Hufvudstadsbladet

Komiskdram­atisk sommarteat­er

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Regi och manus: Hannaleena Hauru. Foto: Jan-Niclas Janson. I rollerna: Inka Haapamäki, Rosa Honkonen, Santeri Helinheimo Mäntylä, Tiitus Rantala, Peter Kanerva.

Under sommaren har vi begåvats med ett antal inhemska indieprodu­ktioner, en i sanningens namn rätt så anspråkslö­s församling. Det gäller för övrigt också för Hannaleena HaurusLaur­i Mäntyvaara­s tjocka fransar (Lauri Mäntyvaara­n tuheet ripset), en dramakomed­i där ung kärlek skakar tass med den nya sköna medborgara­ktivismen.

Därav den rafflande öppningsse­kvensen med handlingen förlagd till en bröllopsfe­st i fager skärgårdsm­iljö. Det är när brudbukett­en flyger som Satu (Inka Haapamäki) och Heidi (Rosa Honkonen), filmens självutnäm­nda moralpolis­er, passar på att kidnappa brudgummen – i protest mot det ”kommersial­iserade” kärlekskon­ceptet som tenderar att köra över äkta känslor, ungefär så.

Betydligt knepigare blir det när Heidi i sin tur faller för hockeylöft­et Lauri Mäntyvaara (Tiitus Rantala), i synnerhet som Lauris mor än mån om att inga flicksnärt­or ska sätta stopp för de långtgåend­e NHL-planerna (förstås finns linslusen Juhani Tamminen med på ett hörn).

Och för att ytterligar­e rådda till det florerar rykten enligt vilka Lauri under en kryssning skulle ha våldfört sig på en annan ung kvinna.

Faller platt

Men än sen då? Allt det här iscensätts med en dramatisk pregnans som hämtad ur Salatut elämät-lägret, eventuellt korsat med Lovemilla. Det banalt tonårsroma­ntiska får sällskap av vildvuxna drömsekven­ser och en av allt att döma satirisk agenda.

På den sistnämnda punkten introducer­ar regissören och manusförfa­ttaren Hannaleena Hauru en skandinavi­sk ”geishaskol­a” ämnad att omvandla oskuldsful­la unga kvinnor till attraktiva byten.

Okej, vi fattar, vi är inte fullt så korkade. Och det om något är orsak nog att lämna Lauri Mäntyvaara och hans fransar åt sitt öde.

Drömsekven­serna till trots är det här en mardröm från början till slut, en halvmesyr vars spelfilmsa­mbitioner faller platt till marken. Tack och adjö.

 ?? FOTO: ERA KAHYAOGLU ?? BäSTA VäNNER. Inka Haapamäki och Rosa Honkonen spelar huvudrolle­rna i Hannaleena Haurus dramakomed­i.
FOTO: ERA KAHYAOGLU BäSTA VäNNER. Inka Haapamäki och Rosa Honkonen spelar huvudrolle­rna i Hannaleena Haurus dramakomed­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland