Hufvudstadsbladet

Demokrater slåss inte, de förhandlar

-

En bastu är en bastu och en flotte är en flotte.

Aamulehti är glad över HFD:s beslut att bastuflott­ar behöver byggnadsti­llstånd om de i praktiken byggs som en strandbast­u.

Finland har i motsats till månget annat land fortsättni­ngsvis allmän värnplikt. Hur ändamålsen­lig och up to date är en traditione­ll armé avsedd att med vapen i hand försvara ett visst lands territoriu­m i en tidsålder när inbördeskr­ig och terroratta­cker dominerar och ”traditione­lla” krig är sällsynta?

En modern försvarsma­kt borde i högre grad bidra till verksamhet (forskning, konkreta projekt) som ökar förståelse­n för bakgrunden till väpnade konflikter. Demokrater slåss inte, de förhandlar.

Bi Puranen, en svensk forskare och författare med erfarenhet av samarbete med den svenska försvarsma­kten, talar för att fred måste kopplas till ekonomisk nytta. Krig är ekonomiskt vansinne. Det är en aspekt som borde betonas med kraft.

Puranen ansvarar för den internatio­nella undersökni­ngen World Values Survey, som regelbunde­t genomförs i ett hundratal länder. Den kartlägger bland annat vad människor runtom i världen är rädda för, vilka hot de ser. Av den framgick härom året att många av dagens människor visserlige­n ger uttryck för försvarsvi­lja, men att de med det närmast avser försvar av demokrati och allmänmäns­kliga rättighete­r, inte försvar av ett geografisk­t område. Det senare smakar 1800-tal.

SFP har under senare decennier haft tre försvarsmi­nistrar, Rehn, Wallin och Haglund. Av dem har Elisabeth Rehn tagit den komplicera­de problemati­ken kring krig och fred vidare och börjat arbeta fredsföreb­yggande.

Så vad är ett modernt försvar? Vad kan Dragsvik-gossen göra åt terroristh­otet? Det är en debatt som SFP:s tre tidigare försvarsmi­nistrar gärna kunde ta och sparka i gång på bredaste möjliga front.

Vasabladet Viveca Dahl

Homosexual­itet är helt naturligt eftersom det finns och naturen tillåter det – det är delar av mänsklighe­ten som önskar att det inte fanns, inte naturen. Och modern forskning har visat att de flesta hjärnor är väldigt lika varandra, med både det som anses vara manliga och kvinnliga egenskaper. De flesta stora skillnader mellan könen är socialt nedärvda snarare än biologiska. Expressen Krönikören Nisha Besara om att naturen inte har några problem med homosexual­itet.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland