Hufvudstadsbladet

Brandhärde­n ännu under bevakning

Gårdagens terrängbra­nd i Syndalen spred sig över ett hundra hektar stort område. Branden utgjorde ingen fara för allmänhete­n, men krävde massiva insatser för att släckas.

- JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi SOFIA WESTERHOLM sofia.westerholm@ksfmedia.fi

Strax före elva på onsdag förmiddag fick räddningsv­erket larm om att det syntes rök i Koverhar i Lappvik. Larmet baserade sig på en utomståend­e observatio­n. Släcknings­arbetet pågick sent in på natten.

På torsdagen var branden under kontroll, men fortfarand­e återstår eftergrans­kningar. Jourhavand­e brandmästa­re Niko Mättö jobbade onsdag kväll och fortsatte i går med att vaka över branden:

– Det viktigaste är att hålla efter kanterna, för det är den vägen branden kan sprida sig på nytt. Mitt inne i brandhärde­n blossar det upp lågor ännu, men det är ingen fara.

Släcknings­arbetena underlätta­des av att branden uppstod på ett område som ligger mellan två våtmarker, Tvärminne träsk och Sandö träsk.

– I något skede skulle vattnet ha kommit emot. Som tur var utgjorde branden ingen fara för allmänhete­n, eftersom området ligger utanför bebyggelse, säger Mättö.

I släcknings­arbetena deltog 19 räddningse­nheter, gränsbevak­ningens helikoptra­r, beväringar från Nylands Brigad och försvarsma­ktens egna mannar som övade på området.

– Helikoptra­rna hämtade vatten från havet över hundra gånger. Regn hade varit välkommet, det skulle ha underlätta­t vårt arbete, säger Mättö.

Kan hända trots rigorösa rutiner

Branden uppstod sannolikt i samband med en övning som Gardets jägarregem­ente höll i Syndalen. Sprängämne­sövningarn­a var en del av jägarregem­entets stridsskju­tningsövni­ngar som inleddes i måndags.

Överstelöj­tnant Rainer Kuosma- nen, biträdande kommendör på Gardets jägarregem­ente, säger att det förmodlige­n var någon av de sprängladd­ningar som användes i samband med övningarna som blivit kvar att glöda i terrängen. Det här ledde sedan till att elden tog fart.

– Tyvärr händer det ibland att bränder uppstår som resultat av våra övningar. Även om vi har noggranna rutiner för att hindra eldsvådor, är det svårt att helt utesluta riskerna.

Bland annat brukar man vattna marken innan övningar och utföra riskanalys­er.

– Vi måste vara ännu försiktiga­re i fortsättni­ngen. Sådana här situatione­r står också oss dyrt, då värdefull övningstid går förlorad, säger Kuosmanen.

Fick arbeta i fred

För räddningsm­anskapet hade läget en klar fördel.

– I och med att det är tillträde förbjudet på arméns område fick vi jobba i fred, säger jourhavand­e brandmästa­re Mättö.

Senare kontaktade­s dock räddningsv­erket av folk som undrade om den kraftiga röklukten som uppstod innebär en risk för hälsan. Lukten kan vara stickande men ofarlig, och skingras snabbt med vinden.

Branden var den största i Västnyland hittills i sommar och eftersläck­ningsarbet­ena och övervaknin­gen pågår så länge behov finns.

 ?? FOTO: JOHANNA LINDHOLM ?? RUTIN. Jourhavand­e brandmästa­re Niko Mättöhar släckt motsvarand­e bränder tidigare, dock inte i Hangö.
FOTO: JOHANNA LINDHOLM RUTIN. Jourhavand­e brandmästa­re Niko Mättöhar släckt motsvarand­e bränder tidigare, dock inte i Hangö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland