Hufvudstadsbladet

Jeszcze Polska nie zginela*

Eftersom vi har en situation där skillnaden mellan hushållens tillgångar och skulder är hisnande 140 miljarder euro – och där det finns hushåll som har skulder som är fyra gånger större än årsinkomst­erna – är det rimligt att det sistnämnda, regelverke­t, b

-

Nu skal det vise sig, om praesident Duda kan modstå presset fra den magtfulde Kaczynski og hans folk. Og om de øvrige EU-lande kan enes om at opretholde presset på Polen.

Det kraever enstemmigh­ed, hvis man skal skride til egentlige sanktioner. Og her har Ungarns regeringsl­eder Viktor Orban – der ligesom Jaroslaw Kaczynski er erklaeret modstander af det liberale demokrati – meddelt, at Ungarn vil sige nej til sanktioner.

Det interessan­te bliver herefter, om der kan skabes tilslutnin­g til andre former for pres på Polen – og på Ungarn, som i flere år er gået sine egne veje i forhold til de forpligtel­ser, man påtog sig i forbindels­e med medlemskab­et af EU.

Magtens tredeling er et princip, som ikke er til forhandlin­g. Man skal naturligvi­s forsøge at tale sig til rette om, hvordan dette princip kan tilpasses de demokratis­ke traditione­r i det enkelte land. Men det er selve EU’s demokratis­ke fundament, som nu bliver testet.

Vi oplever i denne tid, hvordan Putins Rusland forsøger at underminer­e de vestlige demokratie­r udefra. Det er helt uacceptabe­lt, hvis der er kraefter, som søger at gøre det samme indefra.

Uffe Elleman Jensen Danmarks tidigare utrikesmin­ister, i sin blogg på Berlingske, om slitningar­na mellan Polen och EU efter att landet försökt omorganise­ra sitt rättsväsen­de i en mer odemokrati­sk riktning. *Än är Polen ej förlorat (Polens nationalså­ng)

Även om EU och Ryssland träter får detta ändå inte vara något hinder för Finland att sköta sina grannförhå­llanden. Suomenmaa Centerorga­net efter Vladimir Putins besök. Det är också bra att lägga märke till hur dåligt regeringen­s interna kommunikat­ion verkar ha fungerat i Sverige. Turun Sanomat om att Finland har allt skäl att granska grundorsak­en till den svenska säkerhetss­kandalen som hittills har lett till att två ministrar bytts ut.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland