharju.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland