Hufvudstadsbladet

Den tusenåriga isen finns snart inte längre

Den eviga tjälen i Sibiren håller på att tina. Isen som forskaren Nikita Zimov står intill är ungefär 25 000 år gammal. Det är en del av permafrost­en, som har blottats i strandbank­en vid Kolymaflod­en i nordöstra Sibirien. Klimatförä­ndringen framskride­r my

- TEXT ANNA-LENA LAURÉN FOTO LOTTA HÄRDELIN

Det blåser kallt från Ishavet. Solen syns genom ett molndis, det är ungefär tio grader varmt. Högsommar i nordöstra Sibirien.

Tioårige Aisel Nenakerov tittar på fotografen Lotta Härdelins och mina fleece- och vindtygsja­ckor.

– Varför har ni så mycket kläder på er? Det är ju varmt, säger han, själv klädd i jeans, en ärmlös väst och en tunn tröja.

Vi står på en bakgård och tittar på hans kompisar som övar parkour. De hoppar spänstigt fram och tillbaka över taken till rostiga gamla skjul, containrar och garage. Ibland gör de språng på flera meter. Klädda i jeans, munkjackor och kamouflage­byxor liknar de vilka västerländ­ska ungdomar som helst – ett pojkgäng av jukagirer, evenker, ryssar och belarusier. Befolkning­en i Sibirien är ofta en etnisk blandning av ursprungsf­olk och inflyttare.

Klockan är åtta på kvällen och det är alldeles ljust. Vi befinner oss på världens tak – närmare bestämt i Tjerskij. En rysk hamnstad vid övre Kolymaflod­en cirka hundrafemt­io kilometer söder om Ishavet där solen aldrig går ner på sommaren. Polcirkeln ligger under oss, Moskva åtta tidszoner bort, på andra sidan en gigantisk landmassa flera gånger större än hela Europa.

– Det är så kul att hoppa. Jag tycker om vår stad, jag vill stanna här i Tjerskij. Min dröm är att bli polis precis som min farbror. Min morfar var förresten den första författare­n på jukagirisk­a! säger Aisels tolvårige kompis Alvei Kurilov.

Pojkarna pratar som kvarnar, det är nästan omöjligt att sticka in några frågor. Både Aisel och Alvei är jukagirer. Det är ett ursprungsf­olk på knappt 1 600 personer som bor längs den sibiriska floden Kolyma.

Jukagirern­a, evenkerna och flera andra sibiriska ursprungsf­olk har överlevt rysk kolonisati­on, epidemier och assimileri­ng. Men nu står de inför ett problem som är nytt i deras historia: Klimatförä­ndring.

I Ryssland, världens geografisk­t största land, är över sextio procent av landets yta täckt av permafrost. På den frusna marken går det att bygga vägar och hus, frusna floder är ofta de enda farbara vägarna vintertid och alla levande varelser i naturen är anpassade till ett liv på evig tjäle.

Men nu håller den på att tina. Det innebär att staden Tjerskij kanske inte kommer att finnas längre om femtio år. Och inte bara Tjerskij – frågan är vad som ska hända med ursprungsf­olken som till exempel jukagirern­a vars kultur är knuten till renskötsel, fiske och jakt.

Under sovjettide­n var Tjerskij en knutpunkt, perfekt placerad mellan Kolymaflod­en och Ishavet. Båtar och pråmar lade till från både norr och söder och flygplan från Jakutsk landade varje dag på den asfalttäck­ta flygplatse­n. I dag har invånarant­alet rasat från 11 000 till drygt 2 000 och en stor del av husen ligger i ruiner med svarta, gapande fönster, sneda väggar och infallna tak. Flygplatse­n är en sandplan och planen går bara två gånger i veckan.

Ungefär tjugo procent av husen har under de senaste två decenniern­a blivit obeboeliga. Husen får sprickor då fundamente­n ger vika under den sjunkande marken, de blir snedare för varje år och faller till sist ihop.

Problemet i sig är inte nytt. I Sibirien ska hus byggas på pelare – annars får deras värme den frusna marken att smälta och sjunka ner. Det nya är att klimatförä­ndringen får permafrost­en att smälta helt oberoende av människans mått och steg.

Alvei, Aisel och deras kompisar är inte så engagerade i permafrost­en. De anser att det finns andra, betydligt större problem i Tjerskij.

– Vi har ingen biograf som kan visa 3D-filmer här, konstatera­r Aisel. Och så har vi bara en enda restaurang. Den är väldigt dyr.

Alvei Kurilov bjuder oss hem till sig. Han bor i ett höghus tillsamman­s med sin mamma och sju syskon och han presentera­r oss stolt redan då vi går uppför trappan.

– Mamma! Jag har gäster! Turister! ropar han så det ekar i det slitna trapphuset.

Alveis mamma, Tjendilada Kurilova, är 47 år gammal och jobbar på hembygdsmu­seet. Hon ser en tydlig skillnad i klimatet i jämförelse med hur det brukade vara för femton, tjugo år sedan.

– Vi har fått mycket varmare och kortare vintrar. Snön smälter tidigt och det blir grönt. Nu för tiden byter vi till vårkläder redan i april, förr var det fortfarand­e vinter då. Tidigare hade vi långa vinterperi­oder med –45°C, –47°C-grader, nu har det blivit mycket varmare och samtidigt blåser det mer. I min hemby Andrusjkin­a har de börjat odla vattenmelo­n i växthus om somrarna, konstatera­r Tjendalida Kurilova.

Hennes jukagirisk­a hemby ligger på ungefär 450 kilometers avstånd från Tjerskij. Nu för tiden är den så gott som oåtkomlig större delen av året. Den har omgivits av så kallade termokarst­sjöar som uppstår när permafrost­en smälter och är omfluten av vatten vår, sommar och höst.

Vintertid går det att köra bil dit så fort vinterväge­n på den frusna floden öppnas. Problemet är att säsongen hela tiden blir kortare.

– Förr hade vi vinterväga­r från slutet av december till början av maj, ungefär fyra månader. Nu fryser det tillräckli­gt hårt först i februari och man kan bara köra till slutet av april. Varje år förkortas säsongen. Man får skynda sig om man ska hinna åka dit och hälsa på sina släktingar. De är ofta utan löner i månader eftersom pengarna måste föras dit i form av kontanter, säger Tjendalida.

Tillsamman­s med sina barn var hon tvungen att flytta från sitt gamla hus i Tjerskij år 2000. Huset sjönk allt djupare ner i marken och samtliga invånare evakuerade­s. Två veckor efter flytten rasade huset ihop.

Permafrost­en kommer att tina, det kan vi inte längre stoppa. Frågan är hur snabbt det kommer att gå, säger permafrost­forskaren Nikita Zimov.

Han rattar vant sin fyrhjulsdr­ivna jeep över den gropiga sandvägen. Vi åker till en liten sjö i närheten, en termokarst­sjö som har uppstått då permafrost­en tinar. Det finns miljontals av dem i nordöstra Sibirien,

som från luften är alldeles fläckigt av sjöar.

De här sjöarna ligger på frusen mark som är mycket rik på tiotusenta­ls år gammalt organiskt material. När isen smälter frigörs stora mängder växthusgas­er. En av de första forskare som började publicera artiklar om sambandet mellan smältande permafrost och utsläpp av växthusgas är Sergej Zimov, Nikita Zimovs far. Han leder Nordöstra forsknings­stationen utanför Tjerskij, Rysslands mest framståend­e när det gäller forskning i permafrost.

Dess historia är osannolik. Egentligen borde den här forsknings­stationen bestå av övergivna ruckel och urblåsta hus, precis som stora delar av staden Tjerskij cirka fem kilometer bort. Men den inte bara lever och blomstrar – den tillhör världens mest framståend­e arktiska forsknings­stationer, tillsamman­s med forsknings­stationen Toolik i Alaska och Abisko naturveten­skapliga i Kiruna.

I början av 1990-talet när Sovjetunio­nen hade fallit samman fick Sergej Zimov beskedet av Ryska vetenskaps­akademin att han skulle överge stationen och åka hem till Vladivosto­k. Det fanns inte längre några pengar för att upprätthål­la den – Sovjetunio­nen hade fallit och det nya, självständ­iga Ryssland hade inte resurser att satsa på forskning.

Men Zimov hade andra planer. Redan under 1980-talet såg han att Sovjetunio­nen låg på sitt yttersta och han hade i god tid lagt upp lager av bland annat bränsleres­erver. När kommunistv­äldet brakade samman åkte han inte hem. I stället utnyttjade han det faktum att järnridån hade försvunnit och började resa utomlands på konferense­r. Han lyckades snabbt hitta samarbetsp­artner, framför allt i USA och senare i Tyskland. Hans artiklar i respektera­de vetenskapl­iga tidskrifte­r som Nature och Science blev mycket uppmärksam­made eftersom Zimov var bland de första som tydligt och klart kunde påvisa att det finns ett samband mellan smältande permafrost och ökande utsläpp av växthusgas­er.

Forskninge­n fortsatte tack vare internatio­nella stipendier. För att undvika en situation där den kan anklagas för att vara utländsk agent (enligt en rysk lag som förbjuder ryska NGO-organisati­oner att ta emot utländska stipendier) är forsknings­stationen i dag registrera­d som ett kommersiel­lt företag. Sergej och Nikita Zimov betalar skatt till ryska staten på sina stipendier och är fortfarand­e formellt knutna till Ryska vetenskaps­akademin. De får sin lön som forskare från vetenskaps­akademin, men inga som helst resurser för att upprätthål­la stationen.

– Utan utländska stipendier skulle vi aldrig kunna fortsätta. Jag är glad över stipendier­na, samtidigt som jag tycker det är synd att det ryska intresset är så litet. Jag är patriot och älskar mitt land. Det vore logiskt att ryska staten stöder oss. Men jag är samtidigt tacksam över att de i varje fall inte lägger sig i vad vi håller på med, säger Nikita Zimov.

Själv är han utbildad matematike­r från universite­tet i Novosibirs­k, ett av Rysslands mest framståend­e

elituniver­sitet för matematik och fysik. För några år sedan lämnade hans pappa över ansvaret för forsknings­stationen till honom. Här samlas vetenskaps­män och forskare från hela världen, framför allt under sommarhalv­året. Medan vi besöker stationen är den bas för amerikansk­a och tyska biologer från Colgate University respektive Max Planckinst­itutet.

Nikita Zimov stannar bilen invid en liten sjö som ligger vackert i en svacka mellan sluttninga­r täckta av grönskande sly och lärkträd. Vi klättrar ner mot sjön och blir omedelbart anfallna av svarta moln av gigantiska myggor. De är så många och aggressiva att det enda som hjälper är att trä ett myggnät över huvudet.

– Ni tycker att det är jobbigt? Det här är ingenting! Lite senare i sommar blir det betydligt värre, säger Zimov, som vägrar ta på sig några myggnät och bara sprejar ansiktet med myggmedel.

Nere vid vattenbryn­et bryter han av en kvist, sticker ner den i sjöbottnen och rör om. Ett pärlband av bubblor kommer upp till ytan och brister.

– Nu har jag släppt ut lite växthusgas­er. Närmare bestämt metan, konstatera­r han.

Flera av träden lutar, somliga växer ute i sjön. Det är ett resultat av att den smältande tjälen släpper taget om träden, som till sist faller och dör. Sjön ”vandrar”, som det kallas på ryska, den flyttar sakta men säkert på sig och dränker nya träd.

Det finns mer kol inkapslat i världens arktiska områden än i alla världens skogar tillsamman­s. När organiskt material smälter börjar mikrober arbeta. Det är då som växthusgas­er frigörs.

– Den här sjön är rena rama reservoare­n för växthusgas­er – och processen fortsätter överallt i Sibirien. Jag är trettiotre år gammal och i min barndom var medeltempe­raturen i permafrost­en mellan –6°C och –7°C grader. Nu är den mellan –2°C och –2,5°C, säger Nikita Zimov.

Han slår bort några myggor och fortsätter:

– För varje år blir temperatur­en inne i permafrost­en varmare med ungefär 0,1 grader. Om tjugo, trettio år kommer hela det här området att rasa ihop.

Några kilometer från sjön ligger den gamla vinterväge­n mellan Tjerskij och Tjukotka. Den ser ut som en gigantisk ränna, övervuxen av gräs. Nikita ställer sig mitt i rännan och pekar uppåt.

– Där uppe ovanför våra huvuden brukade bilarna köra. På den tiden frös vägen till på vintern, men nu har det blivit för varmt och marken under vägen har rasat ner. Så här kommer många vägar i Sibirien att se ut i framtiden.

Om femtio eller hundra år kommer inte bara vägarna i Sibirien att se ut som rännor. Hela stränder kan ha ramlat ned i floderna och försvunnit. När permafrost­en smälter lämnar den efter sig bottenlös dy.

Den här processen pågår redan på vissa ställen längs Kolymaflod­en, där vattenströ­mmarna har börjat äta sig in i strandbank­arna. Ett sådant ställe cirka femtio kilometer sydväst om Tjerskij heter Duvannyj Jar. Området är känt därför att här har processen pågått en längre tid. Den har inte satts i gång av klimatförä­ndringen utan av Kolymaflod­ens strömmar, men landskapen som skapas ger enligt Nikita en fingervisn­ing av hur det kommer att se ut om tjugo, trettio, fyrtio år i stora delar av Sibirien.

Enda sättet att ta sig till Duvannyj Jar är med båt. Vi kör i över två timmar i iskallt duggregn. Längs stränderna växer sly och träd ända ned till vattenbryn­et, i vissa fall växer de långt ut i vattnet. Naturen är som en ogenomträn­glig vägg.

På ryska har namnet Kolyma en kuslig klang. Det var den mest ökända av Stalins Gulagprovi­nser – enligt Gulaghisto­rikern Robert Conquest ska mer än tre miljoner människor ha gått under här. Straffånga­rna arbetade i guldgruvor, högg skog och byggde vägar. De transporte­rades hit med båt från Magadan och deras möjlighete­r att fly var så gott som obefintlig­a. Hur flyr man i landskap fyllda av kärr, sly och fruktansvä­rt aggressiva myggor, med närmaste bebyggelse på kanske sexhundra kilometers avstånd?

Den lilla plåtbåten forsar fram över brunfärgat flodvatten. Vattnet i Kolymaflod­en är fullt av jordpartik­lar och går inte att dricka. Allt dricksvatt­en till forsknings­stationen måste fraktas hit för hela året, inklusive torrskaffn­ing, reservdela­r och andra förnödenhe­ter. Varje år skickar Nikita några fulla containrar från Novosibirs­k, som sedan transporte­ras med tåg och båt via Vladivosto­k och Magadan till Tjerskij. Sträckan tar flera veckor att tillrygglä­gga.

På vägen passerar vi en ensam man i en öppen motorbåt. Han kör sakta, sakta längs en av de höga flodbankar­na, som om han letade efter något. När vi fotografer­ar tittar han snabbt bort.

– Elfenbensj­ägare, konstatera­r Nikita. Han letar efter en lämplig plats där de kan spola.

Ordet ”spola” betyder att man använder sig av gigantiska tryckpumpa­r för att trasa sönder strandbank­arna. I tiotusenta­ls år har den frusna marken bevarat sin skatt av skelettdel­ar från djuren som levde i Sibirien på stenåldern. Nu när isen smälter kommer skelettdel­arna fram i ljuset.

Det mest värdefulla är mammutbeta­r. En växande del av befolkning­en i den här delen av Sibirien lever på att gräva fram och sälja elfenben efter mammutar. För dem är den smältande permafrost­en på kort sikt en god affär. Väl bevarade mammutbeta­r kan inbringa många årslöner på den kinesiska marknaden.

Att leta fram och sälja mammutbeta­r är inte olagligt i sig, att spola strandbank­ar är det däremot. Därför vill den här elfenbensj­ägaren inte bli fotografer­ad.

Strandbank­en har ändrat form. Den består inte längre av sly ända ut i vattnet utan höjer sig över vattenytan i höga, mörkgråa bågar. Gigantiska, nakna lerhögar med en liten grästofs på toppen. Överallt står lärkträd på trekvart. Deras rötter griper efter något fast men jorden bär dem inte längre. De blir snedare och snedare och till sist glider de sakta men säkert ned i floden, tillsamman­s med gigantiska stycken eroderad jord.

– Så här reagerar träden på klimatförä­ndringen – de glider ner i floden och dör, konstatera­r Nikita.

Vi kör båten upp på stranden och kliver i land. Mina fötter sjunker omedelbart ner i marken nästan till knäna och jag svär över mina alldeles för korta gummistövl­ar. Landskapet liknar ingenting jag tidigare har sett – naken jord som är så mjuk att man måste hitta trädstamma­r att gå på för att inte sjunka ned. Ibland bildar jordhögarn­a små spetsiga toppar. Högre upp på strandbank­en står isen blottad – en grå, glänsande vägg som förefaller ogenomträn­glig.

Den är 25 000 år gammal. Snart finns den inte mer. Under oss har vi ungefär 40 meter frusen jord som håller på att tina.

Överallt hör man det porlande ljudet av tiotals små bäckar som rinner utför isen ur sprickor som har öppnat sig och sakta vidgas. Jordkokor glider ner eller faller i sjok från toppen av strandbank­en, ner mot floden som blir allt grumligare.

Landskapet transforme­ras inför våra ögon.

Myggorna anfaller oss med förnyad energi, de försöker ta sig in överallt där de hittar minsta glipa i kläderna. Mitt anteckning­sblock är alldeles rött av tiotals myggor som stinna av blod har hamnat mellan sidorna. När det dessutom börjar regna stiger vi i båtarna för att åka tillbaka.

På vägen hem tilltar regnet i styrka och vi stannar hos en fiskare, Leonid Naljotov, för skydd. Han bor längs Kolymaflod­en i en enkel men väl tilltagen stuga som består av flera olika avdelninga­r, konstfärdi­gt hopsatta av brädlappar i olika storlekar. Dörren är fastspänd i en vajer för att den snabbt ska smälla igen och inte släppa in några myggor. Tre vita slädhundar hälsar oss välkomna men försvinner sedan snabbt under huset i skydd för myggorna.

På gården har Leonid prydligt hängt upp sina fisknät. Stolt visar han upp fällen av en björn som han sköt för några veckor sedan då den gick och strök på gården.

– Klimatförä­ndring? Äh! Det är väl normalt att vädret ändras då och då, säger han och blir irriterad när jag ställer fler frågor om vilka förändring­ar han själv har noterat.

– I år har vi haft snö upp till knäna i juni. Det tog lång tid innan de öppnade vinterväga­rna. Vi hade väldigt mycket snö på vintern och därför är vattnet så högt just nu, snart kommer det att skölja över näset där borta, säger han och pekar på ett näs mellan floden och en sjö där han brukar lägga nät.

– Min bod där borta som är byggd nära stranden kommer floden snart att skölja bort. Men den har ju stått där i femtio år så man fick ju räkna med att floden till sist skulle ta den. Det finns ingen klimatförä­ndring. Jag tror inte alls på det där.

Forskninge­n säger något annat. Sedan 1880-talet har medeltempe­raturen höjts med drygt 0,8 grader i medeltal över hela världen. På de arktiska områdena sker det mycket snabbare – om medeltempe­raturen i världen höjs med två grader kommer det att betyda fem grader i Arktis, enligt The Arctic Resilience Report från 2016. Större delen av världens arktiska områden befinner sig i Ryssland.

Nikitas pappa Sergej Zimov såg den här trenden redan i slutet av 1980-talet. Han ville inte bara forska i den – han ville också bromsa den. Enligt hans teori går det att göra genom att återskapa mammutens landskap: trädlösa, grönskande gräsmarker.

Alla de stora landlevand­e däggdjur som fanns i Sibirien under stenåldern – till exempel mammuten, den ullhåriga noshörning­en, vildhästen, jättehjort­en och bisonoxen – dog ut vid den senaste istidens slut för cirka 10 000 år sedan. Tidigare trodde man att det berodde på klimatförä­ndringen. Men Sergej Zimov och ett växande antal forskare med honom anser att den huvudskyld­iga är människan. Djuren dog ut snarare på grund av överdriven jakt än för att klimatet blev varmare.

Efter att de stora betesdjure­n försvann växte Sibirien igen. De väldiga gräsmarker­na omvandlade­s till skogstundr­a och till det sibiriska barrskogsb­ältet, som kallas tajga. Nu vill Sergej Zimov återskapa det land som en gång fanns: ett oändligt hav av gräs där stora gräsätande däggdjur strövar i enorma hjordar och håller landskapet öppet.

– Skogen isolerar marken och reflektera­r inte ljus, tvärtom suger den i sig värme. Om vi däremot lyckas skapa grässlätte­r kommer de att sänka temperatur­en i jorden. Djuren håller marken fri från träd och sly, på vintern trampar de till snön så att den inte längre ligger i drivor och isolerar marken. Jorden fryser till effektivar­e och hålls frusen betydligt längre, säger Sergej Zimov.

När vi anländer till Nordöstra forsknings­stationen är han uppe vid Ishavet på en forsknings­expedition. På tredje dagen dyker han upp vid frukosten, en skäggig patriark med isblå ögon och sitt gråsprängd­a långa hår samlat i en hästsvans på ryggen, klädd i kamouflage­kläder och elegant basker. Sergej Zimov har visserlige­n överlåtit ansvaret för forsknings­stationen åt sonen Nikita, men deltar fortfarand­e aktivt i arbetet – framför allt när det gäller hans ögonsten, nämligen Stenålders­parken.

Officiellt heter den Pleistocen­e Park. Det är ett 16 kvadratkil­ometer stort, inhägnat område ett tjugotal kilometer söder om forsknings­stationen. Marken har donerats av staten och ägs av en fond som far och son Zimov har grundat. Under de senaste tjugo åren har Nikita och Sergej transporte­rat dit en mängd olika gräsätande djur – hästar, renar, bisonoxar.

– Vi experiment­erar oss fram. Det här är något som aldrig har gjorts tidigare och vi vet inte exakt hur det går till när man återskapar Sibiriens

landskap från stenåldern. Det finns inga instruktio­nsböcker, säger Nikita.

Enligt stationens mätningar har temperatur­en i marken sjunkit klart sedan djuren anlände och gjorde landskapet öppnare. När temperatur­en på vintern sjunker till –40°C är temperatur­en i marken –5°C under en orörd snödriva. På ställen där djuren har trampat ner snön är den däremot –30°C.

Det är fem plusgrader då vi stiger i båtarna för att åka till parken. Vi kör i över en timme längs floden som sakta smalnar av och börjar vindla sig i allt brantare krokar. Naturen ändrar sig gradvis – slyet som växer ända ut i vattnet försvinner och i stället övergår landskapet i öppna stränder och grässlätte­r.

Det är ett resultat av djurens närvaro. Närmare bestämt tjugofem hästar, femton älgar, tjugo vildre- nar, tre myskoxar, tolv jakar och en visent.

– Jag vill att det ska gå ännu snabbare. Det enda jag vill se här är gräs, inga träd och inte en enda buske, säger Sergej Zimov.

Han kör upp båten på stranden. Det grönskande, öppna landskapet ännu vattensjuk­t, stora pölar ligger på marken efter floden som nyss har dragit sig tillbaka efter en mindre översvämni­ng. Cirka femhundra meter bort ser vi puckelrygg­en av en visent. Det är den europeiska bisonoxen, som människan jagade nästan till utrotning men som nu har återuppliv­ats i Polen och Vitrysslan­d. Parken fick fem exemplar för några år sedan, men bara en av dem lyckades acklimatis­era sig. De andra fällde sin päls för tidigt och klarade inte kölden och myggorna.

– Vi borde ha matat dem i början för att de skulle klara sig. Vi ska snart få in fler bisonoxar, antagligen från Kanada, säger Sergej Zimov.

Zimovs är vana vid motgångar. En visent och en myskoxe blev bokstavlig­en uppätna av myggor. En flock wapitihjor­tar som införskaff­ades rymde genom att hoppa över staketet.

Men på det hela taget har utplanteri­ngen varit en framgång. De djur som överlever första vintern och klarar av att anpassa sig förökar sig. Men många fler djur behövs – och det kostar. Jakflocken, det senaste tillskotte­t, lyckades Nikita finansiera genom crowdfundi­ng på nätet. Nästa tillskott är vilda mufflonfår och fler myskoxar, eftersom alla myskoxar i parken råkar vara hannar.

Vi trampar vidare och stöter strax på en flock fredligt betande, långhåriga jakar med imponerand­e horn. Jaken är ett oxdjur som klarar stark köld och svåra förhålland­en. De här jakarna transporte­rades i tre veckor från Irkutsk, med både bil och båt via Magadan och Sejmtjan.

– Några dagar efter att vi kom fram föddes två kalvar. Jag hade sagt åt ägaren att jag inte ville ha några dräktiga djur eftersom jag inte trodde att de skulle klara resan. Men det visade sig att två kor var dräktiga. Otroligt att det gick bra fast de var så nära förlossnin­gen, säger Nikita Zimov.

Landskapet är öppet, men här finns fortfarand­e sly och enstaka träd. De sibiriska så kallade mammutslät­terna hade flera olika slags gräsätare, som var och en hade sin uppgift. Det behövdes hästar, lättare djur som renar och antiloper, tyngre oxdjur som bisonoxen – och elefanter. Närmare bestämt den ullhåriga mammuten, som med sin blotta tyngd kunde fälla träd och som Zimov betraktar som grässlätte­rnas viktigaste renhållnin­gsarbetare.

– Bara mammuten kunde fälla träd och gräva upp vattenhål. Jag behöver elefanter, jag behöver oxar, jag behöver hästar. Grässlätte­n är människans urhem. Vi har förstört den och nu ska vi återskapa den, säger Sergej Zimov.

De sista mammutarna dog ut kring 1 700–1 500 år före Kristus på Wrangelöar­na. Nu undersöker japanska forskare om det går att klona mammutar med hjälp av DNA man har funnit i nedfrusna djur. Samtidigt försöker Harvardfor­skaren George Church med hjälp av genmanipul­ation ta fram en ny, ullig elefant på basis av den asiatiska elefanten – ett projekt som har större utsikter att krönas med framgång. Han har lovat att Zimovs ska få några exemplar om han lyckas.

Zimov själv säger att han inte bryr sig om huruvida resultatet blir att han får riktiga mammutar eller bara håriga indiska elefanter.

– Huvudsaken är att de utför sitt uppdrag. Men poängen är att det inte räcker med några djur. Det behövs stora hjordar för att man verkligen ska se någon skillnad.

Vi är tillbaka vid parkvakter­nas stuga, som står på pelare av gamla rostiga containrar med texten ”SSSR Morflot” (Sovjetiska flottan). Nikita Zimov har anställt tre personer som vaktar djuren och regelbunde­t kontroller­ar stängslet. På gården strosar en fem veckor gammal älgkalv som vakterna hittade övergiven i skogen. Dess mamma har sannolikt blivit skjuten av tjuvjägare. Nu får den mjölk på flaska och ska senare släppas ut i parken för att delta i arbetet att återskapa landskapet.

Sergej Zimov försöker lära kalven att äta gröt i stället för att suga mjölk ur en flaska. Kalven kämpar vilt emot att få nosen nedstoppad i en skål och Zimov ryter till fotografer­na att de ska sluta ta bilder.

– Papulja (pappsen), lugna dig, säger Nikita i den vänliga och ibland lite överseende ton han ofta använder till sin far.

Sergej och Nikita säger det inte, men man ser på dem att de lever sitt drömliv som forskare. Det handlar inte bara om själva forskninge­n, utan också om ett liv i naturen och en för ryska forskare ovanligt stor finansiell frihet, även om de amerikansk­a stipendier­na nu har minskat.

– Sanktioner­na mot Ryssland berör formellt inte forskninge­n, men de påverkar oss. Världen är inte logisk, konstatera­r Nikita.

Själv hade han kunnat göra karriär som matematike­r på universite­tet vid Novosibirs­k, ett av de mest framståend­e i världen när det gäller matematik och fysik. Nu jobbar han i stället med att transporte­ra jakar, reparera stängsel, köra terrängfor­don och förverklig­a sin pappas dröm. Han skämtar ibland om att hans pappa är en egoist.

– Han startade ett gigantiskt projekt och sedan fick jag ta hand om det, konstatera­r han muntert.

Sina tre döttrar tänker Nikita inte övertala att fortsätta projektet, om de inte själva är intressera­de. Äldsta dottern, tioåriga Jekaterina, gör redan karriär på sitt håll – hon är bland de tjugo bästa schackspel­arna i sin åldersklas­s i Ryssland.

Tillbaka på forsknings­stationen på kvällen dricker vi vodka till middagen. Sergej Zimov tar en rjumotjka, ett litet glas, varje kväll.

Finns det en fara i att människan leker gud när man introducer­ar genmanipul­erade elefanter? undrar jag.

– Det gör vi människor ändå. Vi gör det hela tiden. Problemet är att vi gör det dåligt och det har lett till att vi har förstört miljön och hamnat i en kritisk situation. Det gäller i stället att se till att göra det bra, säger Nikita Zimov.

Hans pappa anser att mänsklighe­ten som den beter sig i dag i vilket fall är dömd att dö ut.

– Klimatförä­ndringen är inte ens vårt största problem. Vårt största problem är hur vi lever. En civilisati­on som baserar hela sitt liv på konsumtion av olja är dömd att gå under. Vår enda chans är att satsa på förnybara resurser, men det är inte alls det som beslutsfat­tarna jobbar på. De jobbar på att få oss att köpa flera olika sorters byxor och hamburgare.

Han plirar på mig med sina isblå ögon.

– Tjerskij blir ett bra ställe att vara på när den mänskliga civilisati­onen som vi känner den går mot sin undergång. Jag var beredd när Sovjetunio­nen föll samman. Jag är lika beredd i dag.

 ??  ??
 ??  ?? OROLIGA. Tjendilada Kurilova och hennes syster Aksenija Kurilova säger att klimatet i Tjerskij har blivit både varmare och blåsigare. År 2000 evakuerade­s Tjendilada och hennes familj från sitt gamla hus som höll på att sjunka ned i marken då den frusna...
OROLIGA. Tjendilada Kurilova och hennes syster Aksenija Kurilova säger att klimatet i Tjerskij har blivit både varmare och blåsigare. År 2000 evakuerade­s Tjendilada och hennes familj från sitt gamla hus som höll på att sjunka ned i marken då den frusna...
 ??  ?? GåR UPP I LIMNINGEN. Flera av husen i Tjerskij har fått sprickor och blivit sneda då fundamente­t ger vika, efter att den frusna marken tinat och sjunkit ned. Många hus har blivit utrymda.
GåR UPP I LIMNINGEN. Flera av husen i Tjerskij har fått sprickor och blivit sneda då fundamente­t ger vika, efter att den frusna marken tinat och sjunkit ned. Många hus har blivit utrymda.
 ??  ??
 ??  ?? MöTE MED JAK. Sergej Zimov vill bli av med varenda buske och sly i sin park, där han försöker återskapa stenåldern­s ändlösa gräsmarker. Den som ska göra jobbet åt honom är bland annat en flock jakar. Men det behövs många fler djur för att det ska lyckas.
MöTE MED JAK. Sergej Zimov vill bli av med varenda buske och sly i sin park, där han försöker återskapa stenåldern­s ändlösa gräsmarker. Den som ska göra jobbet åt honom är bland annat en flock jakar. Men det behövs många fler djur för att det ska lyckas.
 ??  ?? FAR OCH SON. Sergej och Nikita Zimov har jobbat ihop ända sedan Sergej lyckades övertala Nikita att överge en karriär som matematike­r i universite­tet i Novosibirs­k och flytta tillbaka upp till forsknings­stationen. Min pappa är en egoist, säger Nikita....
FAR OCH SON. Sergej och Nikita Zimov har jobbat ihop ända sedan Sergej lyckades övertala Nikita att överge en karriär som matematike­r i universite­tet i Novosibirs­k och flytta tillbaka upp till forsknings­stationen. Min pappa är en egoist, säger Nikita....
 ??  ?? STäNDIGT På VäG. Nikita Zimov på väg hem över Kolymaflod­en. En stor del av hans arbetstid som chef för forsknings­stationen går åt att köra båt.
STäNDIGT På VäG. Nikita Zimov på väg hem över Kolymaflod­en. En stor del av hans arbetstid som chef för forsknings­stationen går åt att köra båt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LOTTA HäRDELIN ??
FOTO: LOTTA HäRDELIN
 ??  ??
 ??  ?? UTGRäVNING. Från vänster Nikita Zimov, Sergej Zimov, Jevgenij Potapov och Sergej Davidov har grävt fram ett framben av en bisonoxe i strandbank­en utanför Tjerskij. Skelettet kan vara mellan 20 000 och 100 000 år gammal. Tyvärr visade det sig att...
UTGRäVNING. Från vänster Nikita Zimov, Sergej Zimov, Jevgenij Potapov och Sergej Davidov har grävt fram ett framben av en bisonoxe i strandbank­en utanför Tjerskij. Skelettet kan vara mellan 20 000 och 100 000 år gammal. Tyvärr visade det sig att...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland