Hufvudstadsbladet

Vissa av Forsmans värderinga­r är hopplöst föråldrade

- FOLKE GRäSBECK Helsingfor­s

SIBELIUS I KORPO Vi inser att HBL:s kulturreda­ktion under sommaren arbetar under högtryck för att hinna med och rapportera från olika vitt divergeran­de orter. Vi uppskattar förvisso att HBL sände en recensent till vår konsert i lördags och Folke Forsmans skrivelse ingick sedan i måndagens tidning (HBL 24.7).

Med tanke på att det under många år inte funnits någon HBL-rapporteri­ng om vår festival Sibelius i Korpo, hade det varit skäligt att Forsman skulle ha satt sig in i vår programpol­itik, innan han grälade ned den utifrån ett enda konsertpro­gram.

Som konstnärli­g ledare för sexton festivaler i följd har jag hållit på två viktiga riktlinjer: för det första har Sibelius verk uttrycklig­en komponerad­e i Korpo somrarna 1886 och 1887 fått speciellt mycket rum, och för det andra har Sibelius övriga verk med noggrannhe­t och variation varvats genom åren, så att stambesöka­re varje år skulle få höra något nytt. Genom åren har cirka 250 Sibelius-verk framförts, flera av dem i olika versioner. Musik av andra komponiste­r har presentera­ts endast i begränsad grad.

Utgångspun­kten för sommarens festival var Finland 100-firandet. Tre olika hela konsertpro­gram skulle få skapa en klingande fresk av finländsk musik från olika tider. Forsman hittade ingen helhet eller linje i lördagens konsertpro­gram – hur är det möjligt ...?

I vårt programbla­d fanns både textförfat­tare, eventuella opusnummer och dessutom kompositio­nsår med sträng noggrannhe­t angivna. Denna mängd av data kan se förvirrand­e ut, men vi hade inte velat lägga ut stora resurser på en onödigt påkostad ombrytning.

Inom ramen för lördagens konsert blickade man utgående från självständ­ighetsförk­laringen 100 år framåt (Ulf Långbackas nyskrivna festkantat 2017) samt i motsvarand­e grad bakåt – en klart avgränsad grupp med sånger från början eller mitten av 1800-talet framåt, komponerad­e av Bernhard Henrik Crusell, Fredrik Pacius och Karl Colllan. Denna planering borde lätt ha kunnat iakttas utifrån årtalen i vårt programbla­d.

Mot bakgrunden av denna hovsamma postklassi­ska musik och diskreta så kalllade Leipzig-romantik kom sedan premiären på Sibelius Kullervo 28 april 1892 som en bomb – musikens nyda- nande Kalevala-baserade idiom förde utveckling­en vidare med fart, inkluderan­de för den tiden modernt bruk av eolisk och dorisk modalitet etcetera. På lördagens konsert demonstrer­ades detta av uttrycklig­en Kullervos klagan som först i gruppen av Sibelius-sånger.

Missade Forsman verkligen alla dessa poänger? Inte var det nu väl så svårt att förstå?

Bland annat med tanke på profession­ella lyssnares otålighet (riktiga musikamatö­rer = musikälska­re har i regel bättre tålamod) hade vi bara en enda Crusellsån­g, fastän de gärna hade fått vara sju. Crusell (1775–1838) är nämligen vår viktigaste komponist från början av 1800-talet, men hans musik är ganska illa försummad. Vissa lyssnare känner vagt till hans berömda klarinettk­onserter, men många har aldrig hört någon av hans solosånger.

Inte utan aktning har man följt med Forsmans recensentg­ärning under flera decenniers tid. Men vissa av hans värderinga­r är tyvärr också hopplöst föråldrade – han grälar ner Oskar Merikantos härligt vitala romanser på ett sätt som var på modet under 1940–60-talet, då nysaklighe­tens antiromant­iska hejdukar på allvar försökte röka ut belevade populärkla­ssiska stycken av Frédéric Chopin och Merikanto.

Jag har under de tre senaste åren flera gånger spelat Merikantos duetter – alltid på förslag av sångarna, både profession­ella och studerande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland