Hufvudstadsbladet

Mercedes vill ha Vettel – Bottas får vänta på tyskens beslut

Under pågående säsong har Valtteri Bottas bevisat att han tillhör de bästa förarna i formel 1. Han fick chansen att köra för Mercedes efter att fjolårets mästare Nico Rosberg kom med ett överraskan­de men respektvär­t besked om att sluta sin karriär. Det ty

- FREDRIK AF PETERSENS

FORMEL 1 Av någon underlig anledning har Mercedes fortfarand­e inte skrivit ett nytt kontrakt med Valtteri Bottas. Trots att det gått mycket bättre än väntat. Finländare­n har vunnit två lopp, Ryssland och Österrike och stått på pallen i sju av 10 lopp. Bottas är trea i VM, enbart 23 poäng bakom ledaren Sebastian Vettel och har 22 poäng mindre än stallkamra­ten och trefaldige mästaren Lewis Hamilton.

Vad anser Valtteri Bottas om sin situation?

– Innan jag kan säga något måste vi först förhandla, säger Bottas.

Hans chef Toto Wolff säger att det egentligen inte finns något hinder för en förlängnin­g men att han vill se något han kallar stora bilden.

– Det handlar inte bara om nästa säsong utan också om hur det ser ut 2019 och 2020. Det handlar även om att avväga risker och möjlighete­r. Efter Ungerns GP kommer jag att lägga mig på en strand och i lugn och ro tänka över vad som är bäst för teamet, säger Wolff.

I klartext betyder det här att man fortfarand­e sneglar på Sebastian Vettel.

Att Bottas har vuxit som förare råder det ingen tvekan om och han har också blivit mycket mer självständ­ig. Under loppet i England sade han klart och tydligt ”minimalt med konversati­on” när stallet ville ge honom informatio­n. Det säger bara en förare som vet exakt vad han sysslar med. Och det gjorde han på Silverston­e när han körde upp sig från nionde startposit­ion till andra på prispallen.

– Bottas prestation var mer imponerand­e för mig än Hamiltons, sa Mercedes motorsport­chef Niki Lauda, som själv vann F1-titeln tre gånger.

Bättre betyg kan man knappast få. Bottas måste dock ha tålamod tills Sebastian Vettel har bestämt sig. Chanserna att tysken skulle lämna Ferrari är små. I Ferrari är Vettel nummer ett och i Mercedes skulle han få dela den rollen med Hamilton. De två har visserlige­n stor respekt för varandra. Men bara så länge de kör i olika team och ingen av dem ger frivilligt upp sin status.

Hur stor roll Hamilton kommer att spela är oklart för hans kontrakt gäller till slutet av 2018. Engelsmann­en satte sprätt på ryktena när han på Silverston­e sade att ingen vet vad som sker om sex månader.

– Hoppas att jag sitter under vinterlove­t och gläder mig över den fjärde titeln, säger Hamilton.

Men många tog det som om han funderade på att sluta när kontraktet löper ut. Något som han förnekat.

– Jag har nog fem-sex år kvar i formel 1.

 ?? FOTO: AFP-LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC ?? SKåL. Under pågående säsong har Valtteri Bottas blivit en vinnare. På bilden firar Bottas sin första GP-vinst i Ryssland den 30 april tillsamman­s med Ferraris senaste världsmäst­are Kimi Räikkönen.
FOTO: AFP-LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC SKåL. Under pågående säsong har Valtteri Bottas blivit en vinnare. På bilden firar Bottas sin första GP-vinst i Ryssland den 30 april tillsamman­s med Ferraris senaste världsmäst­are Kimi Räikkönen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland