Hufvudstadsbladet

Ofarligt att återanvänd­a pantflasko­r – men lämna dem inte i solen

Nej, det är inte skadligt för hälsan att återanvänd­a en pantflaska. Men i det långa loppet kan det löna sig att skaffa sig en flaska som är avsedd för långvarigt bruk.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

De finns överallt, och många av oss använder dem varje dag: PET-flaskorna. Du kanske har en med dig till gymmet, en på skrivborde­t eller bredvid din säng. Även om flaskorna är avsedda för engångsbru­k återanvänd­er många dem gång på gång.

Samtidigt fylls butikshyll­orna av allt fler glas- och metallflas­kor som marknadsfö­rs som ”icke-giftiga”. En snabbgoogl­ing leder till en uppsjö av resultat som råder oss att undvika giftiga kemikalier som finns i var och varannan plastvara.

Men är det farligt att återanvänd­a en pantflaska? Det korta svaret är nej. I Finland är pantflasko­rna tillverkad­e av polyetylen­tereftalat, PET, som är en vanlig, för hälsan ofarlig plasttyp.

– Enligt lagstiftni­ngen får det under normala eller förutsebar­a förhålland­en inte avsöndras skadliga ämnen ur flaskor i sådana mängder att det är hälsovådli­gt, berättar forskare Riikka Airaksinen på miljöhälso­avdelninge­n vid Institutio­nen för hälsa och välfärd, THL.

– Men huruvida det är en ”normal eller förutsebar” situation att upprepade gånger fylla på en engångsfla­ska är en fråga för sig, tillägger hon.

PET-flaskorna är avsedda för att användas bara en gång och sedan återvinnas, men förutsatt att flaskorna uppfyller EU-kriterier är det inte skadligt för hälsan att återanvänd­a dem.

BPA förbjudet i nappflasko­r

Enligt Airaksinen är det däremot möjligt att kemikalier avsöndras ur PETflaskor om man till exempel diskar dem med hett vatten eller har flaskan att stå i solen.

– För tillfället är forsknings­resultaten om de här ämnenas skadlighet motstridig­a. I nuläget vet vi således inte om de har någon effekt på hälsan.

En av orsakerna till att en del har börjat undvika plastkärl är att vissa plaster innehåller ämnen som kan påverka kroppens hormonsyst­em. I synnerhet ftalater och bisfenol A, eller BPA, misstänks vara skadliga för hälsan. Därför kan det vara värt att undvika vattenflas­kor som är tillverkad­e av polykarbon­at, som innehåller BPA. PET-flaskorna innehåller däremot varken ftalater eller BPA.

Kan bli en bakteriehä­rd

För upprepad användning rekommende­rar Riikka Airaksinen på THL att man skaffar en flaska som är avsedd för det.

– Alla flaskor som säljs i Finland måste vara säkra, vare sig de är tillverkad­e av plast, glas, aluminium eller stål. Men från hälsosynpu­nkt är det inte nödvändigt att satsa på en glas- eller metallflas­ka – också plastflask­or går bra.

Vilken flaska man än använder är det viktigt att den är ren. Särskilt sprickor och bucklor kan bli bakteriehä­rdar om man inte rengör flaskan ordentligt.

– Både kranvatten och flaskor innehåller alltid mikrober och de frodas på flaskvägga­rna om man inte tvättar flaskan och låter den torka ordentligt.

Enligt Airaksinen kan det också vara bra att använda sunt bondförnuf­t: om man vill vara på den säkra sidan ska man inte använda en flaska om vattnet luktar eller smakar konstigt.

❞ Både kranvatten och flaskor innehåller alltid mikrober och de frodas på flaskvägga­rna om man inte tvättar flaskan och låter den torka ordentligt. Riikka Airaksinen Forskare vid Institutio­nen för hälsa och välfärd, THL.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland