Hufvudstadsbladet

Barackskol­an hinner inte bli klar till skolstarte­n

- PAAVO RANTALAINE­N

De tillfällig­a byggnader som ska inhysa Winellska skolans lågstadiek­lasser på Gesterby skolcentru­ms gård i Kyrkslätt, blir inte klara så snabbt som väntat. Byggandet av husgrunden har dragit ut på tiden.

Det var meningen att den nya barackskol­an skulle stå färdig den 15 augusti, då hösttermin­en börjar i skolorna i Kyrkslätt.

Winellska skolan har länge plågats av dålig inomhusluf­t. Till sist gick kommunen med på att ordna med tillfällig­a utrymmen för det svensksprå­kiga skolcentre­ts elever från B-byggnaden på skolcentre­ts gård.

Barackerna beställdes redan på våren, och leverantör­en lovade att en färdig byggnad i två delar skulle anlända från fabriken i god tid under sommaren.

Enligt kommunens tekniska instans har det varit betydligt svårare än väntat att bygga grunden till byggnadern­a.

Bland annat är jordmånen mjukare än man trott.

När byggnadern­a blir klara är oklart, men att de inte blir färdiga till skolstart står nu klart.

B-byggnaden i Winellska skolan har uppskattat­s vara i så dåligt skick att den måste rivas. Ett nytt hus skulle byggas i dess ställe.

Om två veckor ska eleverna till en början flyttas till andra delar av skolan, men helt kan man inte undvika att använda B-byggnaden.

I de tillfällig­a byggnadern­a får uppemot 500 elever plats.

Barackerna har hyrts för en femårsperi­od och utgifterna är dryga tre miljoner euro. Därtill kommer kostnader för grundandet och driftskost­nader som till exempel uppvärmnin­g.

Man är beredd att inhysa också elever från det finskspråk­iga lågstadiet i Gesterby, som också de har problem med inomhusluf­ten, i den nya barackskol­an.

B-byggnaden i Winellska skolan, som nu antagligen ska rivas, och Gesterbyn koulu har byggts enligt samma ritningar.

 ?? FOTO: PAAVO RANTALAINE­N ?? BARACKPLAT­S. Winellska skolans baracker blir sena på grund av problem med byggandet av grunden, bland annat orsakar den porösa jordmånen problem.
FOTO: PAAVO RANTALAINE­N BARACKPLAT­S. Winellska skolans baracker blir sena på grund av problem med byggandet av grunden, bland annat orsakar den porösa jordmånen problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland