Hufvudstadsbladet

Scaramucci till attack mot Trumps stabschef

Anthony Scaramucci, ny kommunikat­ionschef hos USA:s president, är i öppet ordkrig mot stabschefe­n Reince Priebus. Vita huset tonar ner bråket som ”nyttig konkurrens”.

- FNB–TT-GUSTAV SJöHOLM

Anthony Scaramucci börjar bli varm i kläderna, trots att han suttit på posten i bara en vecka. I flera intervjuer har kommunikat­ionschefen gjort som sin chef, president Donald Trump, och offentligt gått ut och kritiserat andra delar av staben.

Scaramucci och stabschefe­n Reince Priebus uppges ha varit i luven på varandra länge. Scaramucci ska ha varit lovad en plats i Vita huset efter Trumps valseger, men Priebus ska ha lyckats förhindra det.

När nu Scaramucci lyckats få en plats i Vita huset, har han uttryckt ilska över personer som läckt informatio­n om honom – och han riktar misstankar­na mot Priebus.

Ville sparka alla

I ett samtal med tidskrifte­n The New Yorker, som Scaramucci ringde upp på jakt efter en sådan läcka, sade han att Priebus var en ”jävla paranoid schizofren”, och att han skulle avskeda alla i kommunikat­ionsstaben för att komma åt läckan (som ska ha berättat att Scaramucci varit på middag med bland andra Trump).

The New Yorkers reporter uppger att han vägrade att röja sin källa.

– Okej, jag kommer att sparka varenda en av dem, och sedan så har du inte skyddat någon. Hela stället kommer att sparkas de närmsta två veckorna, sade Scaramucci till reportern.

– Jag har bett folk att inte läcka saker under en tid och ge mig en smekmånads­period. Men de gör det inte, sade Scaramucci.

Språket Scaramucci använder sig av är ovanligt grovt, även med Trumpmått mätt.

–Jag använder i bland ett färgstarkt språk. Jag kommer att vara mer återhållen inom det området men inte ge upp den passionera­de kampen för Donald Trumps agenda”, skev Scaramucci senare på Twitter. I ytterligar­e en tweet lade han till att han inte ska göra om misstaget att lita på en reporter.

Newt Gingrich, politisk tungviktar­e och tidigare talman i kongres sen, säger enligt nyhetsbyrå­n AP att Scaramucci­s attacker mot Priebus är problemati­ska.

– De måste se till att reda ut det här sinsemella­n, och det vore fint om de inte gjorde det offentligt, säger Gingrich.

Gillar tävlan

Vita husets pressekret­erare Sarah Huckabee Sanders, även hon ny på jobbet, har fått rycka ut till försvar, redan innan The New Yorkers artikel publicerad­es.

–Det här är ett Vita huset med många olika perspektiv för att presidente­n anställer de allra bästa, sade hon, och kallade det en nyttig konkurrens.

–Presidente­n gillar den typen av tävlan och uppmuntrar den, sade hon enligt The New York Times.

 ?? FOTO: EPA/JIM LO SCALZO ?? ARG. Anthony Scaramucci, Donald Trumps nya kommunikat­ionschef, vill sparka alla dem i Vita huset som läckt informatio­n om honom.
FOTO: EPA/JIM LO SCALZO ARG. Anthony Scaramucci, Donald Trumps nya kommunikat­ionschef, vill sparka alla dem i Vita huset som läckt informatio­n om honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland