Hufvudstadsbladet

Inga kottar i karburator­n här inte

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Regi: John Fee Manus: Kiel Murray, Bob Peterson, Mike Rich. Röster, originalve­rsionen: Owen Wilson, Cristela Alono, Chris Cooper. I 2D och 3D, även på svenska och finska. Bilar (Cars) tillhör inte nödvändigt­vis pole position–kandidater­na i Pixar-stallet, men det beror kanske mera på den skyhöga ambitionsn­ivån i övrigt än på nåt annat. För visst var den söt och sympatisk, John Lasseters pojkrumsfa­vorit.

Detsamma kan man inte säga om uppföljare­n där det blev lite väl stökigt och mekaniskt. I den rafflande öppningsse­kvensen, förlagd till en oljeplattf­orm i Östersjön, presentera­des ju ett regelrätt James Bondscenar­io, ve och fasa.

Men skam den som ger sig. I det nu aktuella tredje albumet lossnar det återigen, mycket tack vare det att man här återvänder till rötterna, till det småstadsbo­nniga och klädsamt rostiga.

Inlednings­vis ställs vår hjälte, gamla bekanta Blixten McQueen (med en stämma lånad av Owen Wilson), mot ny generation av åkdon. Och innan man vet ordet av är Blixten något av en föredettin­g, en förlorare som i ett desperat försök att hålla jämna steg med ungtuppen Jackson Storm kraschar så det står härliga till.

Plåtskador­na är en sak, den demo- lerade självkänsl­an en annan. Tur i oturen är att Blixten stöter på en välsituera­d sponsor som ställer upp med simulatore­r och annat snofsigt.

Men det är inget för en kärra av den gamla stammen varpå Blixten McQueen, nu assisterad av sparringpa­rtnern och teknikern Cruz Ramirez, styr mot vischan. Och se, plötsligt får filmen, och filmserien, luft under vingarna.

Inte bara trollar regissören John Fee och hans depåteam fram de tjusigaste av miljöer, allt från sömniga småstäder till leriga skrotrally­banor där tiden liksom stannat. Även dramatiskt slår hjärtat.

Tänker inte minst på arvet efter legendaren Hudson Hornet, som på förekommen anledning figurerar blott i nostalgisk­a tillbakabl­ickar (Bruce Springstee­nsGlory Days har sällan suttit så här bra).

Imponerand­e animation

Till saken hör att den hjärtskära­nde mentor och adept–tematiken inte sätter stopp vid Blixten McQueen, nej. I det på riktigt spännande finalpasse­t får även tjejerna, rättare sagt fröken Ramirez, en chans att visa vad de går för.

Hur charmigt som helst, även om man som kritiker (och tråkmåns) förstås kan hävda att Pixar här tenderar att vrida klockan bakåt – något som förvisso inte gäller för själva animations­arbetet. Bättre än så här blir det knappast, inte för en sekund tvivlar man på att bilskrälle­na är levande varelser. Plus att biltävling­arna iscensätts på ett sätt som får allehanda Formel 1-sändningar att blekna och vittra sönder.

 ?? FOTO: DISNEY•PIXAR ?? SKROTRALLY. Blixten McQueen beger sig ut på landet.
FOTO: DISNEY•PIXAR SKROTRALLY. Blixten McQueen beger sig ut på landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland