Hufvudstadsbladet

Förkrossan­de förlust för republikan­erna

Donald Trump förstår sig på vinster och förluster, och detta är ett nederlag av enorma proportion­er.

- JURI VON BONSDORFF

Republikan­ernas ledare i Senaten Mitch McConnell gjorde allt som stod i hans makt för att infria det centrala löftet som republikan­erna gett i alla val under de senaste sju åren, nämligen att skrota Obamacare. Han jobbade först fram ett lagförslag som upphävde Obamacare och ersatte det med ett annat republikan­skt alternativ. Men det röstades ner tidigare i veckan.

Då gick McConnell till plan B och presentera­de ett nytt förslag som endast upphävde Obamacare och skuffade problemet med att hitta en ersättande modell på framtiden, men också det förslaget slogs omkull. Efter midnatt här i Washington kom sedan bakslag nummer tre. I en omröstning vars resultat kan bli dödsstöten för den republikan­ska drömmen, sköts det färskaste, avskalade, förslaget att partiellt skrota Obamacare också ner. McConnell hade råd att förlora endast två republikan­ska röster, men han tappade tre. En av dem var den legendaris­ka senatorn från Arizona, John McCain.

Krigshjält­en och den före detta krigsfånge­n under Vietnamkri­get diagnostis­erades förra veckan med en hjärncance­r som i det närmaste är obotlig och i de flesta fall ger endast ett till två år livstid. Men i stället för att säcka ihop under diagnosens tyngd, valde McCain att återvända från sjukhuset till kongressen för att delta i den episka politiska bataljen som utspelade sig denna vecka i Washington.

När McCain återvände till plenisalen på tisdagen höll han ett emotionell­t tal där han fördömde den polariseri­ng som gjort det omöjligt

Men vänta er inte att Trump själv tar skulden för sammanbrot­tet. Betydligt troligare är att presidente­n pekar ut de tre republikan­er som fällde försöket som svekfulla förrädare.

att få någonting gjort i senaten. Han uppmanade därför sina kolleger att ta några steg tillbaka och återgå till den gamla goda tiden då lagar förberedde­s offentligt i utskotten i stället för bakom stängda dörrar som nu var fallet. McCain efterlyste den gamla ordningen då lagar kom till stånd med hjälp av åsikter och förslag från bägge partierna.

När han i natt röstade mot sin president, sin vice president som kom till plenisalen för att vädja till honom i sista stund, och sitt parti, cementerad­e han sannolikt sitt po litiska arv som en frifräsare som gått sina egna spår. Med sin nejröst sköt han i sank skrotandet av Obamacare samtidigt som han med största sannolikhe­t startade en ny process som åtminstone i en viss utsträckni­ng kommer att inkludera samarbete över partigräns­erna. Det antydde båda partiernas ledare efter omröstning­en.

För president Donald Trump är förlusten ett svidande nederlag. Hälsovårde­ns detaljer kan han inte och han saknar en stark ideologisk grundsyn på hur den borde skötas. Därför har han svårt att acceptera att senatorer även inom republikan­erna har skilda åsikter om hur mycket staten ska stödja hälsovårde­n och hur mycket av ansvaret för en fungerande hälsovård som ska överlåtas åt marknadskr­afterna.

Men han förstår sig på vinster och förluster och detta är ett nederlag av enorma proportion­er. Men vänta er inte att Trump själv tar skulden för sammanbrot­tet. Betydligt troligare är att presidente­n pekar ut de tre republikan­er som fällde försöket som svekfulla förrädare.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / JUSTIN SULLIVAN ?? FRIFRäSARE. John McCain sade nej till skrotande av Obamacare. Han efterlyste den gamla ordningen då lagar kom till stånd med hjälp av åsikter och förslag från bägge partierna – och nu verkar partiledar­na vara redo för visst samarbete.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / JUSTIN SULLIVAN FRIFRäSARE. John McCain sade nej till skrotande av Obamacare. Han efterlyste den gamla ordningen då lagar kom till stånd med hjälp av åsikter och förslag från bägge partierna – och nu verkar partiledar­na vara redo för visst samarbete.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland