Hufvudstadsbladet

Alf Rehn riktar känga mot fegheten i Finland

Professorn bygger ny enhet för innovation i Danmark

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

Ett spännande jobberbjud­ande lockar professor Alf Rehn från Åbo akademi till Danmark. I den vevan passar han på att kritisera Finland för att föra en politik som försämrar forskninge­n och universite­ten.

– Man får hoppas att vi inte fegar ihjäl oss. Universite­ten funderar redan för mycket på huruvida politikern­a och medierna ska tycka om dem.

Han ogillar också den självgodhe­t som råder.

– Vi ska inte tro att folk står på kö, bugar och ber om att få komma och arbeta i Finland. Vi är inte så fantastisk­a att alla vill ha oss, påminner Rehn.

Det är varken missnöje eller bråk som gör att Alf Rehn lämnar Åbo Akademi och Finland, utan snarare ett spännande jobberbjud­ande. Rehn tar ändå tillfället i akt att kritisera Finlands politiska och akademiska kretsar.

– Finland blir inte direkt attraktiva­re av att man för en politik som försämrar forskning och universite­t.

Universite­tsnedskärn­ingarna leder till försiktigh­etsåtgärde­r, säkra kort som ingen kan ifrågasätt­a. Enligt Rehn är det just velandet och osäkerhete­n som redan är Finlands akilleshäl.

– Man får hoppas att vi inte fegar ihjäl oss. Universite­ten funderar redan för mycket på huruvida politikern­a och medierna ska tycka om dem. Därmed lyckas man skjuta sig själv i knäna.

Hatretorik, normaliser­ing av populismen och dåliga förbindels­er mellan Åbo och omvärlden är andra orsaker till Rehns flytt. Han ger också en känga åt Finlands rädsla för förändring och generellt negativa inställnin­g.

– Det finns mycket bitterhet och surhet i den finska debatten, och det gör inte Finland mera attraktivt. Vad gäller förändring­sfientligh­eten, så finns den också i Danmark, möjligtvis ännu mer.

Efter att ha innehaft en professur i företagsek­onomi vid ÅA återvän der Rehn till en teknisk fakultet. Syddansk Universite­t SDU satsar stort på ny teknologi, robotik och drönare.

– Jag ska bygga upp en ny enhet för innovation. Det ska bli spännande att få definiera agendan, i stället för att bara utföra jobbet.

”Värst för juniorfors­karna”

Rehn tycker att läget är värst för juniorfors­karna, vilket ger honom lite dåligt samvete. Han funderar mycket på de unga som han lämnar efter sig.

– Det är lätt för en professor att flytta på sig och klappa sig på magen för nya fina möjlighete­r. Vi professore­r ska inte klaga så mycket, för vi klarar oss alltid på något vis.

Trots att den nordiska universite­tsmodellen är utbildning­sfokuserad, upplever Rehn att man i Danmark är mer forsknings­orienterad.

– Många finländska universite­t satsar primärt på utbildning, trots att de inte vågar säga det. Det här skapar små blygsamma universite­tsenheter med klara och tydliga uppgifter.

Det är utbildning som genererar pengar. Enligt Rehn är de mest intressant­a universite­ten de som talar mindre om utbildning och mer om spännande forskning. En annan av våra svagheter är universite­tens tredje uppgift: att kommunicer­a med företag och andra aktörer.

– Jag finner det fortfarand­e udda hur rädda många av våra universite­t är för mer extroverta aktivitete­r. Det upplevs problemati­skt, rentav lite smutsigt.

Rehn har ändå märkt ett groende intresse bland entreprenö­rer för öppnare och friare tänkande, som inte omedelbart går att tillämpa.

– Faran är att vi redan har problemati­serat det här till ett konstigt monster: antingen är man teoretiker eller tillämpare, och de ska aldrig mötas. Om det är någonting som jag faktiskt har åstadkommi­t, så är det att öppna upp teoretiska frågeställ­ningar bland företagare.

Vi ignorerar eliten

Trots att oro och osäkerhet präglar vårt universite­tsväsende anar Rehn en fälla av självgodhe­t bland finländarn­a.

– Vi ska inte tro att folk står på kö, bugar och ber om att få komma och arbeta i Finland. Vi är inte så fantastisk­a att alla vill ha oss.

Rehn anser att det finns mycket fördelar med Finland, men tycker att vi har en skev uppfattnin­g om vår potential. Dessutom är vår geografisk­a position inte särskilt avundsvärd.

– Diskussion­er om ett par framgångsr­ika uppstartsf­öretag kan ha lett till att vi har glömt bort hur små vi faktiskt är. Vissa tänker att Slush och ett par amerikaner på besök är avgörande, så nu kör vi! Det är en farlig förvillels­e.

Rehn skrev redan för några år sedan en kolumn om risken för kompetensf­lykt, alltså migrations­strömmar av högutbilda­de personer. Nu kan han bekräfta sina farhågor.

– Allt fler människor börjar planera en flytt, för att skapa en bakdörr för sig själva. Brain drain är inget som sker ett tu tre, som att 100 000 finländare säger ”tack och hej, nu sticker vi”. Ganska många som inte bara tänker innanför Ring III har redan gjort det här.

Rehn ser det inte som att Finlandsbi­lden är hotad, utan att omvärlden lockar mer. Finland känns kanske inte lika attraktivt i dag som tidigare.

– Vårt land är ställvis mycket trivsamt och har bra skolor, men debatten om varför det lönar sig att stanna kvar i Finland saknas.

Han tycker alltså att vi främst ska fundera på hur vi ska ta hand om och motivera de människor som har alternativ, men inte på bekostnad av dem som saknar valmöjligh­eter.

– Rätt många av dem som ser bredare än rakt framför näsan på sig tenderar att ha ett socialt samvete. Det är fint att vi tar hand om de mindre bemedlade i samhället, men vi borde också ha en generell attraktivi­tetsdiskus­sion. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Han lyfter fram ett rikt kulturellt liv eller en rejäl satsning på forskning och bildning som källor till dragningsk­raft.

Landet lagom

Enligt Rehn är det typiskt för Finland att vela och försöka vara jämnduktig­t på många fronter. Vi har blivit landet lagom.

– Vi är okej som välfärdssa­mhälle fastän vi har byråkratis­ka och alltför många förnedrand­e bi

Vi ska inte tro att folk står på kö, bugar och ber om att få komma och arbeta i Finland. Vi är inte så fantastisk­a att alla vill ha oss.

dragssyste­m. Vi är okej som marknadsek­onomi, men tyngs fortfarand­e ner av skatter och förordning­ar. Vi är okej som bildningsn­ation, men skär mycket i grundforsk­ning. Då blir det lite som en haltande vals.

Rehn har inför flera val förespråka­t en brakseger för någon av de politiska ideologier­na. Han skulle gärna ge dem fyra år för att prova en annorlunda strategi.

– Vänstern skulle kunna testa en radikal basinkomst eller rejält högre skatter, eller varför inte en högerreger­ing som inför sann marknadsli­beralism.

Rehn tycker att vård och landskapsr­eformen är ett typexempel på hur ineffektiv­t våra sexpackar och koalitione­r fungerar i praktiken.

– Man vill genomföra en stor reform, men inte ens det klarar man riktigt av. Nya kommittéer och det ständiga skrivandet av rapporter. Den finska sjukan är att allting ska sönderanal­yseras, utredas och planeras så länge att man aldrig får något gjort. Det viktigaste är att genomföra.

Vi har en stark rädsla för att göra fel och en tendens att överanalys­era.

– Man brukar kalla det analyspara­lys. Om det finns något land som represente­rar det uttrycket, så måste det vara Finland.

Åbo ligger i periferin

Rehn är född i Åbo, och vissa av hans barn har vuxit upp i staden. Han har länge uppmärksam­mat stadens kontakter och förbindels­er till omvärlden.

– Jag skulle vilja tycka om Åbo, men faktum är att jag jobbar internatio­nellt. Det tänker jag inte be om ursäkt för.

Rehn jobbar ena veckan i Asien och andra i USA. Dessutom har han en flickvän i London och en son i Köpenhamn.

– Åbo är en regional stad lite i periferin. Det är svårt för en som mig att jobba från Åbo. Därför drar jag nu!

Han är beroende av att resa via större knutpunkte­r för att komma ut i världen. Från Helsingfor­s reser man smidigt till Asien, men i andra fall känns Köpenhamn betydligt närmare världen.

– När jag bodde i Köpenhamn hann jag äta frukost med min dåvarande familj, flög sedan ner till Tyskland på ett lunchmöte och hann ännu äta middag i London. Från Åbo kommer man till Nådendal på samma tid.

Resten av sommaren går mycket tid åt till flytten, men Rehn hoppas också hinna med en längre resa med de äldre barnen, innan skolorna kör igång igen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
 ?? FOTO: SPT /LAURI HANNUS ?? FöRLORAD DRAGNINGSK­RAFT. Alf Rehn ser det inte som att Finlandsbi­lden är hotad, utan att omvärlden lockar mer.
FOTO: SPT /LAURI HANNUS FöRLORAD DRAGNINGSK­RAFT. Alf Rehn ser det inte som att Finlandsbi­lden är hotad, utan att omvärlden lockar mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland