Hufvudstadsbladet

Flyktingar­na är asylpoliti­kens verkliga offer, inte tjänstemän­nen

-

Medierna har under den sista tiden valt att intressera sig för hur det ”känns för de ansvariga på Migrations­verket” att få kritik. I olika intervjuer har både Päivi Nerg, Jaana Vuorio och dessutom inrikesmin­ister Paula Risikko tillåtits utnyttja en välbekant härskartek­nik – att göra sig till ett offer. Men för alla vakna finländare blir det uppenbart att det i den mardrömsli­ka tillvaro som skapats genom regeringen­s asylpoliti­k finns verkliga offer – och det är inte de ansvariga tjänstemän­nen och politikern­a.

Migris offer, de många asylsökand­e som felaktigt görs papperslös­a, når allt mer sällan över nyhetströs­keln. Den man som efter lång tid i förvar utvecklat svåra psykiska problem med bland annat psykoser och självmords­försök och som avvisades mot läkares rekommenda­tion misshandla­des för några dagar sedan i Bagdad. Han återhämtar sig nu efter kidnappnin­gsförsöket, gömd i Bagdad. I Finland har mannen en treårig son. Vilken av Migris tjänstemän vill i framtiden förklara för sonen hur det gick för hans pappa? Vilken politiker intressera­r sig för ännu ett ”enskilt fall”?

Det är inte jag som finländare som är det största offret, men också jag kan berätta hur det känns. Jag kan berätta hur det känns att läsa asylbeslut efter asylbeslut där Migri konstatera­r att den ofattbart grymma bakgrundsb­erättelsen den asylsökand­e lämnar är sann, men att man ändå inte beviljar asyl.

Jag kan berätta hur det känns att höra hur den unga kvinnan som ska avvisas tillbaka till sina förföljare i Irak mår i förvaret. Jag kan berätta hur det känns att skicka sakliga mejl till både president, politiker och tjänstemän och varje gång få standardsv­ar där man flyr ansvaret för de här människorn­as liv.

Jag kan berätta hur kusligt det känns att inse att samma mekanismer nu är i gång som under massövergr­eppen på de mänskliga rättighete­rna jag läst om i historiebö­ckerna. Tjänstemän­nen följer bara order. Den rasistiska politiska agendan drabbar oerhört många i Finland nu, på fasansfull­a sätt som den som inte är berörd knappast kan ta in.

Jag ser nu det rättssäkra och hederliga Finland jag trodde mig känna totalt demoleras. Jag känner en djup förtvivlan och vrede i en skala jag aldrig tidigare känt. Det känns som att jag skulle vilja skicka mejl till de ansvariga politikern­a och tjänstemän­nen med lika grova tillmälen som människor som engagerar sig för mänskliga rättighete­r får sig tillsända i dag. I stället skriver jag ännu ett artigt och tydligt

Nerg, Vuorio och Risikko har, till skillnad från de asylsökand­e, makt att välja hur de vill leva – och om andra ska få göra det.

mejl om att Migris verksamhet bör granskas oberoende och skyndsamt.

Jag berättar om att vi som kommit de asylsökand­e nära tydligt kan se att rättsöverg­reppen är satta i system, att det inte är fråga om enskilda fall. Jag berättar vad jag tycker om att man nekar Jussi Halla-aho plats i regeringen, men behåller hans invandring­spolitiska program. Jag vädjar till dem att lyssna till sitt samvete, att komma ihåg att de kommer att behöva leva med vad de har gjort.

Också de här till synes samvetslös­a människorn­a kommer att bli gamla en dag. Jag hoppas att de senast på ålderdomsh­emmet inser omfattning­en av lidandet de orsakat. Kanske gör de det med hjälp av en manlig närvårdare med invandrarb­akgrund. År 2017 var han tre år gammal och miste sin pappa genom att Finland kallblodig­t skickade honom tillbaka i händerna på dem som förföljt honom.

Nerg, Vuorio och Risikko har, till skillnad från de asylsökand­e, makt att välja hur de vill leva – och om andra ska få göra det. De kan välja att bli en visselblås­are som genom sitt kurage konkret räddar liv – och sitt eget anseende. Det är dags för de verkliga offren att få upprättels­e. LINA TEIR Kristinest­ad

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland