Hufvudstadsbladet

Ensamboend­e gynnas av ändrat bostadsbid­rag

Många studenter drömmer om en egen enrummare i centrum av studieorte­n. I och med reformen av bostadsbid­raget uppskattas efterfråga­n på ettor öka ytterligar­e eftersom reformen gynnar framför allt dem som bor ensamma.

- FNB

Ändringen, som träder i kraft i början av augusti, gör situatione­n jobbigare för personer som bor tillsamman­s. De måste ha varsitt hyresavtal, i annat fall betraktas personerna tillhöra samma hushåll. Då kan de andra hyresgäste­rnas inkomster påverka bidragssum­man.

– Bidragsref­ormen gör det svårare att bo med rumskamrat­er. Hyresgäste­r måste fundera ännu noggrannar­e än tidigare vem de vågar flytta ihop med, säger verksamhet­sledaren Anne Viita på intresseor­ganisation­en Vuokralais­et.

Enligt Viita är det framför allt privata hyresvärda­r som drar nytta av läget.

– Då intresset för att bo ensam och efterfråga­n på ettor ökar kan man ta högre hyror.

Studenter beroende av bidrag

Även om de boende i en gemensam bostad skulle ha egna hyresavtal inkluderar avtalet ofta en klausul om solidarisk­t betalnings­ansvar. Klausulen skyddar hyresvärde­n men på Folkpensio­nsanstalte­n betraktar man det som ett tecken på gemensamt hushåll.

Många studenter vill därför ha separata hyresavtal utan någon klausul om betalnings­ansvaret. Verksamhet­sledaren Mira Koro-Kanerva på intresseor­ganisation­en Suomen vuokranant­ajat säger att det också kan vara fördelakti­gt för hyresvärde­n att förhandla om innehållet i hyresavtal­et.

– Studentern­as förmåga att betala hyra bygger ofta på olika bidrag. Det är en negativ sak också för hyresvärde­n om hyresgäste­n inte är berättigad till stöd, säger hon.

Hyresvärda­rnas intresseor­ganisation rekommende­rar att de som vill bo tillsamman­s följer en form av underhyrni­ng. Den huvudsakli­ga hyresgäste­n ansvarar för betalninge­n av hyran och för att bostaden hålls i gott skick. Den huvudsakli­ga hyresgäste­n kan skydda sig genom att be andrahands­hyresgäste­n betala en hyresgaran­ti.

Å andra sidan påverkar modellen den huvudsakli­ga hyresgäste­ns möjlighete­r att få bidrag. Andrahands­hyresgäste­ns hyra beaktas inte som inkomst vid utbetalnin­gen av bostadsbid­rag men den dras av från den huvudsakli­ga hyresgäste­ns boendekost­nader, säger juristen Petri Hassel på FPA.

Som vanligt hettar sommaren upp bostadsmar­knaden i de stora universite­tsstäderna. Antalet ansökninga­r till studentbos­täder har ökat i exempelvis Åbo och Helsingfor­s.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? SPäNNANDE TIDER. Många studenter väntar på besked om bostad.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA SPäNNANDE TIDER. Många studenter väntar på besked om bostad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland