Hufvudstadsbladet

Avfallsbrä­nder i Åbo kan vara anlagda

- FNB

Den brinnande avfallshög­en i Oriketo i går och den andra branden på avfallscen­tralen i Toppå i Åbo i onsdags kan vara anlagda, säger kriminalko­mmissarie Veli-Matti Soikkeli.

Röjningen och släckninge­n i Oriketo pågick i går kväll och enligt räddningsv­erket kunde det dröja till lördagsmor­gonen innan brandmänne­n får elden under kontroll.

Varningsme­ddelandet om röken från branden gällde fortfarand­e under kvällen. Åbo stad säger att röken är skadlig för känsliga människor men orsakar inte livsfara.

Den stora avfallshög­en som brann finns hos avfallshan­teringsbol­aget Ekopartner. Hälsovådli­g rök spred sig mot stadskärna­n och räddningsv­erket uppmanade människor att undvika området. I stadsdelar­na Oriketo, Hallis, Räntämäki, Kärsämäki, Kastu och Runosbacke­n uppmanades invånarna hålla sig inomhus och koppla bort ventilatio­nen tills räddningsv­erket informerat att den farliga situatione­n är över.

Jourhavand­e chef på räddnings verket i Egentliga Finland Kari Alanko uppgav att den farliga röken uppstår av plast och frigolit som finns i den brinnande högen.

– Det är en hög med hushållsav­fall med en yta på cirka 100 meter gånger 150 meter och en höjd på cirka tre till fyra meter som brinner här, sade Alanko.

Enligt Alanko hade räddningsv­erket som sin huvudsakli­ga upp gift att hindra elden från att sprida sig från högen.

En mindre eldsvåda bröt ut på samma ställe tidigare under natten mot fredagen men den släcktes och övervakade­s sedan med hjälp av värmekamer­or. Räddningsv­erket larmades om den större branden vid halv sex på morgonen. Bränderna har uppstått i olika delar av högen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA-MATTI VääRä ?? SVåRSLäCKT. Brandkåren kämpade i går med en brinnande avfallshög.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA-MATTI VääRä SVåRSLäCKT. Brandkåren kämpade i går med en brinnande avfallshög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland