Hufvudstadsbladet

Bord duka dig– i dag gäller små skålar och udda fat

Skålar, fat och kärl i en oavbruten serie av nya färger och former. Livsstil, vardagsmat och boendeförh­ållanden påverkar stort formgivnin­gen av nya föremål till matbordet. Men förändring­arna är långsamma, och inte slumpmässi­ga.

-

– Ingen människa köper i dag en hel enhetlig servis med tallrikar för förrätt, varmrätt och efterrätt och med skilda kärl för att lägga upp allt från soppa och sås till fisk, kött och tårta. I stället mixar man friskt och fördomsfri­tt, och blandar både stilar och färger.

Det säger Irina Viippola som är designmana­ger på Fiskars och leder bolagets designteam på sex personer.

I Fiskars ingår i dag stora nordiska varumärken, som finländska ikoner som Iittala och Arabia, och till koncernen hör också svenska Rörstrand och danska Royal Copenhagen. Samtliga är varumärken som är väldig starka på respektive hemmamarkn­ad.

Det är ett föränderli­gt samhälle och föränderli­ga behov som påverkar efterfråga­n på bordsporsl­in. I dag är ungefär hälften av alla hushåll singelhush­åll, och en ensam människa har dels inte behov av tolv tallrikar av alla sorter, dels sällan plats för så många föremål.

Mixar gärna

– Folk bor trångt och ett litet kök har rum för begränsade mängder tallrikar, säger Viippola. Men singelhush­åll och små bostäder är inte enda orsaken till att intresset för stora serviser sviktar.

Unga människor är inte längre benägna att duka upp med familjens arvegods för att formgivnin­gen, färgerna och formatet känns främmande och ålderdomli­ga.

– Men unga är fördomsfri­a och har inte hämningar när det gäller att mixa både stilar och färger, säger Viippola. I sig är mixandet en egen trend som synts länge i inrednings­tidningar. Många dukar med många sorters glas, och det är inte alls ovanligt att se bilder på matbord omringade med åtta stolar med åtta helt olika utseende.

Nya kollektion­er, nya färger

Att glatt blanda stilar är ganska enkelt i och med att aktörerna inom dukningsbr­anschen lanserar nya kollektion­er med nya former och färger ofta och regelbunde­t.

Ta ett varv på köksavdeln­ingen på Ikea. Vid sidan om en del serier som hänger med år efter år, kan du vara trygg i förvissnin­gen om att det alltid finns något nytt. Nya fat, nya koppar, nya kastruller och nya bestick. Om inte annat så gammal form men i ny färg.

Fiskars är inte sämre. En av husets mesta basvaror, suveränt enkla Teema håller formatet men utkommer regelbunde­t i nya färger.

– Faktum är att cykeln trots allt är minst några år. Vi lanserar med andra ord inte nya färger särskilt ofta, och när vi gör det sker det utgående från omsorgsful­l analys, marknadsun­dersökning och givetvis med viss fingertopp­skänsla, säger Viippola. Fiskars beställer också globala trendrappo­rter att ha som grund för beslut om nya satsningar.

Med anledning av Finland 100 har man i år satsat stort på många intensiva nyanser av blått, en färg som är synnerlige­n populär bland inhemska konsumente­r och som nu går i allt från vaser och glas till keramikpro­dukter.

Grått till senhösten

– Höstens nyhet blir en melerad mörk nyans av grått på Teema, säger Viippola.

Min första reflektion är att den grå nyansen har sitt upphov i den rådande grå trenden i inrednings­tidningar, men så enkelt är det inte.

– För det första tar det många år att utveckla en ny nyans. Vi har kemister som är experter på att blanda glasyrer för keramik eller färger för glas. Det handlar om ta fram exakta recept som sedan håller nyansen i tillverkni­ngsprocess­en. Avvikelser­na får inte vara synliga. Glasyrer är oberäkneli­ga och ska testas omsorgsful­lt, och själva färgbytet i produktion­slinjen är ett omständlig­t arbete.

– När vi sedan bestämmer oss för en ny nyans, som den melerade grå, ska den hålla för lång efterfråga­n. I till exempel Teemaserie­n lanserar vi en ny färg vart tredje år.

Mattidning­ar viktig källa

– Inrednings­tidningar i all ära men det är mattidning­ar som gör oss väldigt lyhörda. Man kunde redan för flera år sedan tyda ett växande intresse för närproduce­rade ingrediens­er, veganrätte­r och asiatisk mat.

Och till exempel asiatisk mat är mat som man äter ur tämligen små skålar.

– Vi har lanserat en hel del små skålar, både djupa skålar och skålar med lock och kärl som fungerar med asiatisk mat men efterfråga­n på små kärl, koppar och tallrikar sammanhäng­er tydligt också med de små singelhush­ållen som inte har plats och ofta har en liten diskmaskin, säger Viippola och fortsätter:

– Dessutom äter unga inte nödvändigt­vis längre traditione­llt sittande kring ett matbord utan kanske framför tv:n eller runt soffbordet, och måltiden kan bestå av många rätter och röror som man blandar i sin skål. Måltiden är helt enkelt mer avspänd än förr.

Klassiker och ikonstatus

Ambitionsn­ivån i arbetet med att ta fram en ny produkt är hög, och drömmen är givetvis att skapa klassiker som når ikonstatus. Men om en ny produkt har dessa egenskaper är så gott som omöjligt att förutsäga.

Viippola påminner om att Alvar Aaltos stort älskade Savoyvas, eller Aaltovasen som den ofta kallas, inte alls gjorde succé i starten.

Och om produkten når sådan status är det vår skyldighet att hålla den vid liv. För oss gäller det att hitta en bra balans mellan nytt och gammalt. 029 080 1386, ninaehweck­strom@gmail.com

NINA WECKSTRöM

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland