Hufvudstadsbladet

Så här såg vardagen ut i vikingatid­a Birkala

För tusen år sedan bodde vanligt byfolk i Tursiannot­ko i dagens Birkala. Byn försvann och byfolket föll i glömska. Men nu kan man följa med deras liv på museum.

- FNB–LEA EKBLAD

Den unika utställnin­gen Birckala 1017 har nu öppnats på museicentr­et Vapriikki i Tammerfors.

– Det som gör byn så speciell är att den inte var speciell för sin tid. Via utställnin­gen får man en inblick i hur vardagen såg ut för tusen år sedan, berättar historiefo­rskaren Marjo Meriluoto-Jaakkola som är en av dem som skapat utställnin­gen.

Vikingatid­a fynd består till stor del av föremål från gravar. I gravar lades främst fina föremål och därför har vi vetat väldigt lite om hur vardagen såg ut för tusen år sedan.

Föremålen som nu hittats är unika i Finland. Bland de mest spännande fynden i utgrävning­arna är gafflar gjorda av ben.

– Trots att de är vardagsför­emål är de fint och detaljerat dekorerade.

Trä- och benföremål bevaras sällan länge i Finland eftersom jordmånen är så sur. I Tursiannot­ko har arkeologer ändå grävt fram en husgrund – det äldsta rökpörtet som hittats i Finland.

Rökpörtet daterar sig ungefär till 900-talet. På vikingatid­en levde många i rökpörten, det vill säga hus som saknar skorsten men har en liten eldstad.

– Husen var lite som bastur. Först värmde man dem, och då röken lagt sig kunde man vara inomhus.

På museiutstä­llningen finns ett rekonstrue­rat rökpörte som man kan gå in i. Museet är interaktiv­t: det finns till exempel gamla kläder, smycken och sköldar som besökarna får prova – och till och med ett Minecraft-spel som utspelar sig i det vikingatid­a Birckala.

Familjen i fokus

Då Marjo Meriluoto-Jaakkola arbetade med utställnin­gen Birckala 1017 fick hon också ett annorlunda uppdrag. Hon fick hitta på fiktiva historier om en vikingatid­a familj. Då man vandrar genom utställnin­gen kan man lyssna till familjemed­lemmarnas historier i hörlurar.

– Vi hittade på fiktiva berättelse­r som kunde ha varit sanna, säger Meriluoto-Jaakkola.

Husgrunden upptäcktes när en cykelväg skulle byggas genom området. Då påbörjade arkeologer en räddningsu­tgrävning. Det var i samband med den som arkeologer­na upptäckte att området var en hel vikingatid­a by.

De arkeologis­ka utgrävning­arna i Tursiannot­ko gjordes i samarbete mellan Birkalands landskapsm­useum och Helsingfor­s universite­t mellan 2012 och 2017. Utställnin­gen i Vapriikki ger en mångsidig bild av de sällsynta föremål som grävts fram. I samband med utställnin­gen visas även fynd från byar i närheten för publiken för första gången.

Birckala 1017 pågår åtminstone fram till augusti 2018. Utställnin­gen går på finska och engelska – men inte på svenska.

 ??  ?? VIKINGATID­A FAMILJ. I utställnin­gen kan man bekanta sig med vardagen i Tursiannot­ko genom en fiktiv familjs liv. FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/SUVI ROIKO
VIKINGATID­A FAMILJ. I utställnin­gen kan man bekanta sig med vardagen i Tursiannot­ko genom en fiktiv familjs liv. FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/SUVI ROIKO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/SAANA ?? FYND.
Utgrävning­ar i Tursiannot­ko sommaren 2016.
FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/SAANA FYND. Utgrävning­ar i Tursiannot­ko sommaren 2016.
 ?? SäILYNOJA
FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/ULLA MOILANEN ?? SKED. Föremål som den här skeden av ben förstörs oftast i Finlands sura jordmån men i Tursiannot­ko-området har den ovanligt leriga jorden bevarat föremålen.
SäILYNOJA FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/ULLA MOILANEN SKED. Föremål som den här skeden av ben förstörs oftast i Finlands sura jordmån men i Tursiannot­ko-området har den ovanligt leriga jorden bevarat föremålen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland