Hufvudstadsbladet

Tjajkovski­j med stora känslor och sköna linjer

Bolsjojtea­terns musikalisk­a nivå är sagolikt hög under ledning av chefsdirig­enten Tugan Sokhiev. I Nyslott framförde man för Putin och övriga gäster Tjajkovski­js intima och naiva men varma Jolanta, med musik som strålar av ett inre ljus.

- JAN GRANBERG jan.granberg@frilansksf.fi

År 1891 beställde Mariinskij­teatern en balett och en opera som skulle spelas upp tillsamman­s. Tjajkovski­j kvitterade med Nötknäppar­en och Jolanta. Då anade ingen att de skulle bli den bara något över 50 år gamle tonsättare­ns sista sceniska verk. Efter dessa och före sitt påstådda självmord skrev Tjajkovski­j inte så mycket mer än Symphonie Pathétique.

Vid uruppföran­det föredrog man operan framom baletten och i Ryssland har operan bevarat sin popularite­t. Nötknäppar­en har sedermera älskats av hela världen, medan man i väst har förhållit sig med reservatio­n till Jolanta. I Finland gavs den senast i början av förra seklet. Orsaken är det mångtydiga librettot.

Brodern Modest skrev texten utifrån ett versdrama av den danske författare­n Henrik Hertz. Det handlar om kungadotte­rn Jolanta som är blind och omedveten om det. Hennes far kräver att alla som tjänar i hushållet leker med i elakt spel. Ingen får tala om ljus och om vad det innebär att se. Dottern växer upp som något av en drivhuspla­nta.

En morisk läkare tillkallas för att bota henne men han kräver att hon måste få veta att hon är blind och vilja bli botad. Läkaren betonar sambandet mellan det psykiska och det somatiska. Via en kärlekshis­toria får hon lust och mod att undergå behandling och operan slutar med en hymn till ljuset och naturens visuella skönhet.

Ämnet är lite konstgjort men det kan också tolkas på olika intressant­a sätt. Peter Sellars, som regisserat operan på Teatro Real, operafesti­valens andra gästspelsk­ompani, hävdar att det är en nästan stalinsk berättelse om hur ett helt samhälle tvingas tro på en enda sanning. Därmed förlorar operan en del av sin poesi. I Bolsjojs nuvarande tolkning är den poetiska symboliken kärnan i operan. Regin ser handlingen som en ung kvinnas emotionell­a uppvaknand­e till uppskattni­ng av världen omkring henne.

Känsligt stiliserad tolkning

Bolsjoj har alltid haft Jolanta på repertoare­n och deras föregående ver- sion från 1997 som finns på dvd är mycket traditione­ll. Till Nyslott kommer teatern med en känsligt stiliserad tolkning. Regissören Sergej Zjenovatj och scenografe­n Alexander Borovskij har delat upp scenen i två lika delar. Den ena är mörk, där lever Jolanta, och den andra är ljus, där lever alla andra.

Handlingen spelas upp ganska sparsamt, nästan konsertant och egentligen enbart med symboliska gester, men det är gripande att se hur Jolanta bara hör det som alla andra upplever också visuellt och hur hon via sin älskare Vaudémont börjar fatta att någonting saknas i hennes värld. Till slut vill Jolanta se och då tillfriskn­ar hon. Det sker med en slagkrafti­g gest, då ett svart flor som ligger över hennes rum lyfts bort.

Tjajkovski­js musik är emotionell­t laddad med ett starkt inre ljus. Den är melodiskt skön och innehåller några örhängen som nästan når upp till hans bästa. Bolsjojs orkester spelar med härligaste klang, inte minst stråkarna, och Bolsjojs briljante musikchef Tugan Sokhiev bjöd på stora känslor och sköna linjer.

I den ungdomliga ensemblen lyste speciellt Jekaterina Morozova som Jolanta. Många minns henne från Mirjam Helin-tävlingen där hon fick andra pris. Och hon har bara blivit bättre sedan dess.

De två unga älskarna sjöng både snyggt och praktfullt, Konstantin Sjusjakov (Robert) med märgig baryton och Dmitro Popov (Vaudémont) med en mycket angenäm tenor. Det störde ju inte heller att de båda ser bra ut på scenen.

Basarian som sjungs av kung René av Provence är väl operans mest kända nummer och Pjotr Migunov sjöng någorlunda stiligt. Den moriske läkaren Ibn Hakia, eller hur hans namn nu skall translitte­reras från arabiska via danska och ryska till svenska, sjöngs med imponerand­e auktoritet av Eltjin Azizov.

Med hänvisning till det historiska uruppföran­det började föreställn­ingen med en orkestersv­it ur Nötknäppar­en som beskrev Jolantas känslor i en värld utan ljus. Helt naturligt gled musiken över i operan som sedan avbröts ungefär halvvägs för en paus. Föreställn­ingen togs emot med stående ovationer. Visst är storyn lite naiv, men så här tolkad gick den direkt hem hos den inte riktigt fulltaliga publiken.

Läcker Eugen Onegin konsertant

De som tyckte det var synd att Bolsjoj gav Eugen Onegin konsertant fick nog lov att ändra åsikt. Operan är ju mer än bekant och de små gester som sångarna gjorde var mer än tillräckli­ga för inlevelsen. Man fick koncentrer­a sig på det musikalisk­a utförandet som hade drömkvalit­et. Bolsjojs stråkar är härligt intensiva och maestro Tugan Sokhievs frasering kunde inte vara bättre.

Anna Netjajevas Tatiana klingade utsökt och hela hennes väsen utstrålade en överkänsli­g varm ung kvinna. Igor Golovatenk­o sjöng en kraftfull Jevgenij som man märkligt nog tyckte lite mindre synd om. Däremot hade Bogdan Volkovs Lenskij säkert allas sympati. Jag vet inte när jag hört en så vackert nyanserad Lenskijs aria. Även birollerna var väl besatta: Vj atjeslav Potjapskij­s distingera­de Gremin och Stanislav Mostovojs snygga Triquet. I några mindre roller lovade den georgiske basen Goderdzi Janelidze gott för framtiden.

Förhoppnin­gsvis fylls de sista föreställn­ingarna efter Putin till sista plats, nu då det nu en gång bjuds tillfälle att höra en av världens stora operaensem­bler utan långa resor.

 ?? FOTO: SOILA PUURTINEN ?? MöRKER OCH LJUS. I Tjajkovski­js sista opera lever kungadotte­rn Jolanta i mörker utan att förstå att alla andras värld badar i ljus.
FOTO: SOILA PUURTINEN MöRKER OCH LJUS. I Tjajkovski­js sista opera lever kungadotte­rn Jolanta i mörker utan att förstå att alla andras värld badar i ljus.
 ?? FOTO: SOILA PUURTINEN ?? EN RöD ROS. Riddaren Vaudémont (Dmitro Popov) ber den blinda prinsessan Jolanta (Jekaterina Morozova) om en röd ros och hon förstår inte hur de röda skiljer sig från de vita.
FOTO: SOILA PUURTINEN EN RöD ROS. Riddaren Vaudémont (Dmitro Popov) ber den blinda prinsessan Jolanta (Jekaterina Morozova) om en röd ros och hon förstår inte hur de röda skiljer sig från de vita.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland